Innenriks

Vil ikke aksjonere alene mot IS

KAMPEN MOT IS: Tyrkia tar til orde for en bakkeoperasjon mot ekstremistene i IS. Men tyrkerne vil ikke stå for den alene.

– ISIL utgjør en alvorlig trussel mot det irakiske folk, mot det syriske folk, mot regionen og mot NATO-land, understreker NATOs ferske generalsekretær Jens Stoltenberg.

Han har tatt turen til Tyrkia for å besøke det urolige grenseområdet mot Syria og for møter med president Recep Tayyip Erdogan og resten av landets toppledelse.

Tyrkia har fått IS' herjinger svært nær grensen, med harde kamper få kilometer inn på syrisk territorium. Landet ønsker internasjonal innsats, og det skinner klart igjennom når utenriksminister Mevlüt Cavusoglu møter pressen sammen med Stoltenberg i Ankara.

– Man kan ikke vente at Tyrkia skal lede en bakkeoperasjon på egen hånd, det er ikke realistisk. Vi er i samtaler, og så snart en felles beslutning er tatt, vil ikke Tyrkia nøle med å spille sin rolle, sier Cavusoglu.

Alle muligheter

– Vi støtter luftangrepene fra allierte land, men dette er et problem som ikke kan løses bare gjennom luftangrep, fremholder den tyrkiske utenriksministeren.

– Man må se på alle muligheter, blant annet en bakkeoperasjon, sier han og vil også ha en flyforbudssone og en sikret sone på bakken i det urolige grenseområdet.

Men muligheten for å danne en internasjonal buffersone har ikke vært oppe til diskusjon i NATO, svarer Stoltenberg.

– Det er ingen enkle eller likeframme måter å løse problemene vi ser i Syria og Irak på, sier han.

Kamper på grensen

En internasjonal koalisjon med USA i spissen bomber nå en rekke IS-mål fra lufta. Men frykten vokser for at den viktige grensebyen Ayn al-Arab likevel skal falle i terroristenes hender i Syria.

Ifølge eksilgruppen SOHM i London har ekstremistene nå kontroll over en tredel av byen, som kurderne kaller Kobani.

Selv med kampene rett ved dørstokken har tyrkerne holdt tilbake. Og USA styrker presset på Ankara om at landet må bruke den mektige hæren sin.

Stoltenberg hilser velkommen et nylig vedtak i nasjonalforsamlingen som åpner for en «mer aktiv rolle for Tyrkia», men Cavusoglu avklarer ikke hva landet selv tenker å gjøre militært.

Bør

Når Tyrkia også vil ha en internasjonal innsats mot Syrias president Bashar al-Assad, gjør det en felles forståelse av de militære behovene i regionen komplisert.

Men utenriksministeren avviser at tyrkerne viser motvilje mot innsats. Han trekker fram den store humanitære børen landet nå bærer ved å ta imot hundretusenvis av mennesker på flukt fra overgrepene i regionen.

Tyrkia har foreløpig ikke bedt om mer NATO-støtte enn rakettene alliansen har utplassert mot den syriske grensen. De ble plassert der som følge av borgerkrigen i Syria, og ikke på grunn av IS.

– Tyrkia har NATOs nest største hær, understreker Stoltenberg, men sier også at landet kan være sikker på at det har forsvarsalliansen i ryggen om det blir nødvendig.

– Det er viktig å stå solidariske. (NTB)

Mer fra Dagsavisen