Kultur

I skyggen av juleglansen

Det er Prosjekt 101 ved Martin Schilde og Lars Fjellbakk som har invitert regissører til å lage film om hva som rører seg på baksida av det glattstrigla og vellykka prospektkortbildet av Oslo.

– Vi kontaktet venner og venners venner og spurte om de ville være med. Det er dyrt å lage film og vi ba om at de skulle gjøre det gratis så vi ante ikke hva vi kom til å få. Vårt eneste kriterium var at filmene skulle vare maks sju minutter sier initiativtaker og leder Martin Schilde i Prosjekt 101.

Responsen var god. Totalt fikk prosjektet inn tretti filmer. Av disse er seksten satt sammen til et program på 70 minutter som vises på Klingenberg kino hver dag til og med de to første ukene i januar.

Fattigdom

To av filmene er dessuten tatt ut som forfilmer på ordinære kinopremierer i januar. Det gjelder dokumentarfilmene «Rester» og «www.anna.no» som begge er laget av det fire kvinner sterke filmselskapet Roger. Kari Anne Moe Anita Larsen Åse Svenheim Drivenes og Tone Grøttjord har utviklet filmideene sammen og byttet på arbeidet med foto regi og klipping.

– Filmskapere jobber ofte mye alene så det har vært veldig gøy å lage noe sammen. Samarbeidet har vært kjempebra selv om vi ikke kjente hverandre så godt fra før sier Kari Anne Moe.

På «Rester» er det imidlertid 7 1/2 år gamle Max som fører kameraet. Han intervjuer mammaen sin om hvordan det er å ha lite penger.

– De to spiser restemiddag og har en samtale som styres av Max' tanker. Det er en veldig rørende film sier Moe.

Prostitusjon

Filmen «www.anna.no» handler om grunnlaget for prostitusjon og trafficking – kundene.

– Hvem er egentlig horekunden? Vi bestemte oss for å gjøre våre undersøkelser og fant etter en del ubehagelige søk fram til et eget forum på internett hvor horekunder møtes og utveksler tips og erfaringer sier Moe.

Filmskaperne deltok ikke på forumet men har satt sammen ordrette sitat derfra til et manus som leses mens filmen viser mer nøytrale bilder. Den siste filmen filmselskapet Roger har laget til kortfilmdugnaden er «Nattskift» som følger en prostituert gjennom en natt på jobb.

Usminka film

Siden alle filmskaperne har fått frie hender er det stor variasjon i hvilke skyggesider filmene handler om.

– Den viktigste fellesnevneren er at det er usminka filmer dette. Noen er dokumentarer andre fiksjonsfilm men alle framstår som ekte sterke historier sier Schilde i Prosjekt 101.

Han er imponert over alle bidragene som kom inn og takknemlig for at Oslo Kinematografer tok jobben med å sette sammen et helaftens program som attpåtil vises gratis.

– Dette er vår støtte til et fint prosjekt sier Christin Berg som er filmsjef ved Oslo Kinematografer.

– Vi syns det er fint at unge filmskapere får vist seg fram og at de i tillegg viser fram en ny side av Oslo. Rett og slett en bra ting! sier hun.

Mer fra Dagsavisen