Politikk

- Vi har moralsk ansvar for tolkene

SV, KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne krever at regjeringen gir arbeids- og oppholdstillatelse for 26 afghanske tolker som har tjenestegjort for Norge i Afghanistan.

- Dette er veteraner som har tjenestegjort for den norske stat. Det norske forsvaret har derfor ansvar for dem før, under og etter oppdrag. Derfor må vi nå finne en løsning som gir dem beskyttelse, sier Karin Andersen (SV).

I går la Andersen fram et representantforslag i Stortinget på vegne av SV, KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. De ber regjeringen utforme nye retningslinjer som sikrer tolkene opphold.

Som Dagsavisen omtalte i går har Norge behandlet 125 asylsøknader fra personell brukt i Afghanistan. Bare 23 tolker har fått opphold i Norge. 26 tolker har fått avslag på sin søknad, og ifølge veteranorganisasjonen SIOPS lever de i skjul fra Taliban i Afghanistan.

- De som har tjenestegjort for Norge må få beskyttelse fra de konsekvensene dette har fått for dem i ettertid. Det burde være selvsagt, jeg forstår nesten ikke hvorfor dette er en diskusjon engang, sier Sps Liv Signe Navarsete.

- Vi har et moralsk ansvar, sier Rasmus Hansson i MDG.

 

Les historien til en av de afghanske tolkene her

 

Mangler flertall

Det tilhørere sjeldenhetene at sentrumspartiene, som har inngått en samarbeidsavtale med regjeringen, slår seg sammen med de andre opposisjonspartiene om å fremme saker på Stortinget.

- Dette handler om etikk, ikke politiske skillelinjer, forklarer KrFs Geir Toskedal.

- Når SV eller andre partier fremmer gode forslag er det ingen grunn til ikke å være med. Disse tolkene har jobbet for oss - da må vi gjøre vårt for dem nå. Det er vårt ansvar, sier Venstres André Skjelstad.

For å få flertall må imidlertid partiene få drahjelp fra Arbeiderpartiet - eller fra et av regjeringspartiene. Andersen har tro på gjennomslag.

- Det er politikere i de andre partiene som ikke er med på å stille dette forslaget, men som likevel støtter oss, sier hun.

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Stortingets forsvars- og utenrikskomité, sier forslaget er viktig:

- Jeg har stilt både muntlige og skriftlige spørsmål til forsvarsministeren: Hva skjer hvis man har søkt asyl og fått avslag, men fått endret sin sikkerhetssituasjon? Vil man da få behandlet sin søknad på nytt? Og vil regjeringen sikre at kamptolkene får anledning til å søke beskyttelse i Norge? Svarene til forsvarsministeren er så uklare at jeg er utrygg på om de som har jobbet for oss får den beskyttelsen de behøver, sier Huitfeldt.

- Så vil Ap støtte forslaget fra SV og de fire andre partiene?

- Da vi satt i regjeringen lagde vi et godt regelverk, men nå mener jeg vi må se om det ivaretar det nye sikkerhetsregimet, sier Huitfeldt.

 

Forsvarssak

Med dagens regler må tolkene søke om asyl i Norge, og tolkesaken ligger hos Justisdepartementet. Andersen sier likevel at hun ønsker at representantforslaget skal bli behandlet i Stortingets forsvar- og utenrikskomité.

- Dette er en forsvarssak, ikke asylsak, sier Andersen, som også mener det er på tide at Forsvaret selv kommer på banen og krever av regjeringen at tolkene får opphold.

- Forsvaret som arbeidsgiver har en viktig rolle i å sikre at utlendingsmyndighetene har tilstrekkelig og riktig informasjon for å kunne vurdere asylsøknader. Forsvaret har videre hatt en praktisk rolle i Afghanistan, blant annet ved praktisk gjennomføring av intervjuer. Ut over dette har ikke Forsvaret ytterligere kommentarer i saken, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, og henviser til Justisdepartementet og UDI.

Mer fra Dagsavisen