I Groruddalen er det bred tilslutning til Raymond Johansens kandidatur som byrådsleder. Også i andre deler av partiet synes man dette er en interessant tanke. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN

Vil ha Raymond bak rattet

VALGET 2015: Arbeiderpartiet i Oslo Øst vil ha Raymond Johansen (Ap) som byrådslederkandidat i Oslo. Også lederen i Aps største lokallag mener han er en sterk kandidat.

Partisekretær Raymond Johansen har stor støtte blant de tillitsvalgte i Groruddalen, kunne lokalavisen Akers Avis Groruddalen melde i helgen. De har intervjuet flere sentrale personer i dalens lokallag, som bekrefter at de ønsker seg Johansen, som byrådslederkandidat. Etter det Dagsavisen erfarer har lanseringen falt i god jord også i det brede lag i Oslo Ap. Det er flere enn de i Groruddalen som mener Johansen er «det hete navnet» foran lokalvalget 2015.

 

Dream team?

En av de i Oslo Øst som er helt klar på at han støtter Johansen er Karl Per Olsen, bydelsleder i Stovner Arbeiderparti.

- Raymond Johansen gjør en utrolig god og viktig jobb for Arbeiderpartiet, og han har kunnskapene som trengs, sier Olsen.

Varaordfører i Oslo Libe Rieber-Mohn (Ap) var Arbeiderpartiets kandidat i 2011. Olsen var en av dem som stilte seg bak henne. Nå tror han at Rieber-Mohn og Johansen kan bli et godt lag sammen.

- Om vi kan få Rieber-Mohn som vår ordførerkandidat og Johansen som vår byrådslederkandidat mener jeg det vil være en meget god løsning, sier Olsen.

Han peker på at både kjønnsbalanse og bredden i partiet kan bli representert på den måten.

 

Les også kommentar på Nyemenineger.no

 

- Veldig sterk kandidat

Også leder av Oslo Arbeidersamfunn, Aps største lokallag, Fredrik Mellem synes Johansen er et interessant navn.

- Han er en veldig sterk kandidat. Han har vært partisekretær lenge, samtidig som han har en veldig solid Oslo-bakgrunn. Han har både vært Oslo-byråd og vært sportslig leder i Vålerenga, sier Mellem til Dagsavisen.

Han understreker samtidig at det fortsatt er tidlig ettersom nominasjonskomiteen ikke er nedsatt ennå.

 

Trenger gode krefter

Det er Rieber-Mohn enig i. Hun mener det også er tidlig å diskutere hennes eget kandidatur.

- Først skal både nominasjonskomiteen gjøre sitt arbeid, og jeg må også selv ta en vurdering på om dette er noe jeg ønsker. Det har jeg ikke påbegynt, forteller Rieber-Mohn.

Hun understreker samtidig at hun er svært opptatt av at Ap skal vinne Oslo neste år, og mener at både påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre, Johansen og andre gode krefter i Oslo Ap trengs for å gjøre den jobben.

- Hva tenker du om at Raymond Johansen blir lansert?

- Så vidt meg bekjent er han fortsatt partisekretær, sier Rieber-Mohn.

Det er ikke noe formelt i veien for at Johansen kan stille som kandidat, men det er først våren 2015 aktuelt å velge en ny partisekretær, på det ordinære landsmøtet. Men dette er ikke aktuelt ved det ekstraordinære landsmøtet 14. juni.

 

Vil vinne byene

Johansen selv synes det er hyggelig å bli nevnt, men er klar på at han nå er valgt som partisekretær fram til landsmøtet 2015.

- Det er et verv jeg trives godt med og mitt fokus er å lede organisasjonen slik at vi gjør et best mulig valg i 2015 og 2017, sier Johansen.

Strategien for lokalvalget i 2015 og stortingsvalget i 2017 ble lagt fram samtidig, av Johansen. Vinner Ap byene og de store tettstedene står de solid inn mot stortingsvalget ettersom de tettbebygde strøkene gir flest stemmer. Å vinne hovedstaden er spesielt viktig. Dagsavisen har tidligere skrevet om hvordan flere i partiet nå ser mot sterke profiler med vinnersjarm, når de letter etter sine toppkandidater. Høyres lokalpolitikere og ordfører-profiler var viktige for å forsterke partiets posisjon inn mot stortingsvalget i 2013. Oslos Fabian Stang (H), Bergens Trude Drevland (H) og Tromsøs Jens Johan Hjort (H) er kjent langt utover kommunegrensene. Og innspillene til hvem som skal utfordre Høyre i de store byene er allerede i gang. I Bergen har ungdomspartiet lansert eksstatsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen. I Tromsø kan tidligere universitetsrektor Jarle Aarbakke være en aktuell kandidat, skriver Nordlys. I Oslo er Geir Lippestad tidligere blitt lansert.

Nominasjonskomiteen i Oslo nedsettes først i begynnelsen av september. Prosessen skal være ferdig i november i år.

sofie.prestegard@dagsavisen.no