Innenriks

– Viser lite ydmykhet

DNBs konserndirektør Rune Bjerke viser lite ydmykhet og erkjennelse, og har ikke levert godt nok, mener Ap og KrF.

– Tilliten til Rune Bjerke er ikke styrket etter denne pressekonferansen. Tvert imot. Han viser lite ydmykhet og erkjennelse i saken. Nå må statsråden vurdere sin tillit til DNBs styre.

– At Bjerke sier at han ikke har visst noe er ikke godt nok. Det er alvorlig at han unnlot å stille spørsmål som burde vært stilt.

Les også: – DNB bør politietterforskes

– Ikke brutt loven

Sitatene kommer fra henholdsvis KrFs Line Hjemdal og Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen. De reagerer på DNB og konsernsjef Rune Bjerkes redegjørelse for hvordan selskapets datterbank i Luxembourg kunne bistå kunder med å etablere 42 selskaper i skatteparadiset Seychellene mellom 2006 og 2008.

– En ting jeg synes er trist, er at DNB Luxembourg har truffet mange tiltak, men det har ikke vært en tydelig rapportering oppover, sa Bjerke til sitt forsvar da han mandag la fram redegjørelsen som konkluderte med at DNB Luxembourg har handlet i strid med interne retningslinjer og etiske standarder. Men banken har ikke brutt loven, fastholder de.

Bjerke fastholder også at han ikke har visst noe om praksisen i Luxembourg, tross at medienes søkelys var rettet mot nettopp dette i 2007, 2009 og 2014.

Bjerke har ikke følt at det var grunnlag for å gjennomgå hele virksomheten i Luxembourg, fortalte han.

– Ingen ga eiersignaler om at vi burde gjort mer, sa han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ikke kommentere

– Med det som har kommet fram, mener jeg Mæland må eksplisitt be styret om å vurdere hans stilling, og er de ikke i stand til det må hun sette styret i stand til det, sier Venstres Abid Raja til NTB.

Næringsminister Monica Mæland (H) takket nei til å kommentere DNBs redegjørelse overfor Dagsavisen mandag ettermiddag. Men i Dagsavisen mandag var hun tydelig på at hun forventet svar på hvordan DNB kunne la denne praksisen forekomme.

KrFs Line Hjemdal, som sitter i næringskomiteen på Stortinget, har reist en interpellasjonsdebatt om hvorvidt regjeringen og staten har de nødvendige virkemidlene for å sikre slike skandaler ikke kan skje igjen.

– Når staten i 2007 og 2014 ber om informasjon fra DNB, og disse avsløringene ikke kommer til statsråden, så viser det at staten ikke har de rette virkemidlene. Statsråden må selv komme med forslag til hvilke virkemidler vi kan gi henne, sier Hjemdal.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, mener skattereformen må sikre mer finansiell åpenhet i framtida.

– Det viser seg at tilretteleggere for slike ting er kreative, og et hode foran oss på Stortinget. Skal vi få bukt med denne typen praksis så må vi ha en økt åpenhet. I tillegg må Mæland følge opp DNB i mer aktiv grad enn man har gjort tidligere, sier hun.

Kommentar: Den slappe styringen av statsselskapene er Aps hovedansvar (Arne Strand)

Har tillit

Rune Bjerke ble spurt på pressekonferansen om han har vurdert å gå av som konsernsjef i DNB. Blant dem som har spådd hans avgang er korrupsjonsforsker og BI-professor Petter Gottschalk.

– Når denne praksisen kunne fortsette i fire år, synes jeg ikke Bjerke har gjort jobben sin. Han burde ha foretatt seg noe radikalt i forhold til filialen i Luxembourg i løpet av 2007, sa han til E24 mandag.

Men styreleder i DNB, Anne Carine Tanum understreket på pressekonferansen at hun har tillit til Bjerke.

Les også: DNBeklager og beklager

– Vel svake

Styret i DNB ber nå Rune Bjerke om å vurdere:

  • Organiseringen av DNBs virksomhet i Luxembourg, spesielt med fokus på Private Banking-virksomheten
  • Produktene og tjenestene som distribueres i Private Banking-kanalene, med fokus på omdømmemessige problemstillinger
  • Prinsippene for ledelse og kontroll med utenlandske datterselskaper
  • Internrevisjonens kompetanse og ressurser

KrFs Line Hjemdal er ikke imponert over tiltakene DNB-styret har skissert.

– Jeg synes de bestillingene som styret har gitt er vel svake, sier hun.

Les også: DNBs gevinst - Norges tap

Mer fra Dagsavisen