– Vi ønsker at Ap sier et klart nei

NTL er ikke fornøyd med Arbeiderpartiets holdning til ostehøvelkutt.

 

Av Torgny Hasås, FriFagbevegelse

Da Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kom til NTL-landsmøtet kom han til sine egne. Men på ett område var ikke salen helt fornøyd. En av de viktigste sakene som NTL-leder John Leirvaag tok opp da han åpnet landsmøtet mandag, var ostehøvelkuttet.

Leirvaag mener at ostehøvelkuttet er en trussel mot produktiviteten og kvaliteten i offentlig sektor, men Støre kunne ikke love å reversere alle kuttene, heller ikke i det alternative budsjettet som kommer til å bli presentert til uka.

Les også: Rødgrønt flertall på fersk måling

10 milliarder i kutt

Regjeringas ostehøvelkutt kalles også avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE-reformen). Med kuttene som er foreslått i 2019, vil offentlig sektor ha opplevd et uprioritert kutt på 10 milliarder kroner.

– Vi er kritiske til ostehøvelkuttet, men å fjerne alle kuttene i statsbudsjettet er en for stor jobb. Hele statsbudsjettet er på 13 kilo, sier Støre til FriFagbevegelse etter at han i går holdt tale til NTL-landsmøtet som foregår i Folkets Hus i Oslo denne uka.

I sitt alternative budsjett vil Arbeiderpartiet fjerne kuttene på noen områder der ostehøvelkuttet har ført til størst skade, men vil altså ikke rette opp alle kuttene. De områdene Støre trekker fram er politi, domstolene og sykehusene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ønsker et klart nei

– Hva synes du om Arbeiderpartiets håndtering av ostehøvelkuttet?

– Vi ønsker at Arbeiderpartiet sier et klart nei, at de gikk inn for å fjerne hele ostehøvelkuttet, sier 1. nestleder i NTL, Kjersti Barsok, etter Støres tale.

Men hun understreker at hun ikke har sett Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2019.

Feil ende

Barsok mener at regjeringa starter denne reformen i helt feil ende. De serverer et kutt og sier at «hvordan dere håndterer det må dere finne ut av selv».

– En burde ha startet en stor diskusjon om hvordan offentlig sektor kunne blitt bedre. Nå blir de straffet, de som har vært flinke og effektivisert på forhånd.

– Nå har det vært 10 milliarder kroner i kutt med denne regjeringa. Vil Arbeiderpartiet rette opp dette?

– Nei, vi vil ikke rette opp alt, og selv med Arbeiderpartiet i regjering vil offentlig sektor kunne forvente kutt. Men vi vil gjøre politiske vurderinger og bruke penger der det vil være større utfordringer og uløste oppgaver. Vi må ha en annen og mer treffsikker metode, sier Støre.

Støre mener at ostehøvelkuttet slik det praktiseres i dag viker unna politiske prioriteringer. (LO Media)