Kultur

Skriver norsk TV-historie

Samme dag som Sylvia Brustad ble utnevnt til ny norsk helseminister ble det klart at vi i alle fall har en helseminister som har vakt internasjonal oppsikt: Hun heter Tove Steen sitter «Ved kongens bord» og spilles av Anneke von der Lippe.

Von der Lippe er den første norske skuespilleren noen gang som er nominert til en Emmypris: Den internasjonale Emmyprisen for beste kvinnelige skuespillerprestasjon.

– Tilsvarer Oscar!

– Det er helt bedøvende interessant. Veldig flott og jeg er veldig glad sier Anneke von der Lippe i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

– Det er jo tilsvarende Oscar så jeg er ganske overveldet og overrasket sier hun.

Tidligere har von der Lippe som flere ganger før har vunnet den gjeveste norske filmprisen Amanda beskrevet rollefiguren som «intelligent usentimental pliktoppfyllende ærlig og med integritet».

Dramasjef i NRK Hans Rossiné er både stolt og glad.

– I dag er jeg kjempestolt og kjempeglad. Hun er en glimrende skuespiller og bare det å bli nominert til en Emmy-pris er en seier sier Rossiné til Dagsavisen.

TV-serien ble sendt på NRK i vinter og var en seersuksess med ukentlige tall rundt en halv million.

Fra hele verden

The International Academy of Television Arts & Sciences er verdens største TV-organisasjon med 350 kringkastingsselskaper – med til sammen 500 TV-kanaler – som medlemmer. Anneke von der Lippes rivaler kommer fra hele verden. I konkurransen om prisen kjemper von der Lippe mot kinesiske He Lin i rollen som A'Xiu i TV-serien «Slavemor» britiske Catherine Tate for hennes mange roller i TV-serien «The Best Bits of Catherine Tate» og brasilianske Carolina Oliveira i rollen som Maria i serien «I dag er Marias dag».

Den brasilianske TV-serien er den eneste av de fire som er nominert til flere priser ettersom den også er nominert i klassen for beste TV-film/miniserie.

Prisene deles ut 21. november i New York i et TV-show ledet av Graham Norton. Norton er en velkjent britisk programleder som både har arbeidet for britiske Channel4 og BBC pluss amerikanske Comedy Central. For tiden leder han den populære realityserien «Strictly come dancing» på BBC lørdager.

Hillary Clinton er blant prisutdelerne.

Mer fra Dagsavisen