Kultur

Død og pine i Vallhall

KONSERT

Iron Maiden

Vallhall Oslo

Publikum 11.000

Siden Iron Maiden entret 1980-tallet som spissen i «New british wave ofheavy metal» har bandet mirakuløst overlevd bådeheavyrockens kollektive sammenbrudd på 90-tallet og alt det andre somet superband av Maidens kaliber må gjennom. Nå på 2000-talletstår de fram som revitaliserte musikere og låtskrivere og et av fåmetalband som mestrer stadionformatet. Men denne gangen har de i kompromissløshetensnavn ikke gjort det lett for seg.

På 2006-turneen har Iron Maiden lagt til side arsenalet av gamle hits tilfordel for et dristig konsertstunt der de spiller seg gjennom hele sittseneste album «A Matter Of Life And Death». Det er heller ikkesmådimensjoner de operer i når de som i går kveld åpnet Vallhalls dører fordrøye 11.000 publikummere i Oslo.

Iron Maiden anno 2006 framstår som erkebritiske i all sin framtredenprovoserende i forhold til å stille spørsmål og lage antikrigsmetaforer.Hele første del av konserten besto av det 70 minutter og ti låter lange «AMatter Of Life And Death» spilt i kronologisk rekkefølge. Med bass ogbatteri som motor la de tyngde og rutine bak lange låter som «The LongestDay» «The Pilgrim» og «Reincarnation Of Benjamin Breeg» før de endte opp ialbumets episke herlig folkrockraljerende parti som avslutter med «Lord OfThe Light» og «The Legacy». Det er et dristig prosjekt for selv platen harkonseptuelle langdistanseøvelser. Midtpartiet i konserten falt mange graderpå grunn av låtenes monotoni godt hjulpet av Vallhalls ugjestmilde rundkastmed lyden.

Scenedekket forestilte et skyttergravslandskap bandet stiger fram somstormtropper og musikken de pumper ut i seige og stakkatolekende riff fyrerunder en krigsmaskin rettet mot verdens intoleranse og politiske dårskap.Store doser humanisme under dødspaljettene Eddie-grinene og de angripendegitarkaskadene gjør dem til verdens beste heavy metal-band på en god dag.Vokalist Bruce Dickinson takket da også norske fans som bandet i går mottokgullplate fra og lovet å komme tilbake til en virkelig storkonsert sommeren2008. Når også første del av gårsdagen hadde livsgnist hele veien var dettakket være blodfans som pisket både band og stemning til tross forkonseptkonsertens til dels hjelpeløse dramaturgi. Men Bruce Dickinson harfortsatt en stemme som kan flerre opp et skylag. Nicko McBrain slår trommersom en mitraljøseoperatør og Steve Harris gir det hele anker med bassen. Påvingene Dave Murray og Adrian Smith med sine tunge visuelle gitarriff –forsterket av Janick Gers.

Men eksplosjonen under Vallhalls buetak kom først etter at bandet takket av«A Matter Of Life And Death» og kjørte settet over i eldre låter som «FearOf The Dark» «Iron Maiden» og «Ten Minutes To Midnight» med bonus medEddie i tanks og blitzlys i kaskader. Da kokte salen da kom allsangen og dakom gleden. Men i etterpåklokskapens lys er det også en udiskutabel glede iå ha sett Maiden framføre et av sine beste album fra begynnelse til slutt.Tross alt er jo heavy metal et alvorlig spørsmål om liv eller død forblodfansen.

Mer fra Dagsavisen