Kultur

– Fløgstad falskleser

– Kjartan Fløgstad feilleser meg når han hevder at jeg knytter norskdomsrørsla til NS sier Hans Fredrik Dahl.

– Når Fløgstad kaller meg historieforfalsker får jeg lyst til å svare med å kalle Fløgstad en falskleser. Det er overhodet ikke grunnlag for å lese ut av det jeg har skrevet at det skulle være noe ideologisk slektskap mellom målrørsla og nazismen sier Hans Fredrik Dahl til Dagsavisen.

Tilbake fra utenlandsreise blir han nødt til å forholde seg til forrige ukes knallharde beskyldninger om historieforfalskning og faglig udugelighet fra Kjartan Fløgstad. I boka «Brennbart» går Fløgstad til frontalangrep på Dahl og mener han i femte bind av «Norsk idéhistorie» framstår som «ein sterkt kunnskapsfiendtleg historikar som viser dårleg fagleg skjønn og som skildrar krigen i Norge slik eit moderat tidlegare medlem av Nasjonal Samling ville gjort det.»

– Dette er rett og slett en gedigen feillesning som jeg er veldig overrasket over fra en språkets mester som Fløgstad sier Dahl.

Nazi-immunitet?

Særlig reagerer Fløgstad på Dahls behandling av norskdomsrørsla og NS-staten. Fløgstad mener den demokratiske og motkulturelle nynorskbevegelsen hadde ekstra motstandskraft mot naziideologien men mener Dahl hevder det motsatte når han for eksempel skriver:

«Andelen av mål- og norskdomsfolk som sluttet opp om Quisling var ikke ubetydelig. NS-regjeringen var da også sterkt engasjert i slike ting som folkedans bygdeungdomslag og alle slags norske og norrøne uttrykk og former. Det fans målfolk som så det slik at Ivar Aasens verk ble videreført av ideologier som Alfred Rosenberg i Tyskland og Vidkun Quisling i Norge.».

– Knytter du ikke bånd mellom målrørsla og naziideologien her?

– Det idéhistorisk interessante for meg var hvorfor norskdomsrørsla ikke kom bedre ut av motstandskampen og frigjøringen. Jeg trekker fram noen momenter på individplan og på kollektivt nivå som kan belyse dette men ikke på noe tidspunkt snakker jeg om noe ideologisk fellesskap svarer Dahl.

Radikale demokrater

Dahl sier at han tvert imot har hatt som utgangspunkt at norskdomsrørsla besto av radikale demokrater.

– Selve framveksten av rørsla er skildret av Øystein Sørensen i hans bind av idéhistorien. Min oppgave har for eksempel vært å analysere hvorfor et tidsskrift som Syn og Segn altså bevegelsens fane fortsatte å komme ut under hele krigen. Og hvorfor det etter krigen ikke inneholdt artikler om motstandskamp og nasjonal seier.

– Og hva er forklaringen din på det?

– Jeg reiser to forklaringer: Det fantes enkeltrepresentanter for målrørsla som gikk NS’ ærend slik det var i alle bevegelser. Slike enkeltsvik kan kanskje ha bidratt til å diskreditere bevegelsen som helhet svarer Dahl.

– Skygger falt også over ledende målmenn som Halvdan Koht og Olav Midttun som allmennheten mente kom dårlig ut av krigen.

Enkelttilfeller

Enkelte målfolk gikk også over til nasjonalsosialismen. Dahl har i sin bok trukket fram Knut Knutsen Fiane som var ledende målmann og rosenbergianer.

– Men dette er jo enkelttilfeller og forklaringen på problemet jeg reiser kan ikke bare søkes i enkeltpersoner. Den må også søkes i at det nasjonalsosialistiske regimet i Norge kompromitterte mange av målrørslas symboler og merkesaker. Men at jeg skulle påstå et ideologisk sammenfall i boka er tatt helt ut av luften.

Dahl mener enkeltpersoner fra målrørsla som meldte overgang til nasjonalsosialismen er interessante fordi de markerer grensetilfeller.

– Det finnes eksempler på det samme innenfor arbeiderbevegelsen. Men slike tilfeller innebærer altså ikke at jeg påstår at bevegelsen som sådan er nazistisk. Man må kunne diskutere marginale tilfeller uten å bli så hårsår som Fløgstad sier Dahl.

– Hvordan reagerer du på de harde ordene og karakteristikkene som blir deg til del?

– Det får stå for Fløgstads regning. Debattnivået hans karakteriserer seg selv.

Mer fra Dagsavisen