Kultur

Vold på veggen

Skriften skinner svart og blank på flere vegger i Ullevålsveien 63 der Jan Erik Volds dikt er overført av kalligraf Kai Gjelseth.

– Fint at du stilte dine dikt til disposisjon sier arkitekt for bygget Petter Bogen til dikteren som høstet stor anerkjennelse under avdukingen sammen med kalligrafen. Det er selskapet Usbl som har invitert Vold og Gjelseth til å smykke ut fellesarealene i boligblokken.

Dikteren Vold kvitterer med å si at det er godt gjort å få til noe de ikke engang har i New York. For det er få om noen steder som har skrift på veggene slik de har fått det her. Skrifter på offentlige bygg og plasser er gjerne av det formanende slaget.

– Dette må komme inn på sightseeinglista legger Vold til med munter røst. Vold og Gjelseth har samarbeidet tidligere med tekster på Gardermoen.

Dikt for utleier

Ullevålsveien 63 består av 25 utleieboliger for ungdom. Beboerne tok huset i bruk i 2005. Utsmykningen består av grafiske uttrykk signert Gjelseth med noen av Volds tekster montert på vegger i fellesarealene.

Etter en munter fortelling om hvordan diktet «Kulturuke» i sin tid ble mottatt og hvordan en ellers ikke smilende Egil Monn-Iversen brølte av latter da han hørte det leser Jan Erik Vold diktet. Som via tulkuruke ukturkule og kukuterul ender med kuruketul.

– Nå skal jeg lese et dikt fra samlingen «Elg» sier dikteren kaster jakka og avslører at han har en diger elg på genseren.

– Du kan kalle meg en elg leser Vold etter å ha avslørt at elgene i Norge og Sverige går veldig forskjellig før han demonstrerer verdig norsk elggange og snublete svensk ditto.

Ren magi

Arbeidet med de par og tjue diktene har tatt kalligraf Kai Gjelseth et år.

– Jan Erik Vold har ikke sett noe av dette før i dag sier han og legger til at byggets arkitektur nesten har ropt på noe mer.

– Det er et rått bygg men når vi nå er ferdige ser det ut som noen av diktene alltid har vært her sier Gjelseth.

Han ble godt kjent med beboerne mens han holdt på med arbeidet. Diktene er ført på veggene med samme formspråk som er brukt i Volds diktsamlinger.

– Det er fint når folk tar på diktene og når lyset skinner på dem om kvelden oppstår ren magi sier kalligrafen fornøyd.

Mer fra Dagsavisen