Vinden tar tak i sør og øst - flere togstrektninger stengt

Flere togstrekninger er stengt på Østlandet på grunn av vind og trefall, opplyser Bane Nor.

Av NTB

– Vinden har begynt å øke sør på kysten ved Lindesnes. Den kommer til gradvis å øke nordover og når Oslofjorden i løpet av ettermiddagen, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt til NTB fredag formiddag.

Togtrafikken på Østlandet er allerede rammet av uværet.

– På grunn av mye vind og trefall er Kongsvingerbanen stengt mellom Fetsund og Sørumsand, Gjøvikbanen er stengt mellom Gran og Gjøvik, og Østfoldbanen er stengt fra Sarpsborg til Ed, opplyser Bane Nor på Twitter.

NSB jobber med å sette opp alternativ transport.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nedblåst tak

I Sandefjord har nødetatene også hendene fulle. Ved 14-tiden har blant annet deler av et tak blåst av en restaurant.

– Vi ber folk være oppmerksom på at løse deler kan falle fra tak. Brannvesenet er på vei til stedet, opplyser politiet i Sør-Øst på Twitter.

Også i Østfold skaper vinden trøbbel, og politiet melder om takplater som flyr av et bygg i Sarpsborg. På begge sider av Oslofjorden meldes det om trær som blåser ut i veien, og politiet ber bilister være obs.

Advarer folk på fjellet

Meteorologen advarer folk på fjellet og sier vindkastene vil være vesentlig sterkere der. I lavlandet er vinden allerede så sterk at folk burde sikre løse gjenstander.

– Ting som er løst og stort, slik som telt, må sikres, ellers kan de fly bort. Småbåter kan også få problemer, sier Ovhed.

Redningsselskapet opplyser at de bistår båter som sliter seg og driver i Bunnefjorden ved Oslo. De oppfordrer også småbåteiere til å holde seg på land.

Innstilte ferger

Sør i landet har flere fergeselskaper avlyst en rekke avganger som følge av dn kraftige vinden.

Blant annet har Fjordline kansellert avgangen fra Kristiansand klokka 13.30 og returavgangen fra Hirtshals klokka 17.00. Color Line har på sin side innstilt flere avganger mellom Sandefjord og Strømstad og mellom Kristiansand og Hirtshals.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge på grunn av det intense lavtrykket som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder. (NTB)