Kultur

Lager gutte- og jenteleksikon

– Jeg skjønner absolutt hvis det kan provosere noen å lage en slik inndeling. Men jeg mener det er bedre å lage tekster som retter seg eksplisitt inn mot gutter og jenter i stedet for å pakke det inn og late som om dette er skrevet like mye for begge sier Monica Kaasa redaktør med ansvar for barnesatsingen i Kunnskapsforlaget.

De to bøkene som retter seg mot gutter og jenter fra 10 år og oppover tar utgangspunkt i den brytningstiden puberteten utgjør. De skal inneholde alfabetisk ordnede oppslagsord som tar for seg temaer unge gutter og jenter er opptatt av. Ideen har utgangspunkt i et fransk konsept der et eget jenteleksikon har hatt stor suksess.

– Vi er kommet veldig mye lenger i likestillingsarbeidet i Norge enn i Frankrike og må derfor tilrettelegge den franske jenteboka for norske forhold. I tillegg lager vi altså en egen gutteversjon der vi får nyskrevne tekster rettet mot gutter – basert på temaene i jenteboka sier Kaasa.

Tekstene til gutteleksikonet skal skrives av norske bidragsytere. Hvem det blir og hvordan tekstene ser ut er dermed ikke avgjort ennå.

Venus og mars?

– Ser gutter og jenter verden på to ulike måter?

– Jeg mener ikke nødvendigvis at de ser den på ulike måter men jeg tror de vektlegger ulike ting. Bøkene skal ikke være et aktualitetsleksikon men ha utgangspunkt i deres verden og det som er viktig for dem svarer Kaasa.

Hun tror for eksempel jenter liker å lese mer om mensen enn gutter.

– Det er viktigere for jentene å få mer informasjon om dette temaet enn guttene som trenger en mer overordnet innføring. For jentene har jo mensen veldig mye mer å si sier Kaasa.

Hun tror også gutter og jenter på 10-15 år leser på ulike måter. Siden jenter og gutter er på veldig ulike modningsnivå i denne alderen tror hun jenter tåler å lese mer og tyngre stoff enn guttene. Dermed vil gutteversjonen ha en annen stil enn jenteversjonen.

– Ser du at to ulike leksikon som skal se verden fra et gutte- og et jenteperspektiv kan være med å sementere kjønnsroller?

– Det er ikke vårt mål å sementere kjønnsroller. Vi skal heller ikke forklare hele verden gjennom disse bøkene men gå inn på det som virker viktig for gutter og jenter i denne alderen med utgangspunkt i at de liker forskjellige ting og har ulike informasjonsbehov.

Vil se resultatet

Likestillingsdirektør Long Witt Loon kritiserte for et par uker siden forlaget Spektrums utgivelse av egne godnatthistorier for gutter og jenter. Gutteboka var blå og hadde bilde av pirater og dødninghoder på coveret mens den rosa jenteboka var prydet av prinser og prinsesser. En slik forskjellsbehandling fant likestillingsdirektøren underlig i 2004. Hva synes hun om gutte- og jenteleksikonet?

– Det er vanskelig å kommentere siden dette bare er på idéstadiet foreløpig. Alt kommer an på gjennomføringen av ideen sier Long. Hun mener godnatthistoriene åpenbart var kjønnssementerende men sier leksikonprosjektet kan slå begge veier.

– Det kan være gode grunner til å skille gutter og jenter når man skal gjøre dem bevisste på sitt eget kjønn sier Long og viser til «Sett grenser» og «Kast deg fram»-kurs som har avløst de tidligere bøllekursene i bevisstgjøringen av jenter.

– Tilsvarende kurs finnes nå også for gutter og kan hjelpe dem til å se at også gutterollen er kjønnet og at de har ulike forventninger knyttet til seg i kraft av sitt eget kjønn sier Long.

Dermed vil likestillingsdirektøren vente til hun ser resultatet av leksikonideen for hun feller noen dom over prosjektet.

– Det er ikke vanskelig å forstå at jenter er opptatt av mensen på en annen måte enn gutter er og trenger en litt annen informasjon. Mens poenget med likestilling er at man skal ha like muligheter uansett kjønn avslutter Long.

Mer fra Dagsavisen