Scene

Litt av en mann og kvinne

Bjarte Hjelmeland har flyttet sitt enmannsshow fra Bergen til Oslo. Gøy fra landet funger utmerket i hovedstaden også.

Dagsavisen anmelder

TEATER

«Gu kor gøy!»

Med Bjarte Hjelmeland

Regi: Kim Bjarke

Edderkoppen Teater

«Gu kor gøy»? For lesere i osloområdet må det kanskje forklares at dette er et entusiastisk vestlandsk uttrykk for god stemning. Og sånn blir det når Bjarte Hjelmeland tar showet sitt med samme navn fra Bergen til Oslo. Til å begynne med høres det ut som om Hjelmeland skal gni det inn for et nytt publikum, at dette ikke kommer herfra. Han har ikke stått på scenen i Oslo på seks årrr. Edderrrkoppen Teaterrrr! Justerrrrr!

Hjelmeland forklarer hvorfor han ble skuespiller: Han likte å kle seg ut. Og som han kler seg ut. Hele garderoben er for enkelhets skyld stilt opp på scenen. Han er aller best i dameklær, leker hele tida med kjønnsidentiteter, og er aller, aller best som entusiastisk kulturkvinne. I et nummer som egentlig het «Rosendal hatt og hodeplagg», men som nå er flyttet til Son. En fornøyelig introduksjon til pyntehattens muligheter, framført med en slags respekt som får oss til å misunne de mest livsglade av oss. På samme måten tar avslutningsnummeret en uventet vending, med en sørgelig gammel dam som viser seg å være et fyrverkeri av lyst.

Noen nummer må være nye siden forestillingen først ble presentert. For her kommer Hjelmeland i blond parykk og utfordrende leppestiftkjole! Det vil si, det kan jo hende at han gikk slik på scenen i Bergen allerede i vår, men da må nesten nyere norgeshistorie skrives om. Her er likevel framtoningen bedre enn teksten. At Fremskrittspartiets leder har problemer med laget sitt er ufrivillig komisk nok i nyhetene hver dag.

Hjelmeland har skrevet omtrent halvparten av tekstene selv, men får god hjelp. Ingrid Bjørnovs signatur ligger tykt utenpå «Flyttelasset». Ikke alle numrene er like løsslupne. «Mattelæreren» er et mer dempet og resignert nummer, en strålende tekst (av Hanne T. Aasheim) som nærmer seg en revyvise av den gamle skolen, selv om den handler om den nye skolen.

Fem kvarter med Bjarte Hjelmeland er over på et blunk. «Du så artig», som det heter på disse kanter av landet.

Spilles i Oslo t.o.m. 
7. desember. I Drammens Teater 19.-22. februar.