Nyheter

Vil heve kvaliteten, fjerner pedagoger

BARNEHAGE: Mens kvaliteten på barnehagetilbudet skal opp, går tallet på barnehagelærere i Oslo-barnehagen ned. Ferske tall fra Utdanningsforbundet Oslo viser at opp mot 40 stillinger skal vekk - flere kan stå for tur.

Kuttet på nærmere 40 pedagogstillinger skjer i seks av Oslos 15 bydeler. At man på denne måten går løs på viktige nøkkelstillinger i barnehagens kvalitetsarbeid, er helt nytt, ifølge Utdanningsforbundet Oslo. De frykter at det ikke stopper her.

- Basert på tidligere erfaringer og kommunens økonomiplan fram til 2017, er det grunn til å tro at det kommer flere kutt. Samtidig mener vi at vi allerede har nådd en kritisk grense for kutt i Oslo-barnehagen, sier Hilde Strønen, fungerende leder for barnehageseksjonen i Utdanningsforbundet Oslo.

Når Utdanningsforbundet for tiende år på rad i dag markerer den nasjonale barnehagedagen sammen med Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB), er temaet som startet det hele fortsatt like aktuelt: Behovet for å rette fokus på barnehagens innhold og kvalitet.

Mange tidstyver

I tillegg til færre pedagoger som jobber direkte med barna, reduserer flere bydeler også antall barnehagestyrere, slik at én styrer får ansvar for flere barnehager.

Bydel Sagene vedtok for kort tid siden å fjerne to styrerstillinger. Samtidig foregår det nå en tøff dragkamp i Bydel Grünerløkka som vurderer å kutte antall barnehagestyrere fra 28 til 20 - altså bortimot hver tredje styrer i bydelen.

I kommunerevisjonens rapport 11/2013 slås det fast at slike kutt skyver administrative oppgaver over på de pedagogiske lederne slik at de «trekkes bort fra avdelingen og arbeidet med barna.»

- Konsekvensen er at barnehagelærerne bruker stadig mindre tid i direkte samspill med barna. Vi er alvorlig bekymret for hvilke konsekvenser dette får for kvaliteten på tilbudet, sier Strønen.

Flere utviklingstrekk gjør hverdagen i barnehagene stadig tøffere - tidstyvene er mange. De siste kuttene forverrer situasjonen ytterligere, ifølge Utdanningsforbundet:

Det blir flere og flere barn per ansatt. Mange bydeler har som hovedregel at det ikke settes inn vikar ved sykdom før etter 16 dager.

I dag jobber 765 ansatte som pedagogiske ledere på dispensasjon. Enkelt sagt betyr det at en som ikke er utdannet barnehagelærer, har ansvar for det pedagogiske opplegget på en avdeling - uten å kunne søke råd og veiledning hos en tilstedeværende styrer.

Mens antall barn i barnehagen vokser i stor fart, er det stadig færre barn med spesielle behov som får innvilget ekstra ressurser. I praksis vil det si at de svakeste barna med størst behov for oppfølging ikke får det, eller at tiltak settes inn på bekostning av andre barn.

I 2004 hadde én barnehagestyrer i gjennomsnitt ansvar for det pedagogiske tilbudet til 77 barn. Ti år senere ligger snittallet på rundt 100 barn.

Skjemavelde

- Oslo kommune går i helt feil retning. Ambisjonene om tidlig innsats og målet om å bli landets beste barnehage, harmonerer overhodet ikke med realitetene vi ser i Oslos barnehager, fastslår Hilde Strønen.

Åse Wedø Tronvoll er pedagog i en barnehage i bydel Grünerløkka og er skeptisk til kutt i lederstillinger. Hun frykter det vil gi mindre tid til barna.

- Kommunen investerer stort i ulike skjemaer og verktøy samtidig som det foreslås kutt i pedagogisk ledelse. Det er et paradoks. Vi tar en utdanning som handler om barna, ikke om å sitte på kontoret med skjemaer. Hvis man skal satse på kvalitet, må man satse på menneskene, ikke på verktøyene, sier Tronvoll til Dagsavisen.

Kollega Kjetil Gryting er også uroet over kuttene.

- Jeg kan se for meg at pedagogiske ledere får arbeidsoppgaver som tidligere var styrerens ansvar. Til sjuende og sist går dette ut over barna som får mindre tid sammen med pedagogene sine, sier Gryting.

Ny runde

- Kommunen vil øke kvaliteten, men tar bort pedagogisk kompetanse som i noen tilfeller erstattes av ufaglærte. Når det i tillegg kuttes i lederressursene, betyr det at barnehagelærerne som er igjen må bruke tid på nødvendig papirarbeid, oppfølging av sykefravær og vaktmesteroppgaver, sier Hilde Strønen i Utdanningsforbundet Oslo.

- Vi har fire timer i uka til kontor. Planlegging og dokumentasjon er allerede en del av jobben vår. Vi ønsker ikke nye administrative oppgaver som går ut over tida vi bruker på barna, sier Gryting.

Fredag forrige uke besluttet bydel Grünerløkka at kuttforslaget i sektoren foreløpig er trukket tilbake.

- Bydelen skal nå diskutere dette nærmere sammen med Utdanningsforbundet og Fagforbundet, opplyser Tage Guldvog, direktør for oppvekst i bydelen.

Onsdag 5. mars fattet bystyret et vedtak der de ber byrådet lage en plan for å rekruttere og beholde flere barnehagelærere og fagutdannede i Oslo-barnehagen.

- Dette er et arbeid kunnskaps- og utdanningsbyråd Anniken Hauglie (H) må gi topprioritet. Det haster, understreker Hilde Strønen i Utdanningsforbundet.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen