Kultur

Full fres i høstferien

1. Tusenfryd

Fornøyelsesparken Tusenfryd på Vinterbro holder åpent alle dager ihøstferien. Rist av deg høsttrøttheten i ThunderCoaster LoopenTømmerstupet SuperSplash RollOver eller årets fartsnyhet SpeedMonster somtar deg fra 0-90 kilometer i timen på to sekunder.

Transport: Buss fra Oslo Bussterminal 10.30 11 11.30 12 13 14.

Åpningstider i høstferien: 11-17

Priser: Under 95 cm gratis over 120 cm 195 kr. Seniorer over 60 år100 kr.

2. Lekeland på Hafjell

Tidligere i år åpnet ett av Norges største innendørs lekeland ved Hafjell.Her kan barn fra null til tolv år boltre seg på et lekeareal på cirka 800kvadratmeter. Det finnes også ett eget lekeområder for de aller minste ogett for små barn fra to til fire år. Ellers går lekeavdelingen over to planfylt med sklier hinderløyper og ballbinger. Den 16 meter langetrippelsklien har en høydeforskjell på 75 meter. De kan også utforskespøkelsesrommet og mye mer. Gratis kaffe eller te for voksne samt gratistilgang til aviser og internett.

Hvor: På Øyer rett nord for Lillehammer.

Åpningstider i høstferien: 10-20 alle dager.

Priser: 0 år gratis 1-3 år 75 kr 4-15 år 95 kr voksne 50 kr.

3. Hunderfossen

Fornøyelsesparken Hunderfossen på Lillehammer holder åpent torsdag 5. oglørdag 7. oktober. Da kan du være med på en spesialomvisning til flere avparkens mest populære innendørs attraksjoner. Blant annet vil dere besøkeIvo Caprinos Eventyrgrotte Eventyrslottet og se 4D-filmen «Petra og KuuleSmåkryp». Etterpå kan du få det til å kile i magen med en tur iEventyrskipet og de mellom fire og ti år kan prøve seg som sjåfører påNAF/Shell trafikkskole. NB! Omvisningen starter presis klokken 12 frahovedinngangen. Turen varer i underkant av tre timer.

Hvor: På Fåberg 15 kilometer nord for Lillehammer.

Priser: Inngang 115 kr per person. Barn under 3 år gratis.

4. Eventyrmuseet Villa Fridheim

Eventyrmuseet og kråkeslottet Villa Fridheim er full av kriker og kroker medspennende og eventyrlige utstillinger for små og store. Gå påoppdagelsesferd i 40 rare rom. Eventyrfortelling og daglige omvisninger.Åpen kafé. Kunstutstillinger. Kjempefint å kombinere med en fjelltur påNorefjell en tur i skogen eller en kanotur på Krøderen.

Hvor: Noresund

Åpningstider i høstferien: 10-17.

Priser: Voksne 50 kr barn 25 kr.

5. Topptur i Krokskogen

Oppdag det beste utsiktspunktet på Krokskogen. Mange mener at toppturen tilGyrihaugen via Mørkegangen er en av Østlandsområdets fineste turer. På klaredager har du fantastisk utsikt over Tyrifjorden Ringerike og Østlandetkanskje helt til Gaustatoppen. Berget ruver 682 meter over havet. Veien opper nokså bratt men grei med litt klyving i det dramatiske skaret«Mørkegangen». Ta av mot Åsa ved Sundvollen (mellom Sandvika og Hønefoss) ogparker ved Elvika cirka sju kilometer innover langs Steinsfjorden. Beregncirka to timer opp herfra. Det går også vei og sti fra Gaupeskaret iStubdal og sti fra Løvlia og Kleivstua.

6. Vassfaret Bjørnepark

Nå er det rett før de fem bjørnene legger seg til å sove for vinteren. Menfremdeles kan du hilse både på dem koseelgen Eline pinnsvinet Mortenrådyrene Bambi og Bjørnehild og mange av de andre dyrene i denne koseligedyreparken i Hallingdal. Fôring klokken 14. Mange fine merkede turstier iområdet.

Hvor: Flå i Hallingdal cirka to timer fra Oslo.

Åpningstider i høstferien: 12-16.

Priser: Voksen 100 kr barn (3-14 år) 75 krfamilie 290 kr.

7. Besøk et badeland

Prøv det nye svømme- og badeanlegget Risenga svømmehalli Asker. Her kan dere boltre dere i et 25 meters svømmebassengbarnebasseng stupebasseng med stupetårn på én tre og fem meter boblebadto sklier og bølgebasseng med motstrømskanal. Anlegget har også tørrbadstuog dampbadstu samt kafeteria. Åpningstider: 9-21 alle ukedager(morgensvømming fr 6.30 tir og tor) 9-18 i helgen.

Priser: Voksne kr barn 3-17 år 75 kr (pluss 20 kr ekstra for bådebarn og voksne i helgen). Ulike klippekort/rabattmuligheter.

"Flere av Oslobadene har utvidede åpningstider i høstferien:

Nordtvet badåpent fra kl. 10 alle dager.

Bøler badåpent fra kl. 10 alle dager.

Holmlia badåpent fra kl. 10 man og fre kl. 7 tir og tor samt kl.12 ons.

De andre har vanlige åpningstider.

"Det er også flere fine innendørs badeland i Østlandsområdet. Noen avde største er Østfoldbadet i Askim badelandet på ClarionOslo Airport Hotel på Gardermoen det nyrenoverte Rjukanbadet iTinn på Rjukan badelandet Tropicana på Pers Hotell på Gol samtQuality Hotel og Badeland i Sarpsborg. Finn informasjon om dissesamt flere på www.badelandene.no.

8. Gårdsbesøk på Losby

Losby gård har et eget program for høstferien. På besøksgården kan du se ogklappe på sauer gjess dverghøns og kaniner. Ute treffer du geiterminigriser og store griser. Mandag kan du lære toving og spikking mellom10-15. Onsdag er det barnas turdag med marsj til Østmork og tilbake startkl. 14. Dere kan også utforske Lørenskog historielags natursti mandagtirsdag og onsdag 9-13 med ti poster og premier. På torsdag kan du lære åbake lomper på gammeldags vis (kl. 11-14 20 kr per person). Det er ogsåmulig å leie kano (350 kr per døgn) og lavvo (250 kr per døgn). Gården girinformasjon om padle- vandre- og sykkelturer. Gårdskafeen er åpen alledager. Søndager er det ridning for barn 13- 15 40 kr.

Åpningstider i høstferien: Man-fre 9-15 helger10.30-15.30.

Priser: Besøksgård: 10 kr for alle over 3 år.

9. Det internasjonale barnekunstmuseet

Besøk dette skattkammeret og få fart på kreativiteten. Sjekk ut den nyehovedutstillingen som inneholder mer enn 300 bidrag fra barn og unge i 36land som deltok i skulpturkonkurransen «I kvinnens Ånd – en hyllest tilkvinnen». De sju beste modellene vil bli «ordentlige» skulpturer i den nyeskulpturparken som er planlagt ved funkisrestauranten i Ekebergåsen.Musikkverksted på onsdag torsdag og søndag kunstverksted på søndager.

Hvor: Lille Frøens vei 4 (bak NRK på Majorstua)

Åpningstider i høstferien:

Priser: Barn/student/honnør 30 kr voksne 50 kr. 10 kr ekstra forkunstverksted.

10. Teknisk museum

Selveste universet står i sentrum på Teknisk museum i høstferien. Blantannet blir det to forestillinger per dag i planetariet og med «Mission Mars»i Robotsenteret (kr 30). Det blir film fra verdensrommet i auditoriet. Dukan prøve å lage din egen stjernekikkert med dorullkjerner og matpapirbygge din egen rakett prøve deg på Planetstien og skyte opp en vannrakett.Det er også tegne- og navnekonkurranser med spennende premier.

Åpningstider i høstferien: Tir-fre 9-16 helg 11-18.

Priser: Voksne 80 kr barn 40 kr. Gratis u/tre år.

11. Snilsberg Familiepark

Denne familieparken byr på aktiviteter naturopplevelser og møter medhundrevis av norske og utenlandske dyr. Her gresser blant annet eksotiskelamaer og strutser mohairgeiter fra New Zealand villsau miniponnier ogafrikanske dverggeiter mulesel villsvin minigriser og kaniner. Prøv denkilometerlange naturstien der du løser oppgaver mens du går gjennom etvakkert kulturlandskap. Midt i stien ligger Lekekroken der du kan hoppe ihøyet (under tak) eller leke i indianderfortet klatrestativet ellerlekestua. Stien ender i Minigården med klappedyr. Putballbane.Fiskemuligheter og turer med traktoren Gråtass. Kafé og krambod.

Hvor: På Ringsaker ved Gaupen midt mellom Hamar og Lillehammer.

Åpningstider i høstferien: 11-17

Priser: Voksne 80 kr barn 60 kr.

12. Aukrustsenteret i Alvdal

Møt Solan Gundersen Ludvig og alle de andre fantastiske figurene i Flåklypapå Aukrustsenteret i Alvdal. Bli kjent med Kjell Aukrusts liv forfatterskapog humørfylte fantasiverden. Du kan blant annet prøve deg som journalist iFlåklypa Tidende teste noen av Reodor Felgens mystiske oppfinnelser ogbesøke verkstedet hans. Barna kan leke i huset til Nabonissen.

Hvor: I Alvdal i Nord-Østerdalen.

Åpningstider i høstferien: 11-17

Priser: Voksne 70 kr barn 40 kr.

13. Sykkeltur i Oslomarka

Oslomarka er på sitt beste for tohjulinger i disse dager. Syklisteneslandforening har lagt ut en rekke fine ruteforslag til rundturer i Oslomarkapå nettstedet sitt. For en tur med nesten bare utforbakker og bilfrie veierkan du sykle fra Frognerseren østover rundt Maridalsvannet. TaHolmennkollbanen opp til Frognerseteren. Herfra går turen via Skistua ogUllevålseter til Skjersjødammen Hammeren og Maridalsvannet. Turen ender påKjelsås. En mer inngående turbeskrivelse av denne og mange andre finehøstturer finner du på www.slf.no/Tur_ferie/Oslomarka

14. Kristiansand Dyrepark

Opplev dyreparken i Kristiansand uten å måtte stå i kø! Om høsten er detlangt roligere i den spennende parken. Hoppeputene Jungelstien og Gompelander åpne i tillegg til dyrehagen. I høstferien (obs! Sørlandet har høstferieuken etter Østlandet) blir det også arrangert en spesiell kveldsvandringonsdag 11. og torsdag 20. der du kommer tett på dyrene i den nordiskevillmarken. Vandringen inkluderer fôring av rovdyr bål med pølsegrillingcaps og fakler.

Åpningstider i høstferien: Daglig 10-15 10-17 på søndager.

Priser: Voksne 90 kr barn 70 kr (u/tre år gratis). Kveldsvandring175 kr for barn og voksne.

15. Nordens ark

Ta en tur over grensen til den spesielle dyreparken Nordens Ark ikke sålangt fra Smögen. Her bor det mange utryddingstruede og sjeldne dyr blantannet snøleopard kattebjørn ulv og europeisk villkatt. I alt kan du se merenn 60 dyrearter – inkludert ville dyr fra Norden og gamle nordiskehusdyrarter som nesten ikke finnes lenger.

Hvor: Hunnebostad i Bohuslän

Åpningstider i høstferien: 10-16

Priser: Voksne 130 SEK ungdom 75 SEK barn 60 SEK barn under fireår gratis.

Mer fra Dagsavisen