Nyheter

Vil vise at de kan mer enn én sak

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har blitt beskyldt for å være et ensaksparti. – Den påstanden knuser vi nå, sier partiets grunnlegger etter å ha lagt fram partiprogrammet for Stavanger.

De siste ukene har flere valgmålinger sørget for at mediene har brukt ord som «sjokkresultat» når det kommer til oppslutningen rundt Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

Før helgen var FNB det femte største partiet på VGs partibarometer. Og det til tross for at de bare stiller til valg i 11 kommuner og fire fylker.

Blant kritikken som har blitt rettet mot FNB, er at de er et ensaksparti.

– Dette programmet knuser alle påstander om at vi er et ensaksparti. Det står ikke tilbake for noe av det jeg har sett fra de andre partiene i Stavanger, sier Frode Myrhol (FNB) etter at partiet har lagt fram sitt partiprogram for 2019–2023.

Les også: Høyre og Frp åpner for samarbeid med bompengepartiet 

Vil omprioritere

I programmet for Stavanger forteller partiet at de vil ha flere lærere, miljøarbeidere og miljøterapeuter i skolen, flere ansatte i eldreomsorgen, de vil bygge nytt sykehjem og flere skoler.

De vil ha vannsportpark i Møllebukta, klatreanlegg i Sørmarka og interkommunalt 50-meters konkurransebasseng med stupetårn i Stavanger.

Men programmet legger ikke opp til større kutt eller besparelser andre steder.

– Dette kan vi få til ved å omprioritere, sier Frode Myrhol og utdyper:

– Budsjettet til Stavanger kommune er på 11 milliarder kroner. Det finnes penger. I fjor stemte vi for eksempel imot å bygge en demenslandsby, og heller bygge et vanlig sykehjem. Slike grep kan vi gjøre.

Les også: Tror du Norge er alene om bompenger? Da tar du feil 

Vil la andre betale

Blant forslagene i partiprogrammet finnes det også flere punkter der det ikke er kommunen som må ut med pengene.

– En ting som vi har lyst til å få til er vannsportparken i Møllebukta. Men det er i så fall noe kommunen bare tilrettelegger for, det er private aktører som bygger og driver. Jeg tror det hadde vært mye mer givende for innbyggerne i Stavanger enn et vikingsenter, sier Myrhol og fortsetter:

– Når det kommer til svømmebassenget, så står det i programmet at det må være interkommunalt og at de andre kommunene må være med på å dele regningen.

I programmet er det også et ønske om at det skal bygges et ekstra felt i hver retning på E39 mellom Stavanger og Forus.

– Det er en statlig vei, så dette skal ikke kommunen betale. Det ligger allerede i planene at det skal bygges et ekstra felt i hver retning, men det er tiltenkt kollektivtrafikk. Vi ønsker å åpne disse feltene for tungtransport utenfor rushtiden, sier Myrhol.

Les også: Derfor kan ikke FNB og Frp samarbeide mot bommen

Løsningen er bysykler

Hovedmålet til partiet er fortsatt å fjerne bomringen, men de tar også gjerne delmål som for eksempel å få snudd bommen på bybrua eller å få bort rushtidsavgiften. Sistnevnte mener Myrhol er helt unødvendig for å begrense trafikken.

– Enkelhet og tilgjengelighet er et mye bedre virkemiddel enn bompenger. Dersom du skal ha folk til å velge bort bilen må det være enkelt, sier Myrhol.

Derfor er bysykler til bydelene vektlagt i partiprogrammet.

– Hvis alle har mindre enn 400 meter til en bysykkel, så ville bruken av disse gått opp. Ikke bare for å ta seg fra A til B, men også for å ta seg til andre kollektivtilbud, sier Myrhol.

Les også: FNB frir til Facebook-gruppe mot bomringer: – De bør knytte seg til oss

Bane i Sandnes

Mens FNB i Stavanger mener bysykkelen er det man skal satse på, så ønsker FNB i nabokommunen at det skal legges bane til Sandnes øst før det bygges boliger i området.

– Vi har sett på hvordan de gjør det i København. Der bygger de bane først, og så bygger de ut områder. Da ser ikke innbyggerne behovet for å ha bil. Det er mye enklere å få folk til å ta kollektivt da, enn om de har vendt seg til bilen først, sier 1.-kandidat i FNB Sandnes, Ellen Karin Moen.

Men mens de ønsker bane østover, så vil de sette ned foten for bussvei i sentrum.

– Byen er allerede på kanten til å bli delt av jernbanen, kommer det over en mer enn 20 meter bred bussvei i tillegg, så blir Sandnes delt i to, sier Moen.

På partiprogrammet står også bekjempelse av brunsnegler.

– Vi tar fram et forsøk som kommunen gjorde på å drepe sneglene for noen år siden. Det som manglet den gangen var mer informasjon til innbyggerne, så flere hadde deltatt. Jeg kjenner ikke noen med hus og hage som ikke bekymrer seg for disse sneglene, sier Moen.

Les også: Anti-bompengetopper avviser Støres løsning

Inspirert av Reykjavik

I Stavanger har partiet også hentet inspirasjon fra den islandske hovedstaden. «Better Reykjavik» er et forum på nettet der innbyggerne kan poste sine ideer til forbedringer av byen. Alle som er bosatt i Reykjavik kan stemme opp forslag de synes er gode. De fem ideene med flest stemmer hver måned blir tatt videre til politisk behandling.

– Utenom det som går på bom, så synes jeg dette er høydepunktet i programmet vårt. Vi ønsker virkelig å få dette på plass, sier Myrhol.

Han ser for seg at et lignende system i Stavanger vil koste rundt 30 millioner i året.

– Det er basert på hva de koster i Reykjavik, rådmannen må utrede hva det faktisk vil koste her, sier Myrhol.

Mer fra Dagsavisen