Innenriks

Vil skape forståelse for Kina

For kort tid siden ble «Kina-gruppen på Stortinget» stiftet. Mandag kveld var flere stortingsrepresentanter invitert til middag hjemme hos den kinesiske ambassadøren.

For halvannen uke siden ble den kinesiske ambassadøren til Norge, Wang Min, tatt imot på Stortinget av Jørund Rytman (Frp) og andre stortingsrepresentanter i den nystiftede «Kina-gruppen på Stortinget».

Og ambassadøren må ha satt pris på initiativet. Mandag kveld benket en del av stortingsrepresentantene seg rundt middagsbordet hjemme ambassadøren.

Overfor Dagsavisen forklarer Rytman, som også leder gruppen «Israels venner på Stortinget», at han i flere år har gått med ideen om en slik gruppe.

– Etter hvert som årene gikk så det ikke lyst ut med tanke på et normalisert forhold mellom Norge og Kina, og jeg tenkte at dette kanskje kunne være en liten brikke i å skape økt forståelse på Stortinget for hvordan Kina tenker, sier han.

«I Norges interesse»

Siden 2010, da Nobelkomiteen ga Fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo, har det vært brudd i det bilaterale forholdet mellom Kina og Norge. I desember 2016 ble landene imidlertid enige om en normalisering av forholdet.

I april i år reiste statsminister Erna Solberg (H) og flere statsråder til Beijing for samtaler, og med seg hadde de den største norske næringslivsdelegasjonen som noensinne har reist til Kina.

I en melding på Frps nettsider 23. juni i år, som omtalte den nystartede vennegruppen, sa gruppeleder Rytman: «Det er stort potensial i de fornyede relasjonene våre med Kina. Landet er en økonomisk stormakt, og det er i Norges interesse, både politisk og økonomisk, å utvikle et godt samarbeid med Kina».

Rytman forklarer hvordan slike uformelle grupper på Stortinget fungerer:

– Eksempelvis med «Israels venner» så har vi møter med det Norsk-israelske Handelskammer, eller de tipser oss dersom det kommer forretningsfolk, næringslivsorganisasjoner eller andre til Norge. Eller den israelske ambassaden tipser om folk som vennegruppen kan dra nytte av, eksempelvis. I andre tilfeller kan det være at vi gjør noe i forbindelse med statsbesøk.

Rytman sier at typiske aktiviteter for slike grupper, er møter med foredrag, miniseminar eller lignende.

Menneskerettigheter

Enn så lenge har gruppen bare hatt to møter, i tillegg til ambassadørbesøket i Stortinget og den avtalte middagen. Rytman understreker at han ikke snakker på vegne av andre enn seg selv.

– Står menneskerettigheter på agendaen for vennegruppen for Kina?

– Nei, men vi har ikke drøftet det ennå. Vi har bare hatt to møter så langt. Så dette er mine tanker om det: Det er forskjellig fra gruppe til gruppe, men min erfaring fra «Israels venner» er at vi aldri sier nei til noen – om det så er en palestinsk aktivist som vil holde foredrag for oss. Disse gruppene er dannet for å øke kunnskapsnivået hos meg og mine kolleger på Stortinget, sier Rytman.

– Så dere vil ikke si nei dersom noen vil holde foredrag om menneskerettighetssituasjonen i Kina?

– Vi har ikke drøftet det. Men jeg har ingen prinsipielle motforestillinger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Mye positivt i Kina

– Regjeringen trår varsomt overfor Kina og har eksempelvis avvist å ta opp menneskerettigheter med kinesiske myndigheter på nåværende tidspunkt. Vil det være problematisk dersom medlemmer av regjeringspartiene på Stortinget arrangerer foredrag eller seminar med det som tema?

– Menneskerettighetssituasjonen i Kina er ekstremt godt belyst i norske medier. Det er heller litt mangelfullt om det motsatte: Det er mye positivt som skjer i Kina, men det er underkommunisert.

– Så du ser det som mer naturlig å løfte fram de kinesiske fremskrittene?

– Ja, det er min intensjon å vise hvordan markedsøkonomi og frihandel har fått flere hundre millioner ut av fattigdom i Kina.

Han peker på at det er vennegrupper på Stortinget for en lang rekke land, der det også foregår brudd på menneskerettighetene.

– Skal man henge seg opp i det hele tida, blir det ikke tid til annet. Jeg tenker motsatt: Jo mer frihandel, jo mer viser forskning og historien at man får fred, dialog og kan løfte folk ut av fattigdom, sier Rytman, og legger til:

– Når man får seg en venn, er ikke det første man gjør å kritisere. Det gjør man kanskje etter hvert. Det er hvert fall min logikk. Skriker man ut hele tida, blir man venneløs.

Les også: Kina-ekspert Torbjørn Færøvik er en av flere norske forfattere som ikke får lov til å komme inn i Kina

VENNER IGJEN: Næringsminister Monica Mæland (H) og utenriksminister Børge Brende (H) hilser på president Xi  Jinping i Folkets store hall etter et historisk møte i Beijing i april. Statsminister Erna Solberg (H) sto i spissen for offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med   besøket, etter at landene ble enige om å normalisere forholdet i desember 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

VENNER IGJEN: Næringsminister Monica Mæland (H) og utenriksminister Børge Brende (H) hilser på president Xi  Jinping i Folkets store hall etter et historisk møte i Beijing i april. Statsminister Erna Solberg (H) sto i spissen for offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med   besøket, etter at landene ble enige om å normalisere forholdet i desember 2016. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Middagsinvitasjon

Per i dag har gruppen 14 medlemmer – åtte fra Frp, to fra Høyre, to fra Ap og to fra KrF – og ble stiftet med følgende formål: «Kinagruppen på Stortinget skal være et forum for stortingsrepresentanter med interesse for Kina, der man med ujevne mellomrom samles for å diskutere saker av betydning for våre to land, samt arrangere foredrag, seminarer og møter med temaer som er av interesse».

Et knippe av dem ble etter ambassadørmøtet i Stortinget altså invitert til middag denne uka.

– Da har vi kanskje allerede blitt venner, sier Rytman lettere humoristisk, men legger til mer alvorlig:

– Ulike grupper på Stortinget har ulike formål, men ett poeng er å forstå mer av landet. Men man blir ofte litt misforstått, folk tror det er en heiagjeng.

Mer fra Dagsavisen