Innenriks

Vil droppe kontantstøtten

Flere og flere partier er skeptiske til å betale folk for å ikke jobbe. Det er på tide å skrote hele ordningen, mener Høyres Heidi Nordby Lunde.

– Jeg mener det er prinsipielt galt å kompensere folk for å ikke jobbe, sier stortingsrepresentant for Høyre, Heidi Nordby Lunde.

I går omtalte Dagsavisen en ny rapport fra Nav som viser at økningen av satsene for kontantstøtten til 6000 kroner har hatt en negativ utvikling for kvinners yrkesdeltakelse. Særlig kvinner med lav eller ingen lønn har forsvunnet ut av arbeidslivet etter at kontantstøtten ble satt opp i 2014.

Stor uenighet i Høyre

I Høyre er man i dag for kontantstøtten. Men det er ingen hemmelighet at det er knyttet stor uenighet til støtten i partiet. Nordby Lunde er en av flere sentrale Høyre-politikere som mener det er på tide å skrote hele ordningen.

– Jeg har ingen problemer med at en familie velger å være hjemme et år, men de skal ikke kompenseres for å ikke jobbe. Hvorfor skal folk som jobber i kassa på Rimi betale ekstra skatt for å kompensere at andre arbeidsføre mennesker ikke skal jobbe? Det uthuler hele arbeidslinja og tilliten til systemet når noen ser at andre tar seg fri på deres regning, sier hun til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Valg i 2017

I Venstre har de lenge vært motstandere av kontantstøtten. Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn tror ikke ordningen overlever stortingsvalget neste høst. Både i Høyre og Frp brygger det til store diskusjoner om kontantstøtten.

– Vi i Venstre tok denne diskusjonen for noen år sida, og konkluderte med at det er på tide å avvikle ordningen. Stadig flere partier mener det er klokt, både fordi vi har mer kunnskap om ordningen nå, men også fordi det blir en større og større utfordring for samfunnet å få folk ut i jobb. Vi må snu hver eneste stein, og da må noen nok legge vekk sine gamle kjepphester, sier Rotevatn.

Les også: – Kontantstøtten er en fattigdomsfelle

Han mener det er rart at regjeringspartiene og samarbeidspartiene i Stortinget både samarbeider om en Nav-melding som skal styrke arbeidslinja, og samtidig belønner folk som velger å stå utenfor arbeidslivet.

– Jeg har respekt for at noen ønsker kontantstøtte, men nå er vi i ferd med å få et massivt flertall på Stortinget for å gjøre en endring i ordningen. Jeg tror vi kan finne et kompromiss, der vi for eksempel heller bruker pengene på barnehage til lavinntektsfamilier, sier Rotevatn.

Integrering

Et argument som til stadighet trekkes fram i debatten om kontantstøtten, er at den virker hemmende for integreringen om minoritetsfamilier velger å ikke sende barna i barnehage.

Nordby Lunde i Høyre mener på sin side at det ikke er et godt argument for å avvikle kontantstøtten.

– Jeg har alltid vært skeptisk til integreringsperspektivet. Hvis man mener det er riktig at hvite, etnisk norske foreldre skal være hjemme sammen med barna som et gode, kan man ikke si at det ikke er et gode for barna fordi mor eller far er innvandrer, sier hun.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne kunne ikke stille til intervju i går, men statssekretær Kai-Morten Terning skriver i en e-post at regjeringen er opptatt av å sikre barnefamilier fleksibilitet.

Les også: Han vil gi far fem uker mer perm

Mer fra Dagsavisen