Kultur

Buck Owens og Norge

Et øyeblikk glemmer vi referanser som at han er et av de store forbildene for mange yngre amerikanske countrysangere at The Beatles spilte inn hans «Act Naturally» og at Emmylou Harris fortsatt gjør «Together Again» når det skulle være. Det er Buck Owens i Norge vi husker best.

Ingen plater har ligget lenger på norske salgslister enn «The Best Of Buck Owens» . I nesten tre år ble den der i andre halvdel av 60-tallet. «Best Of 2» ble på de samme listene i godt over et år men da «Best Of 3» kom ut i 1969 begynte markedet å bli mettet: den måtte gi seg etter «bare» 43 uker blant bestselgerne.

Selv om det i ettertid er lett å se kvalitetene til Owens må det innrømmes at han var godt hatet i rockekretser på slutten av 60-tallet. Countrymusikken var ikke akkurat siste skrik men Vidar Lønn-Arnesen kontrollerte det meste som ble spilt av popmusikk på radio i Norge og det må sies at en uforholdsmessig stor del av oppmerksomheten tilfalt Buck Owens på bekostning av mer aktuelle rockehelter.

En ironisk nidvise «Buck Owens» ble spilt inn på plate av Åse Annie. Denne ble en liten slager som de fleste tok på folkelig alvor med linjer som «hva betyr en kilometer lang symfoni/mot en feiende country and western melodi».

Tiden leger alle sår og Owens ble etter hvert respektert i brede kretser ikke minst for å ha gjort countrymusikken elektrisk lenge før noen fant på ordet countryrock. Hellbillies fikk sitt gjennombrudd ved å gjøre hans «Sweet Rosie Jones» om til «Ho Bigjit Lien» i 1992. I 1998 solgte han nye 50.000 plater her i landet med samlingen «Norske hits 1959-1969». Det er litt mer tvilsomt om Buck Owens endte sine dager som norgesvenn. Det samme året skulle han være hovedattraksjon på Down On The Farm-festivalen i Halden men avlyste opptredenen uten å betale tilbake honoraret. Festivalen kom aldri til hektene igjen.

Buck Owens var mye plaget av sykdom i senere år men fortsatte å spille hele veien. Han døde hjemme i Bakersfield California 76 år gammel bare timer etter at han hadde gjennomført enda en konsert i sin egen restaurant Crystal Palace.

Mer fra Dagsavisen