Kultur

Åpne dører for åpne ører

Musikk kan være så mangt og det er den på Norges musikkhøgskole. For førstegang er nemlig skolens nærmere 500 studenter samlet under et tak. Det betyr20.000 kvadratmeter sprengfulle med standardlåter stev og sonater samtlyder som ikke ligner noe du har hørt før. Etter tre års jobbing ernybygget på 7000 kvadratmeter klart til bruk og jazzstudentene kan endeligflytte opp fra kjelleren. Men det er ikke bare armslaget som er blittbredere skolens musikkteknologiske utstyrspark har også fått et solid løft.Et auditorium som også er en av Norges mest avanserte konsertscener enrekke lydlaboratorier og 3 hypermoderne studioer til forskning og musikalskeksperimentering er nå klare til bruk.

– Vi skal skape ikke bare reprodusere musikk her sier rektor EirikBirkeland.

300 millioner har det hele kostet og nå som det skal tas i bruk invitererskolen til åpent hus og «Festuke» for alle som vil se og framfor alt hørehva som foregår innenfor veggene i Slemdalsveien.

Lyden av bevegelse

– Det heftigste? Akkurat nå er det kameraet som fanger bevegelsene mine mensjeg spiller og omformer dem til lyd sier stipendiat Kjell Tore Innervik.

Den prisbelønte slagverkeren er i innspurten av en utøvende doktorgrad derhan blant annet har jobbet med egenbygde kvarttoneinstrumenter som harutvidet grensene for hva som er mulig å spille innen slagverkmusikken. Nåsitter han i et studio omkranset av ledninger akustiske instrumenter ogmac-er og lager fantastisk og merkelig lyd på noe som ligner en krysning aven badeleke og en datamus.

– Jo vi har muligens mast litt om alle de tingene vi ønsket oss og det serbra ut dette. Nå er det opp til oss å finne ut hvordan vi kan bruke detsier han.

Sammen med Arve Henriksen Øyvind Torvund Alexander Jensenius IvarFrounberg og Klaus Sandvik skal han gjøre nettopp det i morgen kveld ogalle som vil kan komme og høre.

Uformell innvielse

– Det blir til sammen fire konserter med ulike ensembler fra klokken seksmed lange pauser imellom. Vår del blir en lang impro-session med lyd ogbilde og installasjoner sier han og understreker at kvelden blir enuformell affære der publikum kan ta seg en øl høre så lenge de føler forog gå videre til neste lydkilde eller ta pause og strekke ut ørene når demåtte ønske det.

Så flunkende nytt er auditoriet at det knapt har vært tid til å teste det påforhånd det innvies likevel i morgen kveld med performance dansinstallasjoner og elektroakustisk musikk.

Men hver dag denne uken konsertene i kø og det blir musikk innen de allerfleste sjangere fra folkemusikk og jazz til opera og kammermusikk.

– Vi er en av landets største musikkformidlere med over 300 konserter iåret men en slik uke er et viktig publikumsbyggende tiltak og en mulighettil å nå ut til enda flere sier rektor Birkeland. Og legger til atstudentene de gleder seg kanskje mest av alle.

Mer fra Dagsavisen