Innenriks

Vil legge ned Pro Sentret

Kvinnegruppa Ottar beskyldes for å ha kuppet 8. mars-toget i Oslo med parolen «Legg ned Pro Sentret». - Horribel og usolidarisk feminisme, sier kvinneaktivister.

Kvinnebevegelsen er splittet etter at Kvinnegruppa Ottar kuppet avstemningen over parolene i 8. marskomiteen. Overraskende fikk de flertall for parolen «Bekjemp prostitusjon - bedre hjelpetiltak - legg ned Pro Sentret».

Sinner i kok

Den kontroversielle parolen har satt sinnet i kok blant flere deltakerne, og nå truer sentrale aktører med å boikotte 8. mars-toget om ikke parolen trekkes tilbake.

Bak 8. mars-toget i hovedstaden står tunge samfunnsaktører som LO i Oslo, Fellesforbundet, Nei til EU, Sykepleierforbundet, Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar, Sosialistisk Ungdom, Dixie-senteret mot voldtekt, Amnesty og Mira-senteret for å nevne noen.

Flere aktører og kvinneaktivister ber nå 8. marskomiteen snu.

- Pro Sentret er ett av få hjelpetiltak for en av de mest voldsutsatte gruppene i Norge. Forslaget om å stenge senteret fremmes på selveste kvinnedagen 8. mars. Det er helt horribelt, sier talskvinne Torill Nustad i Kvinnefronten.

Misbruker mandatet

Hun legger til at Kvinnegruppa Ottar aldri burde ha stilt paroleforslaget - spesielt ikke etter motstanden parolen skapte i arbeidsgruppa før parolemøtet.

- Dette forslaget representerer ikke kvinnebevegelsen, det er misbruk av mandatet. Vi kan ikke markere 8. mars med så kontroversielle paroler, hvis vi ønsker at en bred kvinnebevegelse skal stå samlet, sier Nustad.

Slag under beltestedet

- Jeg synes dette er et hardt slag under beltestedet både til Pro Sentret og de som jobber der. Forslagsstillerne i Kvinnegruppa Ottar uttaler seg som vanlig som om de vet bedre enn de som jobber der og dem det berører, sier Anna-Sabina Soggiu, medlem av ledelsen i Fellesforbundet og leder for seksjon for sosionomer.

- Den vanlige argumentasjonen mot Pro Sentret er at de opprettholder muligheten til at mennesker kan prostituere seg ved å dele ut kondomer, glidemiddel og arbeide skadereduserende. Pro Sentret gir brukerne muligheten til endring ved å ta tak i sitt liv på egne premisser. Det går ikke an å bruke tvang eller å vedta bort personer - og nekte dem hjelp, sier Soggiu som synes det er hårreisende hvis denne parolen blir stående.

- Nå boikotter jeg 8. mars-toget. Parolen om å legge ned Pro Sentret var dråpen. Nei til usolidarisk feminisme, sier feministen Anne Bitsch som mener at Pro Sentret gjør en veldig viktig jobb.

- Gjennom mitt feministiske arbeid har jeg truffet flere prostituerte som har hatt stor nytte av tilbudet. Aktivistene i Ottar som fremmet parolen, er mer opptatt av å fremme sin egen ideologi enn å ta hensyn til kvinner i en vanskelig livssituasjon, sier hun.

Bare 18 stemte

Med på paroleavstemningen som ble avholdt i Sykepleierforbundets lokaler 8. februar deltok kun 18 kvinner. Kvinnegruppa Ottar hadde mobilisert i forkant av møtet og fikk til sin egen overraskelse et lite flertall for sin parole om å legge ned Pro Sentret. Hanne Størset er både presseansvarlig i 8. marskomiteen og styremedlem i Kvinnegruppa Ottar.

- Hvorfor vedta en parole som åpenbart ikke virker samlende, men er egnet til å få folk til å holde seg unna 8. mars-toget?

- 8. marstoget er et åpent politisk arrangement, det er ikke et teselskap. Vi vil ha et kompetansesenter som er mot prostitusjon, ikke et som er for. Vi vil ha kvinnene ut av prostitusjonen, ikke holde dem inne i den. Vi synes også det er helt feil at kompetansesenteret ligger sammen med hjelpesenteret, det er en kobling ingen andre land har, sier Størset.

Hun sier det aldri tidligere har vært så dårlig oppmøte på et parolemøte, men synes det er dårlig kutyme og lite konstruktivt å skjelle ut meningsmotstandere og oppfordre til boikott, når kritikerne velger ikke å komme.

- Mange føler et eierskap til 8. mars og 8. marstoget, men de færreste kommer på parolemøtet som er åpent for alle kvinner. Da kan de ikke bli kjempesure etterpå fordi parolene ikke er som de vil, sier Hanne Størset.

Kvinner verst

Det er stadig en liten økning av antall kvinner som kommer til hovedstaden for å selge sex - flest utenlandske, men også en liten økning av norske kvinner. Til sammen hadde Pro Sentret omtrent 1.200 bruker i fjor, mot 1.070 året før.

Bjørg Norli, leder på Pro Sentret, synes det er forstemmende med en 8. mars-parole som virker som en bekreftelse på at «kvinner er kvinner verst».

- Parolen angriper ikke personer som selger sex, men Pro Sentret. Kvinnegruppa Ottar er ideologisk uenig med oss og vår måte å jobbe på. Vår innfallsvinkel er at kvinnene selv bestemmer. Vi har ikke tro på på moralisering og tvang. Endringer må skje innenfra, men vi kan bistå i den prosessen. Vi setter det ikke som betingelse om å slutte i prostitusjon for å gi kvinnene hjelp, sier Norli.

- Vi er vant til å få denne kritikken fra den radikalfeministiske siden, påpeker hun.

Hanna Størset i 8. mars-komiteen sier at hun ikke har oversikt over hvem av de 18 som stemte for eller imot den omstridte parolen.

Mer fra Dagsavisen