Kultur

11 av 111 på Bylarm

111 artister og band spiller på Bylarm i år. Vi har plukket ut 11 av de beste som de færreste har sett på scenen før.

Bylarm er fortsatt først og fremst festivalen for navn på vei opp og fram. Av de 111 på programmet har vi plukket ut 11 nye norske som det kan være verdt å få med seg. Som det kan være fint å si at man så på Bylarm hvis de blir berømte om noen år. I tillegg spiller flere mer etablerte navn, som Team Me, Truls, Atlanter og Admiral P. Og en rekke mer eller mindre kjente navn fra de andre nordiske landene.

Pixel

Pixel, med bassisten Ellen Andra Wang i spissen, ble kåret til «Årets band» i Nye Takter i fjor. Vi synes de er klare for et større publikum nå. I teorien er Pixel en jazzkvartett, i praksis et fyrverkeri av fengende avansert popmusikk. Albumet «We Are All Small Pixels» var et av fjorårets mest eventyrlystne.

Daniel Kvammen

En av de forsvinnende få unge mennene med kassegitar på programmet i år. Daniel Kvammen kommer fra Geilo, ikke så langt fra Ål, og da blir han automatisk til «en ny Bjella» uansett hva han gjør. Kvammen er helt klart sin egen herre, noe stadig flere vil bli klar over.

Hjerteslag

Allerede omfavnet av alle fra Dagens Næringsliv til Klassekampen, og fremst i køen blant gruppene alle «må» se i år. En vanskelig startposisjon, men Hjerteslag har låtene som skal til for å overvinne eventuell skepsis hos et større publikum.

Arshad Maimouni

Var først halvparten av duoen Kaveh & Arshad, men kjører nå sitt eget løp. Smooth, flott r & b er en av sjangrene som har vært sjeldnest å høre på norsk. Nå tar Arshad Maimouni ansvar.

Frk. Fryd

Den rene gitarrocken har ikke så mange fremragende representanter på Bylarm. Stavangergruppa Fr. Fryd lager jublende poppønk, med en smittende melodiøs entusiasme som kan ta dem langt.

Vilde Tuv

Vanligvis helt alene på scenen, uten at man savner noen rundt henne. - Dessuten er det så typisk kjedelig med ei jente foran på scenen og masse gutter som står bak og spiller, fortalte hun oss i fjor. Da «Cellevevet» var en av årets fineste norske låter.

Danny Maroc

Fra Holmlias «concrete jungle» (sitat fra programteksten), med lokal hip hop og stødig dancehall. «Norges rappende dikter» sammenligner seg med Ibsen, Welhaven og Wergeland. Som det kan være vanskelig å leve opp til, men de gamle store måtte klare seg uten slående beats.

Klish

Oslobasert tromsørapper, tidligere kjent som Klisne Fingra, ga ut debutalbumet «Bestandig» i fjor. Han opptrer visst gjerne sammen med tromsøgruppa Oh, som også godt kan noteres på lista over band verdt et besøk på Bylarm i år.

André Bratten

Debuterte i fjor med albumet «Be A Man You Ant», som ikke ble Spellemannsnominert av påmeldingstekniske grunner, selv om mange mente det ville være en klar favoritt. Andre Bratten kommer fra det samme studiomiljøet som Lindstrøm, Prins Thomas og Todd Terje. Her blir det sikkert «Trommer og bass», for det heter hans nye singel.

Ine Hoem

I likhet med Highasakite, er Ine Hoem popmusiker med bakgrunn fra jazzlinja på Universitet i Trondheim. Med atmosfærisk popmusikk som har litt flere overraskelser enn gjennomsnittet.

Shy For Shore

Denne norsk-britiske synthpop-duoen var i Urørt-finalen nettopp, uten å nå helt til topps. Deres lengtende 80-tallspop har stort kommersielt potensial, uten å bli for nostalgisk tilbakeskuende.

Mer fra Dagsavisen