Annonse
Venstres partiledelse håper å runde av sonderingene med Høyre og Frp før helgen. Da vil landsstyret bli informert og få si sin mening. Det er stortingsgruppa som tar beslutningen om eventuell regjeringsdeltakelse.

Venstre-grasrotas vegringer

Kan et splittet Venstre gå inn i regjering med Frp? Denne uka skal partiets landsstyre si sin mening.

Annonse
Innenriks

 

Til helgen er det landsstyremøte i Venstre. Her vil partiets tillitsvalgte få resultatene av sonderingene mellom Venstre og regjeringspartiene så langt, og kunne gi stortingsgruppa grønt lys til å regjere med Frp for første gang i historien. Det er stortingsgruppa til Venstre som har siste ord i saken.

Dagsavisen har ringt partiets 19 fylkesledere, og fått tak i elleve av dem.

Kun to av disse uttrykker en klar skepsis til å gå i regjering med Frp.

Men flere fylkeslag opplyser at de er splittet i spørsmålet – det gjelder blant annet Hordaland og Sogn og Fjordane.

2021

Buskerud Venstre er et av fylkeslagene som ser klare ulemper ved å gå i regjering med Frp.

– Den største ulempen er at vi må forsvare politikken til en regjering der vi har klart ulike syn i mange saker. Det er bare å tenke på de politikkområdene hvor vi har stor avstand til Frp, som klima og innvandring, sier fylkesleder Erik Hørlück Berg i Buskerud Venstre.

Han mener også at en opposisjonsrolle gjør at partiet vil stå friere foran valget i 2021.

– Om vi først går i regjering med Frp nå, kan vi ikke gå til valg på et regjeringsalternativ som ekskluderer Frp neste gang, sier fylkeslederen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Illojale velgere

Foreløpige resultater fra valgundersøkelsen til Institutt for samfunnsforskning og SSB viser at Venstre hadde de mest illojale velgerne. Hele to-tredjedeler av dem som stemte Venstre for fire år siden, valgte andre partier i år, gjerne rødgrønne.

Det uroer fylkesleder i Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog. Han er også redd for at tillitsvalgte i Venstre kan falle fra.

– Ved å gå inn i regjering kan vi miste flere fra det såkalte grunnfjellet. Den eldre garde i organisasjonen kan bli borte, og hva gjør denne splittelsen med partiet? Det er vanskelig å gå inn i regjering med det utgangspunktet, mener Waaskog.

Les også: Tidligere Høyre-velgere reddet Venstre

I regjering

Selv om fylkeslaget i Hordaland er splittet, har flertallet konkludert med et ganske tydelig standpunkt:

– Vi er for at Venstre skal i regjering, og var åpen for at Venstre kunne samarbeide begge veier. Nå er Ap utelukket, og da står det andre regjeringsalternativet igjen, sier fylkesleder Idun Bortne.

I Oppland Venstre er også regjeringsiveren stor.

– På denne måten kan vi trekke regjeringens politikk inn mot sentrum, samt hindre at regjering søker støtte hos Sp i ulike saker. Det blir også spennende å se hvilke ministerposter som er mest aktuelle. De områdene som er viktigst for Venstre er jo kunnskap, miljø og næring, men også Kommunaldepartementet er interessant, uten at jeg blir skuffa om vi ikke får det, sier leder av Oppland Venstre, Roger Granum.

Annonse