Innenriks

Wara er «helt på linje» med samboeren om at hun er uskyldig. Det vil ikke Solberg mene noe om

– Her er han privatperson, og har intet innsyn i etterforskningen, sier familiens advokat John Christian Elden.

Høyres landsmøtestart ble fullstendig preget av Wara-saken, og Solberg måtte fredag svare på en rekke spørsmål om justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen.

Hun er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars.

Torsdag ble hun pågrepet og avhørt av PST. Ifølge Aftenposten hadde PST og Riksadvokaten allerede onsdag bestemt seg for å sikte Waras samboer.

LES OGSÅ: PST mener Waras samboer har diktet opp en straffbar handling – hun nekter selv straffskyld

Nekter straffskyld

Bertheussen selv nekter straffskyld. Via sin forsvar John Christian Elden har hun sagt at hun er fast bestemt på å bevise sin uskyld, og at hun mener politiet er på et blindspor.

Til TV 2 torsdag sa Elden at Wara støtter samboerens forklaring.

– De er helt på linje. Hun mener PST har tatt letteste utvei, og sagt til henne at hun er mistenkt fordi ett av kameraene var ute av drift da den siste brannen fant sted. PST har da behendig glemt at hun hadde varslet om det tidligere, skriver Elden til kanalen.

Overfor Dagsavisen sier Elden at slike signaler fra Wara er helt uproblematiske.

– Wara har permisjon og støtter selvsagt som enhver ektefelle normalt skal sin partner. Her er han privatperson, og har intet innsyn i etterforskningen. Et annet standpunkt ville vært meningsløst og umenneskelig.

Dagsavisen har ikke lyktes med å komme kontakt med Wara selv.

– Offer i saken

Overfor Dagsavisen vil ikke statsminister Erna Solberg svare på spørsmål om hva hun mener om at Wara offentlig har gitt uttrykk for sin mening om en pågående etterforskning, med henvisning til at han er i permisjon.

– Er det uproblematisk at justisministeren, selv om han er i permisjon, gir uttrykk for hva han mener om en pågående etterforskning mot samboeren sin?

– Jeg kommer ikke til å kommentere spørsmål knyttet til Tor Mikkel Wara, hans advokat eller hans kone. Han er i permisjon, og da kommer ikke jeg til å kommentere det.

– Han er et medlem i din regjering selv om han er i permisjon. Via advokat Elden i går ga han uttrykk for at han støtter Bertheussen som sier at hun er uskyldig og at PST er på blindspor. Mener du det er uproblematisk at han som justisminister gjør det?

– Han er i permisjon, og jeg har ingen kommentarer til det.

– Hvor lenge kan han være i permisjon?

– Det kommer vi til å vurdere når vi ser hvordan saken utvikler seg. Men akkurat nå er han i permisjon, og vi har en annen fungerende justisminister.

– Hvordan tror du PST og Oslopolitiet oppfatter signalet fra justisministeren i permisjon, om at han ikke tror på grunnlaget for siktelsen mot samboeren?

– Jeg har ingen kommentarer til de spørsmålene, for jeg mener at det både ville bety at jeg hadde gått inn og kommentert etterforskningen, og at jeg hadde gått inn og ment noe om ting som jeg ikke skal mene noe om.

– Jeg ber deg om å kommentere at din justisminister kommenterer saken offentlig.

– Men du får ingen kommentar til det.

LES OGSÅ: Siktelsen mot samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara er det foreløpige sluttpunktet i en sak som har ført til steile politiske fronter. Her er det som har skjedd i saken

– Tillitsbrist

Et sentralt spørsmål er om Wara kan fortsette som justisminister etter dette.

Jussprofessor Eivind Smith uttalte til NRK fredag at det ikke står noe juridisk i veien for at Wara kan være justisminister mens han har en samboer som er siktet, og under etterforskning.

Overfor Dagsavisen mener statsviter Bernt Aardal at det vil være vanskelig for Wara å komme tilbake i posisjonen som justisminister uansett hvilken vending saken skulle ta videre.

– Det er først fremst en juridisk problemstilling, men det er også en politisk problemstilling, sier han.

Statsråden er parlamentarisk ansvarlig for PST, samtidig som denne saken er veldig nær ham, sier Aardal. At Wara ikke kan fungere som justisminister mens etterforskningen pågår, mener Aardal er åpenbart.

– Men det er egentlig umulig uansett. Blir samboeren tiltalt vil det bli en rettsprosess hvor hun enten blir frifunnet eller dømt. Da vil hele denne saken drøye, og det er begrenset hvor lenge Wara kan være i permisjon, sier han.

Men også om siktelsen blir droppet vil det bli vanskelig for Wara å komme tilbake som justisminister, mener statsviteren.

– Hvis det ikke er hold i politiets bevis vil det være en tillitsbrist mellom Wara og en underliggende etat. I sum er det flere argumenter for at dette ikke vil gå, enn for at Wara kan komme tilbake, sier Aardal.

Han understreker at denne saken er helt spesiell.

– Saken mangler sidestykke i norsk politisk historie.

LES OGSÅ: Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier etter Wara-saken at hun håper ingen norske kunstnere nå lar seg skremme fra å ytre seg fritt. – Jeg heier på dem som tør å provosere, sier hun, og regner med at statsministeren er enig

Mer fra Dagsavisen