Innenriks

Vil ha lønnstak

Ingen ledere i staten skal tjene mer enn statsministeren, foreslår SV.

Bilde 1 av 4

Statsminister Erna Solberg har en årslønn på 1.631.346 kroner. 149 ledere i staten tjener mer enn henne, viser tall Stavanger Aftenblad har fått fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Tallet inkluderer ikke toppsjefer i helt eller delvis statlig eide konserner, selskaper og virksomheter.

SV skal til uka legge fram et forslag for Stortinget om lønnstak for statlige ledere. Dette varsler leder Audun Lysbakken i sin tale til SVs landsstyre i dag. Han utfordrer de andre rødgrønne partiene og KrF til å bli med på å ta et oppgjør med lønnsfesten i staten.

– Ikke rett person

– Hvis du har problemer med å motivere deg til å gjøre en innsats for lavere lønn enn 1,6 millioner kroner, er du kanskje ikke rett person til jobben, sier Lysbakken.

Best ut blant lederne i staten kommer Nav-direktør Sigrun Vågeng med en årslønn på 1,85 millioner kroner, ifølge Stavanger Aftenblad. Bak henne er regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo på Statsministerens kontor med nær 1,76 milioner kroner, etterfulgt av veidirektør i Statens vegvesen, Terje Moe Gustavsen, med 1,74 millioner kroner.

SV erkjenner at de 149 lederne i staten som allerede tjener mer enn statsministeren, må få beholde sin lønn. Lysbakken mener likevel at et lønnstak vil gi raske resultater når nye personer trer inn i stillingene.

Også de statlige selskapene skal få et lønnstak, om SV får det som de vil. Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen hadde nesten fem millioner kroner i fast årslønn i fjor, administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum Fondsinvesteringer AS kunne skilte med 4,5 millioner kroner i fastlønn, og administrerende direktør Ingvild Storås i Baneservice AS fikk inn 2,89 millioner kroner på konto.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Økende ulikhet

– Det er ganske mange foretak og bedrifter der staten bare eier litt, men vi mener at et lønnstak også bør gjelde i de delene av næringslivet der staten har eierandeler, sier Lysbakken.

– Vi har økende ulikhet i makt og rikdom i Norge, og det truer det beste i det norske samfunnet – tilliten, samholdet mellom folk og følelsen av fellesskapet.

– Du tror ikke et lønnstak vil føre til lederflukt fra de store statseide selskapene?

– Jeg tror det finnes veldig mange dyktige ledere i Norge som er villige til å jobbe for en lønn som den statsminsteren har. Den er veldig høy. Hvis man mener at det er dårlig betalt, har man litt dårlig kontakt med grasrota i det norske samfunnet.

Også Arbeiderpartiet har meldt at de vil ta saken opp i Stortinget, men nestleder Trond Giske har overfor Stavanger Aftenblad avvist et lønnstak.

– Vi har hele tida sagt at staten skal være konkurransedyktig på lønn, men ikke lønnsledende, sier Giske.

Mer fra Dagsavisen