Kultur

Latterlig lykkelig

Lene Kongsvik tar TV-typene sine, og flere andre typer, til scenen. Den nye forestillingen «110% lykkelig» er i alle fall 90 % vellykket.

Dagsavisen anmelder

SHOW

«110% lykkelig»

Med Lene Kongsvik

Regi: Ivar Tindberg

Latter

«110% lykkelig» er Lene Kongsvik Johansens første sceneshow etter at hun ble TV-stjerne. Nå er hun mest kjent fra seriene «Kongsvik videregående» og «Costa del Kongsvik». Begge fornøyelige komedier der komikeren tar en rekke typer på kornet.

- Jeg har alle disse raringene inni meg, forklarer Kongsvik i et av de få øyeblikkene i forestillingen der hun er seg selv. Hun forklarer at typene blir til i møte med virkelige mennesker som får det til «å klø litt» hos komikeren i henne.

Lene Kongsvik snubler inn på scenen på Latter i rollen som Rose, den deilige levekvinnen som utbryter «så gøy med show», forteller om sine egne eskapader på Aker Brygge, og virker veldig fornøyd med tilværelsen. Rødvinsflaska hennes er halvfull, men innerst inne føler hun kanskje at den egentlig er halvtom? Denne overfladiske framstillingen av lykke er sentral i forestillingen. Alle figurene ser ut til å ha det svært godt med seg selv. For mange av dem aner vi at livet kanskje ikke er helt på stell, når alt kommer til alt. Dette er Kongsviks fremste prestasjon: Hun framstiller de fleste skjebnene med en god dose sympati, til tross for deres utilstrekkelighet. Som hun i «Ny med KK» - det er ikke henne det er noe i veien med. De som synes hun bør «bli ny» fortjener derimot en god omgang komisk juling.

«110% lykkelig» er ikke en sånn forestilling der man gisper etter luft mellom latterkulene. Humoren er ofte mer subtil, aldri infam, og bare slem med dem som tror de er sterkest.

Flere av de nye figurene i showet presenteres i sangnummer. En form vi ikke er vant til fra TV-seriene til Kongsvik, men sangtekstene sitter godt, med verserim som spisser innholdet. Som i «#Lykke», med sine utfall mot det gode hashtag-livet på Instagram. Kanskje er Kongsvik aller best som mann denne gangen, som den breiale nordlendingen Steinar i «110% mann». Så sikker på seg selv at han kunne fått jobb i «Radioresepsjonen». Motstykket møter vi bare på storskjerm, en treakters tragedie med stakkars usikre Alex (fra TV-seriene) på date, med et veldig forutsigbart utfall. Vi savner mest et eget nummer med forretningsmonsteret Birgitte, den aller råeste typen i «Costa Del Kongsvik», men hun kommer heldigvis til sin rett i en birolle i avslutningsnummeret.

I neste uke deles Komiprisen 2014 ut. Lene Kongsvik er nominert til tre priser, inkludert «Årets morsomste». Nominasjonene kom før det nye showet hennes hadde premiere. Da kommer hun sikkert til å være med neste år også.

geir.rakvaag@dagsavisen.no