Innenriks

«Verdens beste pappa»

I 25 år passet politimannen Trond Berntsen på ungdommene på Utøya. Han ble drapsmannens første offer på øya.

- Du var verdens beste pappa, var de ordene både sønnen (10) og datteren (15) valgte å beskrive sin far med overfor retten.

Det var bistandsadvokatene til de etterlatte som hadde i oppdrag å lese opp minneordene om de drepte i retten. Flere av dem hadde store problemer med å lese opp de gode og rørende ordene om mennesker som er høyt savnet.

- Et forbilde

Kriminalteknikere startet gjennomgangen av obduksjonsrapportene for de drepte på Utøya med å redegjøre for Anders Behring Breiviks første offer, Trond Berntsen.

Han var ansvarlig for sikkerheten under AUF-leiren, og var til daglig politi, men var i sivil på Utøya. Han var den første som ble skutt da han sammen med Monica Bøsei skulle følge Breivik opp til hovedhuset.

- Du var leken og positiv. Et forbilde, mintes datteren i sitt minneord de etterlatte var bedt om å gi til retten for at disse ordene skal leses opp etter hver obduksjonsrapport.

- Du stakk hodet inn i alle situasjoner, var sønnens ord til sin far. Han var også på Utøya 22. juli.

Mor Utøya

Ifølge rettsmedisinerne ble han skutt minst fem ganger med Breiviks pistol og døde av skuddskadene i hode og bryst, ifølge obduksjonsrapporten.

Deretter startet rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum gjennomgangen av drapet på Monica Elisabeth Bøsei. For alle AUF-ere var hun best kjent som Mor Utøya og var driftsleder for Utøya i 20 år. Hun ble truffet av tre skudd, og døde momentant, ifølge rettsmedisineren.

Bistandsadvokat Christian Lundin valgte å bruke statsminister Jens Stoltenberg ord om Bøsei.

– Hun var en klippe og en mor for alle på Utøya. Jeg vet ingen som kan være så streng med et så vakkert smil.

Flere AUF-ere på tilhørerbenken gråt da drapet på Bøsei ble gått gjennom i retten.

Utstrålte trygghet

Den tredje som møtte Breivik på hans dødelige ferd på Utøya, var sikkerhetsvakt Rune Havdal fra Øvre Eiker. Han hadde hatt denne jobben på Utøya i 15 somre.

Havdal ble skutt fem ganger da han befant seg mellom Hovedhuset og Kafébygget. Familie og venner beskriver ham som en mann som utstrålte trygghet, og som var tvers igjennom god og snill.

- Savnet er stort for alle, fortalte bistandsadvokat. Astrid Røkeberg. Havdal etterlater seg en datter på 17 år og en sønn på 9 år. Sønnen var også på Utøya 22. juli.

Ville alle godt

Hanne Anette Balch Fjalestad (43) var på øya som frivillig for Norsk Folkehjelp. Hun ble skutt og drept utenfor Kafébygget på Utøya.

Hennes etterlattes bistandsadvokat beskrev henne i retten som en person som ville alle godt.

– Hanne etterlater seg fire barn. Hun var svært opptatt av barna sine, og viet mye av sitt liv til frivillig arbeid, korps og barnearbeid innenfor pinsemenigheten. Hannes datter var også på Utøya og hun mistet mammaen sin. Svært mange savner Hanne, sa bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Så kjæresten bli skutt

Snorre Haller (30) ble skutt av Anders Behring Breivik like utenfor Kafébygget på Utøya. Kjæresten så ham bli skutt, og løp deretter inn på toalettet i bygget og gjemte seg. Der ringte hun til politiet og meldte fra om massakren.

Haller var på Utøya som representant for Fellesforbundet. Handøde umiddelbart av skuddskadene, ifølge obduksjonsrapporten.

Haller var medlem i AUF, men var på Utøya 22. juli som fagforeningsrepresentant. Tidligere på dagen 22. juli hadde han holdt et innlegg, og skulle egentlig dra hjem etterpå, men ble igjen for å være sammen med kjæresten.

Kjæresten er den samme jenta som retten hørte på lydopptak første rettsdag.

Snill og livsglad

Rolf Christopher Johansen Perreau ble 25 år gammel. Han ble drept utenfor Kafébygget på Utøya. Perreau ble skutt tre ganger.

– Døden skyldtes skuddskaden i hodet, sa Rognum.

Perreau hadde med seg lillebroren sin som var 15 år på Utøya, han er en av de som overlevde ved å dra fra øya ombord i Reiulf.

–  Han satt i AUFs sentralstyre, han sto på liste foran kommunevalget i Trondheim og på Arbeiderpartiets landsmøte fikk han igjennom lovfestet rett til lærlingplass, sa hans bistandsadvokat Helge Hjort og la til at han brant for politikken.

Han beskrev 25-åringen som en snill, livsglad og vitebegjærlig mann.

 Spredte latter og glede

Lejla Selaci (17) fra Fredrikstad var leder for AUFs lokallag i byen og varamedlem i AUF Østfold. Selaci ble skutt to ganger på grusveien mellom Teltplassen og Kafébygget.

17-åringen var en jente som spredte latter og glede, og hun var kjent for å stå for rettferdighet, solidaritet og demokrati, fortalte hennes bistandsadvokat Thomas Benestad. Selacis motto var «Du skal være mot andre slik du ønsker at andre skal være mot deg».

22. juli la Selaci ut en melding på Facebook hvor hun skrev at hun håpet det gikk bra med alle i Oslo som var i nærheten av eksplosjonen.

- Vi skal aldri gi opp, men kjempe videre for dine idealer. Vi elsker deg, leste bistandsadvokat opp mens han stadig måtte renske stemmen for å klare opplesingen.

Hele livet foran seg

16 år gamle Steinar Jessen befant seg i nærheten av scenen ved Kafébygget da han ble skutt og drept på Utøya.

Jessen, som var fra Alta, døde momentant av skuddskader i hodet og brystet, opplyste Rognum i retten.

16-åringens bistandsadvokat viste til hans familie som beskrev ham som en aktiv og omsorgsfull gutt som ikke kunne stå og se på, eller like, at noen sto utenfor eller var alene.

– Steinar ble 16 1/2 år og hadde hele livet foran seg. Foruten sitt engasjement i Alta AUF var han også aktiv svømmer i Alta svømmeklubb. Han avsluttet ungdomsskolen våren 2011 og gledet seg til å begynne på videregående, sa bistandsadvokaten.

En av de yngste

Siste drapet som ble gjennomgått i retten i dag var Birgitte Birgitte Smetbak. Hun var fra Nøtterøy var medlem av AUF, og var et av Breiviks yngste offer.

Hun var flyttet fra Utøya til Storøya sammen med ni andre døde da politiet startet sine undersøkelser. Etterforskningen har avdekket i hvilket område hun ble drept.

Smetbak befant seg på teltplassen ved Kafébygget da hun ble skutt to ganger..

Hun hadde fylt 15 år og var på Utøya for andre gang. Hun beskrives som veldig omsorgsfull. Hun hadde begynt å legge planer for fremtiden og var moden for alderen, forteller bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Rognum konkluderer med at hun døde av lungeskader og blodtap. Han tror ikke hun kunne blitt reddet om hun hadde blitt brakt til sykehus tidligere.

Mer fra Dagsavisen