Venstre og partileder Trine Skei Grande har bare én plan. Og i den inngår ikke regjeringssamarbeid med Frp.

Venstre vil unngå samarbeid med Frp

Venstre-nestleder Terje Breivik sier at det ikke inngår i planene til Venstre å være støtteparti for eller å samarbeide med Frp i regjering.

Av Jens Marius Sæther/NTB

– Det er ikke naturlig å gå til valg på en samarbeidsavtale. Vi har bare en plan A, og det er å gå inn i regjering med KrF og Høyre, sier Breivik til ABC Nyheter

Han bekrefter at de kun går til valg på ett alternativ – før flere av fylkeslagene har konkludert på sine årsmøter. Flere av møtene holdes til helgen. 

Les også– Ikke en samarbeidsinvitasjon

Stor oppslutning

– Det er stor oppslutning i Venstre om at man vil ha en ny blågrønn regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF, og det er det Venstre går til valg på. Dermed vil det være to regjeringsalternativer på borgerlig side: Et mørkeblått bestående av Høyre og Frp og et blågrønt bestående av Høyre, KrF og Venstre. En slik blågrønn regjering vil kunne søke flertall både til høyre og til venstre i Stortinget, sier Breivik.

Ingen av de 15 fylkeslederne i Venstre som ABC Nyheter snakket med mandag, ønsker å fortsette samarbeidet med Frp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Intet nytt under solen 

– Intet nytt under solen, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Dagsavisen. 

– Dette er posisjonering fram mot en valgkamp. Alle partiene vil synliggjøre sin politikk, så er det opp til velgerne å bestemme hva som blir resultatet.  

Nesvik mener Venstre har fått mye ut av samarbeidet med regjeringen.

– Jeg hadde håpet at Venstre hadde presisert at partiet ønsker at denne regjeringen skal fortsette. De har fått mye gjennomslag, og regjeringen har levert på mange områder, sier Nesvik og legger til:

– Vi ønsker å fortsette i regjering og må bare jobbe for at Frp blir størst mulig ved neste valg. 

Solberg: – Fått gjennomslag

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at Venstre får mye igjen for samarbeidet. 

– Det er nettopp fordi vi er fire partier med litt ulike saker som har funnet fram til ulike samarbeidsløsninger – der blant annet Venstre har fått gjennomslag for mange saker, sier Solberg. 

På spørsmål om en lignende samarbeidsordning blir mulig etter valget, svarer hun slik:

– Vårt utgangspunkt er et samarbeid mellom disse fire partiene. Jeg mener at vi ikke kan ta for gitt noen av de fire partiene inn i et sånt samarbeid uten at man skjønner at man er avhengig av de andre.