Innenriks

Venstre: Asylavtalen stanser ikke flere flyktninger

Samarbeidspartiet Venstre mener asylavtalen med regjeringen ikke står i veien for å øke antallet kvoteflyktninger, slik Per Sandberg (Frp) påstår.

Av Hans Cosson-Eide og Jon Even Andersen

– Asylavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen er overhodet ikke til hinder for å ta imot flere kvoteflyktninger. Denne avtalen sier ingenting om det. Å blande asylavtalen inn i dette må bero på en misforståelse fra Per Sandberg og Frp sin side, sier Venstres nestleder Terje Breivik til NTB.

Fremskrittspartiets landsmøte vedtok søndag å si nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Per Sandberg mener asylavtalen med samarbeidspartiene gjør det uaktuelt å ta imot flere enn 2.250.

Frykter forhandlinger

Under debatten på landsmøtet tok flere delegater til orde for å si nei til en økning av flyktninger, i stedet for å si nei til 10.000 og dermed etterlate et forhandlingsrom.

– Det vi er enig om, er at vi skal ha null. Vi skal ikke ha 9.999, vi skal ikke ha to, vi skal ha null, sa Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

– Man må ikke nå gå på Støres premisser og sette seg i et rom og si at vi ikke aksepterer dine 10.000, men bli enige om 6.000, advarte han.

Landsmøtet ble likevel enig om å si nei til 10.000 kvoteflyktninger, etter forsikringer fra Per Sandberg om at avtalene med KrF og Venstre er tydelige.

Vil bidra i nærområdene

I stedet for å øke antallet kvoteflyktninger til Norge, går Frp inn for å øke bistanden til flyktninger i Syrias nærområder. Pengene skal hentes fra dagens bistandsbudsjett.

– Vi må se på om det går an å finne mer penger innenfor bistandsbudsjettet som kan flyttes over på nød- og humanitærhjelp, forklarer redaksjonskomiteens leder Per Sandberg til NTB.

Før helgen økte regjeringen støtten med 250 millioner til 1 milliard kroner. Ifølge Sandberg trengs det omtrent 750 millioner kroner ekstra for å hjelpe 250.000 flyktninger i nærområdene.

Sandberg vil ikke svare på hvor i bistandsbudsjett pengene skal hentes fra.

– Det er det vi skal prøve å finne ut av, sier Sandberg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen