Innenriks

Vikarbyråbruken kan øke framover

Fagbevegelsen har over lengre tid gått hardt ut mot bemanningsbransjen. Men bruken av vikarer kan øke i framtida, tror Fafo-forsker.

Bilde 1 av 2

– Gitt et stabilt regelverk og stabile trender, vil jeg si at det er større sjanse for at andelen øker enn at den går ned, sier forsker ved Fafo, Kristine Nergaard.

Hun understreker at hun ikke er helt sikker.

– Det har økt en del i andre land. Samtidig gjør krav i arbeidsmiljøloven omkring likebehandling at det er begrenset hvor mye kundebedriften kan tjene på det, sier Nergaard.

Ulempene

Ifølge Nergaard er et sted mellom 1,5 og 2 prosent av den norske arbeidsstyrken ansatt gjennom bemanningsbyråer, alt ettersom hvordan økonomien beveger seg. Når det går godt med bedriftene går det godt for bemanningsbyråene. Går det dårlig er det de innleide som er de første som må gå.

Hun peker på enkelte utfordringer for dem som jobber gjennom bemanningsbyråer.

– Hvis du jobber der i studietiden eller en kortere periode mens du ser deg om etter en annen jobb, skiller det seg ikke veldig fra en annen midlertidig stilling. Hvis det er noe du gjør over lengre tid gir det usikkerhet på flere områder. Dels økonomisk, fordi du bare har lønn når du har oppdrag. Det er sjeldent i norsk arbeidsliv at man har garantilønn mellom oppdrag. Det kan også være utfordringer knyttet til at din formelle arbeidsgiver er et helt annet sted enn der du faktisk jobber, og at kunden har ansvaret for opplæring, sikkerhet og den type ting, sier hun.

Fordelene

Nergaard påpeker at mange også ser fordeler med vikarbyråene.

– Bransjen er opptatt av at de gir muligheter til å komme i jobb. Og at det er like sikkert å være i et bemanningsbyrå enn å være tilkallingsvikar eller midlertidig ansatt. De mener de bidrar til å gi unge og de med lite erfaring noe på CV-en, sier hun.

Kontoryrker, kantine, bygg, helse, sosial, transport og industri er de bransjene med høyest bruk.

Mer fra Dagsavisen