Kultur

Mobiliserer for kollektivet

Forfatter-foren-ingensformannGeir Pollenmener ånden i den nye bokbransjeavtalen øker presset på forfatternes kollektive avtaler. I dag samles forfatterne i Oslo for å vurdere den nye bokbransjeavtalen.

Den nye bokbransjeavtalen står på dagsorden da Den norskeForfatterforeningen i dag samler troppene til medlemsmøte i Oslo.Bransjeavtalen mellom bokhandlere og forleggere regulerer ikke direkteforholdet til forfatterne men Forfatterforeningens formann Geir Pollen villikevel benytte dagens møte til å uttrykke bekymring for forfatternestradisjonelle kollektive avtaler som sikrer alle forfattere like godevilkår. Han vil i dag motivere forfatterne til aktivt å støtte oppunderdagens kollektive avtaleverk.

– Det er en hovedoppgave for styret å forsvare det kollektive avtaleverketvårt. Men dagens møte er ikke noe annet enn et ordinært medlemsmøte der dennye bransjeavtalen er et tema og hvor forfatterne vil få anledning til åkomme med spørsmål og diskutere sier Geir Pollen.

– Men du frykter at de kollektive ordningene oppløses?

– Ja det gjør både jeg og styret men det skyldes ikke den nye avtalenspesielt men presset generelt i samfunnet. Kollektive ordninger er påvikende front det er et trekk i vår tid. Det er de individuelle løsningenesom er tidens løsninger sier Pollen.

– Rammer bredden

Formann Pollen mener hovedårsaken til styrets bekymring er de generelleutviklingstrekkene i samfunnet men han frykter også at realitetene i dennye bokavtalen vil hamre løs på forfatternes kollektive tanke. Pollen pekerpå den ytterligere reduserte fastprisperioden for nye bøker samt de øktemulighetene for alle salgsledd til å gi opptil 125 prosent rabatt på nyebøker. I sum vil det føre til et større fokus på bestselgerne frykterPollen. Det vil ramme bredden og rammer man bredden rammer mankollektivet resonnerer Pollen og styret i Forfatterforeningen.

Styremedlem Terje Holtet Larsen i Forfatterforeningen mener styretsinitiativ ikke må ses som et svar på konkrete eller akutte tegn imedlemsmassen som tilsier at forfatterne ønsker å bryte ut av de kollektiveordningene men som et føre var.

– Er det murring blant forfatterne nå?

– Ikke som jeg oppfatter det. Men forfatterne er en del av samfunnet på liklinje med alle andre og også de vil ha mer. Og det er klart atforretningsideen til et forlag som Piratforlaget utfordrer den typensolidarisk tankegang som de kollektive avtalene har representert sierHoltet Larsen til Dagsavisen.

Han syns det er viktig at Forfatterforeningens styre stiller seg bak de merideelle kollektive ordningene som en motvekt til en stadig merforretningsorientert bokbransjeavtale.

Forfatterforeningen og Forleggerforeningen fikk dispensasjon i fjor sommerfra Konkurransetilsynet for de kollektive avtalene. Avtalen løper iytterligere to og et halvt år.

Mer fra Dagsavisen