Arbeiderpartiet, Høyre og Frp har ikke tatt inn over seg dramaet som utspiller seg i Syria, mener Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland. Han har imidlertid et håp om at den internasjonale solidariteten i Ap ikke er død. FOTO: HILDE UNOSEN

– Vis lederskap!

– Gi så det monner, og ta imot flere. Det er Flyktninghjelpens klare råd til Arbeiderpartiets landsmøte.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Nå må du vise lederskap, Jonas. Det kan du, og jeg tror du vil, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, dagen før Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner sitt første landsmøte i Folkets Hus.

Én milliard

Egeland sier han og hans 1.600 kollegaer i og rundt Syria har et personlig budskap til Ap-delegatene: Ikke tro at Norge gjør nok for syriske flyktninger. Nå må penger på bordet og døra åpnes for flere kvoteflyktninger.

– Ap er helt avgjørende for at Norge skal gjøre et minimum av det som er nødvendig overfor vår generasjons største humanitære krise. Det som hjelper umiddelbart, er mer penger, sier Egeland.

– Norge gir i dag ca. ti øre per dag per flyktning eller krigsoffer i Syria. Norge må og kan gi minst én milliard i ekstrabevilgninger i revidert nasjonalbudsjett, ut over den humanitære støtten Utenriksdepartementet har satt av i år. Flere kvoteflyktninger er et langsommere tiltak, men symbolsk viktig, sier han.

Dårlig selskap

Flere Ap-fylkeslag tar nå til orde for at Ap skal endre kurs i asyl- og flyktningpolitikken. Egeland håper Støre vil lytte.

For når det gjelder katastrofen i Syria, er Ap i dårlig selskap:

– Det er tre partier som utvetydig har respondert på våre varsler: SV, KrF og Venstre. De tre store, Ap, Høyre og Frp, har vi ikke sett nok. De har i mindre grad innsett omfanget av katastrofen, sier Egeland.

– Er du skuffet over Ap?

– Det er ingen som har stått fram som Sveriges tidligere statsminister, Fredrik Reinfeldt, og sagt at vi skal «åpne våre hjerter og våre grenser». Men jeg har et håp om at Aps internasjonale solidaritet igjen skal vise seg. AUF og flere fylkesledere har allerede våknet.

– Bør Støre ta «en Reinfeldt»?

– Jeg vil ha en Reinfeldt, men i tillegg vil jeg at Ap skal gjøre som de gjorde under Balkan-krigen og gi en stor tilleggsbevilgning, sier Egeland.