Innenriks

Vil avvikle au pair-ordningen

– Au pair-ordningen er ødelagt og bør avvikles, sier Senterpartiets Marit Arnstad. Hun håper flere partier vil stille seg bak forslaget om å forby au pairer i Norge.

– Hvis bemidlede familier i Norge ønsker seg hushjelp, så får de være ærlige på det og betale den prisen det koster. Au pair-ordningen har utviklet seg til en ordning der man henter billig arbeidskraft til Norge, og da synes jeg den bør avvikles, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet.

Fremmer forslag

Når Stortinget åpner igjen til høsten vil Senterpartiet legge fram et forslag om å forby au pairer i Norge, varsler Arnstad. Hun tror det er gode muligheter for å få med seg flere partier på forslaget.

– Vi registrerer at fagbevegelsen er kritisk til ordningen og mener det bør være håp om at vi kan få støtte fra andre partier. Uansett vil det være fornuftig med en debatt om dette i Stortinget, sier Arnstad.

Fordi ordningen er fundert i en internasjonal konvensjon fra 1969, må regjeringen få gjennomslag i Europarådet før en eventuell avvikling.

Det er rundt 3.000 au pairer i Norge til enhver tid, og ifølge NRK er rundt 80 prosent av dem unge, fattige jenter fra Filippinene.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Urimelige krav

Også LO-leder Gerd Kristiansen har tatt til orde for å avskaffe au pair-ordningen etter at VG gjenga noen av arbeidskravene au pairer blir møtt med av norske familier. Et krav har vært at plenen skal holdes ren for hundebæsj, og et annet at telys skal være tent før au pairen gir beskjed om at middagen er ferdig.

– Det er bra at myndighetene har strammet inn regelverket for bruk av au pair. Men hvis ikke forholdene bedrer seg raskt, ber jeg myndighetene om å endre syn og gå inn for forbud, sa Kristiansen til VG da.

Ikke fungert

Sommeren 2013 innførte den rødgrønne regjeringen en karanteneordning for vertsfamilier som misbruker au pair-ordningen, nettopp for å forhindre at denne gruppen utnyttes som billig arbeidskraft. Så langt har fem familier, til sammen ti personer, blitt underlagt karantene, viser tall Dagens Næringsliv har hentet fra Utlendingsdirektoratet. Samtidig ble det opprettet en rådgivningstelefon for au pairer og satsene for lommepenger og norskkurs ble oppjustert.

Arnstad vedgår at innstrammingene ikke har fungert etter hensikten.

– Det var et forsøk på å få ordningen over i et mer fornuftig spor, men innstrammingene ser ikke ser ut til å ha hatt effekt, sier Arnstad.

LES OGSÅ: - Ny ledelse samler Sp

Flere henvendelser

Au Pair Center, som drives av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet, forteller at de mottar stadig flere henvendelser fra au pairer som trenger bistand i møte med norske familier. De fire første månedene av 2015 er senteret blitt kontaktet av 440 personer, mot rundt 800 for hele 2014. Omtrent dobbelt så mange au pairer som vertsfamilier tar kontakt.

Norsk Folkehjelp ønsker ikke å kommentere utspillet fra Marit Arnstad, men mener det finnes alternativer til å legge ned hele ordningen.

– Vi har ikke konkludert med hva vi mener om ordningen, men mener det er mulig å se etter alternativer uten at den nødvendigvis må legges ned, sier kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard.

Mer fra Dagsavisen