Innenriks

- Vi mister en stor mulighet

KINA: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er viktig at regjeringen møter Dalai Lama når han kommer til Norge. Nå ber de om en rask avklaring fra de blåblå.

- Jeg tror Kina hadde respektert oss mer hvis vi hadde stått for noe, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Om nøyaktig to uker kommer Tibets åndelige overhode Dalai Lama til Norge. Det skal markeres at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris. Men verken utenriksminister Børge Brende (H) eller statsminister Erna Solberg (H) har svart på om de vil treffe ham.

Nå går samarbeidspartiene Venstre og KrF ut og ber regjeringen gjøre det klart at de vil møte Dalai Lama, for å sette menneskerettigheter og demokrati på agendaen.

- Hvis ikke mister vi en stor mulighet, mener Skei Grande.

- Merkelig diskusjon

- Det er viktig at vår utenrikspolitikk ikke bare blir formet av hva som er Norges snevre interesse i kroner og øre - det handler òg om hvilke verdier vi ønsker å formidle, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

Han påpeker at Norge blir sett på som en fredsnasjon - ikke bare på grunn av Nobels fredspris, men også for å ha meklet i flere konflikter.

- Norsk utenrikspolitikk har lang tradisjon for å møte ulike parter og grupperinger. Vi er blitt sett på som en fredsnasjon, og jeg synes det er en merkelig diskusjon som nå pågår i Nobel-landet Norge, sier Hareide.

Trine Skei Grande beklager at regjeringen ikke har svart ennå.

- Jeg synes det er leit at man ikke tar seg tid. Min oppfordring til regjeringen og alle politiske ledere er å møte ham. Det er viktig for frihetskampen i Tibet og for autoriteten til fredsprisen, sier Venstre-lederen.

Provosere

I går ville verken Brende eller Solberg uttale seg om saken.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til besøket. Når vi gjør det vil vi offentliggjøre det, sier statssekretær ved Statsministerens kontor Sigbjørn Aanes (H) til Dagsavisen.

Utenriksdepartementet sier kort at besøket ligger noe fram i tid, og at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse.

Etter at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010 kuttet Kina alle politiske og økonomiske forbindelser med Norge. Regjeringen er nå redd for at et møte med Dalai Lama vil provosere Kina.

Likevel påpeker sentrale kilder Dagsavisen har snakket med i Utenriksdepartementet at avgjørelsen om å møte Tibets leder er mer komplisert enn at det kun kan ramme Norge økonomisk.

Kilden påpeker at forholdet til Kina, som har fast plass i FNs sikkerhetsråd, er avgjørende både for å få til avtale om nedrustning av atomvåpen, Syria-konflikten, Ukraina-urolighetene og ikke minst for å få på plass en varig og forpliktende klimaavtale.

- Det er ikke de økonomiske interessene som er viktigst for Norge her, sier kilden, som har inngående innsikt i prosessen.

Helomvending

Brende var selv leder av Stortingets Tibetkomité mellom 1997 og 2001. Han var klar i talen i 1998 da han sto med ropert utenfor Stortinget:

- Vi krever at den norske utenriksministeren og regjeringen tar opp Tibet-spørsmålet i FN, sa Brende på en markering av Kinas okkupasjon av Tibet, påminner NRK.

Nå vil han ikke svare på om det blir et gjensyn med den åndelige lederen.

Også stortingspresident Olemic Thommessen har ledet Stortingets Tibetkomité. Nå vil han ikke møte Dalai Lama fordi det ikke er i «Norges interesser».

samfunn@dagsavisen.no

– Viktig med tilgang til Kina

Hvis Erna Solberg møter Dalai Lama vil konflikten mellom Norge og Kina få et evighetsperspektiv, mener Kina-kjenner Henning Kristoffersen.

Tor Sandberg

– Det er helt opplagt at et besøk i seg selv har store konsekvenser, og det uten en treårig konflikt og to fredspriser (til Dalai Lama selv og dissidenten Liu Xiaobo) som bakteppe. Skulle i tillegg den norske statsministeren møte Dalai Lama, vil det bli svært negativt mottatt i Beijing. Det vil bli sett på som et tydelig tegn på at den norske regjeringen ikke vil forbedre forholdet til Kina, sier Kristoffersen.

I tillegg til å være seniorrådgiver i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas), er han også forfatter av bøkene «Det nye Kina» og «Kinas økonomi».

Koster dyrt

Mange land har fått svi økonomisk etter Dalai Lama-besøk, viser en tysk studie, blant annet omtalt av NRK. Den konkluderer med at land som hadde offisielle møter på statsledernivå med Dalai Lama i perioden 1991–2008, opplevde en nedgang i eksporten til Kina på mellom 8,1 og 16,9 prosent de påfølgende to årene.

– Men dette handler ikke først og fremst om økonomi. Når den norske regjeringen tar belastningen her hjemme ved å avstå fra å møte Dalai Lama, gjør den ikke det først og fremst fordi en håndfull norske selskaper ellers vil tjene noe mindre med penger i det kinesiske markedet. Det er mye større enn som så, sier Kristoffersen.

–  Dette handler om det norske utenrikspolitiske handlingsrommet og Norges rolle i årene framover. Dette dreier seg om muligheten for norske aktører til å få tilgang til kinesiske beslutningstakere i årene som kommer.

Viktig kontakt

– Alle de store problemene vi har i dag, både når det gjelder miljø, klima og energi, er Kina en del av. Men samtidig som Kina er del av problemet, er Kina også en del av løsningen, fortsetter Kristoffersen.

– Hvis Norge da ikke har tilgang til kinesiske beslutningstakere, vil vi også i vesentlig mindre grad bli i stand til å både forstå – og å påvirke – de store globale spørsmålene. Dette er dilemmaet som blir satt på spissen for regjeringen ved Dalai Lama-besøket.

– Hvordan vil Kina reagere på at stortingspolitikere fra andre partier møter Dalai Lama?

– Kina forstår godt at i Norge får politikere gjøre som de vil. For Kina er det viktigste hvordan den norske regjeringen håndterer dette. Det er ikke slik at kinesiske myndigheter straffer alle land som tar imot Dalai Lama, svarer Kristoffersen.

– Så i den store sammenhengen vil det være fornuftig av Erna Solberg å ikke møte Dalai Lama?

– Det vil være fornuftig hvis regjeringen ønsker å få et bedre forhold til Kina.

Flere av verdens største statsledere, både USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron og Solbergs forbilde, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, har tidligere møtt Dalai Lama. Ved tidligere besøk til Norge har statsministeren, både i form av Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik, tatt hjertelig i mot Dalai Lama.

tor.sandberg@dagsavisen.no

– Forstår dilemmaet

Kjell Magne Bondevik (KrF) har møtt Dalai Lama flere ganger. Først som utenriksminister i 1989, senere som statsminister. Hans møter med den åndelige lederen har ikke hatt noen langsiktige konsekvenser, men Bondevik mener situasjonen er annerledes for Brende og Solberg.

– Forholdet mellom Norge og Kina er forverret etter at fredsprisen ble tildelt Liu Xiaobo. Derfor forstår jeg dilemmaet.

Bondevik understreker samtidig viktigheten av at de fra det politiske Norge som skal møte Dalai Lama sørger for at det skjer med verdighet, og at han skal slippe å gå inn Stortinget bakveien.

– Jeg er bortreist den dagen jeg har fått invitasjon til å møte Dalai Lama, men kommer det invitasjon til et annet tidspunkt vil jeg holde muligheten åpen, sier Bondevik.

Dalai Lama

Dalai Lama er Tibets åndelige overhode.

Tenzin Gyatso (f. 1935), den 14. Dalai Lama, ble satt under stadig sterkere kinesisk press, og måtte i mars 1959 flykte fra Lhasa.

Han har politisk asyl i India.

Han har siden 1970-årene besøkt store deler av verden og har engasjert seg sterkt som talsmann for verdensfred og en buddhistisk humanisme med vekt på individets rett til et verdig liv. For dette fikk han i 1989 Nobels fredspris.

Kilde: Store Norske Leksikon, www.dalailama.com

må med:

MØTER HAM:

Thorbjørn Jagland (Ap), Europarådet.

Marianne Aasen (Ap)

Michael Tetzschner (H)

Trine Skei Grande (V)

Sveinung Rotevatn (V)

Ketil Kjenseth (V)

Knut Arild Hareide (KrF)

Audun Lysbakken (SV)

Bård Vegar Solhjell (SV)

Rasmus Hansson (MDG)

Per Olaf Lundteigen (Sp)

hvis plass:

MØTER HAM IKKE:

Olemic Thommessen (H), stortingspresident, tidligere leder av Tibetkomiteen.

hvis PLASS:

HAR IKKE SVART:

Børge Brende (H), utenriksminister og tidligere leder i Tibetkomiteen

Erna Solberg (H), statsminister.

Kilde: Stortingets Tibetkomité, Dagsavisen, NRK

Mer fra Dagsavisen