Kultur

Norges beste jenteforfatter

Trude Helén Hole (37) er ikke bergenser for ingenting. Hun gidder ikke pakke inn meningene sine i ufarlige kosesøte ord enda så søt og fantastisk hyggelig hun faktisk er. Har man skrevet en god bok ja så har man faktisk skrevet en god bok mener Hole uten mer fram og tilbake. «Sannheten om Lotte-Marie – usensurert» er i butikkene nå og den nyslåtte forfatteren er mektig stolt:

– Jeg har jobbet med Lotte-Marie-figuren helt siden 1999. Forlagene ga avslag på avslag men jeg ville ikke gi meg. Jeg har hatt så stor tro på dette prosjektet! Da Damm forlag ga meg valget mellom å kalle boken for «chick lit» eller å gjøre den om til en vanlig roman var jeg ikke i tvil. Det måtte bli chick lit!

Norges første

I tilfelle noen stusser: «Chick lit» altså «jentelitteratur» er bøker som blir skrevet og markedsført mest for kvinner ofte yngre yrkeskvinner. De er lette å lese og handler som regel om karriere kjærlighet kropp og kjøpemani. I USA og Storbritannia er sjangeren stor så det norske forlag har gitt ut av chick lit har stort sett vært oversatt fra engelsk: Aschehoug har for eksempel Helen Fieldings bøker om Bridget Jones og Gyldendal har Sophie Kinsellas serie om shopoholikeren Rebecca.

– Damm sa jeg var Norges første chick litt-forfatter. Det er jo kjempegøy stråler Trude Helén Hole.

At konkurrentene har solgt millioner av bøker på verdensbasis er ikke noe å frykte. Tøffe Lotte-Marie har nemlig mye mer å by leseren enn nevrotiske Bridget Jones og handlegale Rebecca:

– Det kan bli for stort fokus på shopping og slanking og overflatiske ting i chick lit’en. Boken min er mye råere og ærligere og Lotte-Marie er mye tøffere. Hun jobber som produktsjef i vinbransjen og hegner om sjefstittelen med nebb og klør. Det er sunt med ærgjerrighet – kvinner er ofte litt for forsiktige. Jeg ønsker at leseren skal tenke at «hah! Hvis Lotte-Marie kan så kan jeg også».

Ukjent sjanger

Med andre ord er det ikke helt typisk chick lit Hole har skrevet. Kanskje fordi hun ikke kjente til sjangeren før:

– Jeg visste knapt hva chick lit var før jeg leverte ferdig manus om Lotte-Marie. Da forlaget sa at det var det jeg hadde skrevet måtte jeg hjem og lese.

Hun ler hjertelig slik hun stadig gjør.

– Jeg hadde lest mye annet altså! Amalie Skram er min absolutte favoritt. Jeg hadde bare ikke fått med meg akkurat denne chick lit’en.

For Hole er ikke «bare» forfatter. I tillegg til tre barn fra seks år til seks måneder og sekretærjobb i Asker kommune har hun fast drikkespalte i damebladet Eva hvor hun også skriver reisereportasjer og bokanmeldelser. Dessuten sysler hun allerede med flere bokprosjekt. Oppfølgeren om Lotte-Marie blir ifølge forfatteren selv «enda bedre» enn den første.

– Grunnen til at Lotte-Marie jobber i vinbransjen er at jeg jobbet der selv i fem-seks år. Det er en mannsdominert bransje hvor man fort blir lagt merke til som ung premenstruell kvinne.

Hole flirer igjen.

– Jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger på boka spesielt fra menn. Jeg tror kanskje de blir litt forelsket i Lotte-Marie.

Mer fra Dagsavisen