Kultur

Mommo i Amerika

– Mormor reiste til Amerika før jeg ble født men jeg ble veldig nysgjerrig på henne. Hun kom hjem til Finland hver sommer for å besøke bestefar og resten av familien. Da hadde hun alltid med seg spennende pakker til oss forteller fotograf Nina Korhonen som hyller mormor i utstillingen «Anna Amerikan mummu». I fjor ga hun ut bok om «mummu» som ble utropt til årets beste fotobok på messen i Göteborg.

Mormor er kjærlig portrettert på kjøkkenet sitt i New York på stranda i Florida og naken på takterrassen med New Yorks skyline i bakgrunnen.

En kjærlighetshistorie

– Min mormor var en usedvanlig kvinne. Det var ikke vanlig å reise fra familien slik hun gjorde men hun og morfar hadde hele tiden kontakt. Kjærligheten levde hele tiden det er en herlig kjærlighetshistorie sier Nina Korhonen som fotograferte sin mummu over en sju-årsperiode fra 1993 til 2000.

– Hvorfor forlot hun Finland?

– Hun ble forbannet da hun fikk sparken ved tekstilfabrikken i Tammerfors. Familien flyttet til Nord-Finland og der traff min mor faren min. Mormor reiste til Amerika i 1959 da var hun 40 år gammel. Helt siden barndommen hadde hun drømt om å oppleve «vidunderlandet» Amerika sier Nina Korhonen og legger til at bildene og utstillingen er en hyllest til den eldre kvinnen.

– Morfar var sjømann så de to var vant til å være fra hverandre i lange perioder da han var til sjøs. Mormor fant seg godt til rette og arbeidet som kokk i tjue år på Manhattan og hadde leilighet i Brooklyn. Der levde hun i Finntown sammen med alle andre finske emigranter. Hun pendlet mellom New York og Florida og somrene tilbrakte hun i Finland.

Arvet kamera

– Min bestefar fotograferte mormor da de reiste rundt i Amerika da han døde arvet jeg kameraet. Jeg arbeidet med svart/hvitt-fotografering men en dag fant jeg morfars gamle fargebilder. Det inspirerte meg veldig for egentlig duftet det farger av mormor særlig rødt sier Nina Korhonen som har arbeidet med foto siden 1980-tallet.

Nina Korhonen bor og arbeider i Stockholm der hun også har studert ved Norden Fotoskola.

– Jeg skulle bare ha en sommerjobb i Stockholm men nå har jeg bodd der i tjue år sier Korhonen og skynder seg å legge til at mummu heller ikke hadde trodd hun skulle bo så lenge i USA. Det ble 40 år.

Hun har hatt separatutstillinger en rekke steder blant annet i Sverige Finland Tyskland Tyrkia Danmark og USA.

Utstillingen som vises i Rådhusgata 21 varer til 16. april.

Mer fra Dagsavisen