Mye nedbør, mye vind og mye vann er stikkordene for de neste dagene. For Østfold, Akershus, Telemark og Oslo har NVE sendt ut varsel om flom flere steder på grunn av de store nedbørsmengdene. Bildet viser hvordan det kan se ut ved Folkemuseet på Bygdøy etter et kraftig regnskyll. ARKIVFOTO: ERIK JOHANSEN/NTB SCANPIX

Vått, grått og vindfullt

HELGEVÆRET: Med få unntak blir helgeværet over hele landet som det har vært den siste uken: Mye nedbør og mye vind. Men noen av oss kan få solgløtt.

Det er ikke veldig mye positivt statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal kan si om været de kommende dagene. Mye nedbør, mye vind og mye vann er stikkordene. Spesielt i Nord-Norge.

– Det blir mer av det samme været vi har hatt den siste tiden over hele landet, sier han til NTB.

For Østfold, Akershus, Telemark og Oslo har NVE sendt ut varsel om flom flere steder på grunn av de store nedbørsmengdene.

Noe lettere lørdag

Kun Østlandet og Trøndelag kan vente noe lettere vær, men det varer ikke lenge. Høsten er med andre ord over oss for alvor.

– Det blir fortsatt vått på Vestlandet med mye vind fra vest og sørvest. Både fredag og søndag ser det ut til å bli ekstra vått, med spesielt mye nedbør søndag, konstaterer Løvdal.

Melodien er den samme østafjells, spesielt på fredag. Men utover lørdag endrer værtypen seg forsiktig, og det blir litt bedre lørdag og søndag, med oppholdsvær og litt solgløtt lørdag.

– Men spesielt i Aust-Agder og i Vestfold vil det kunne komme bygevær, mener meteorologen.

I Trøndelag må man også belage seg på at det blir mye nedbør og mye vind, fredag med vind opp til kuling enkelte steder.

– Lørdag begynner som fredagen, men det vil bli bedre utover dagen. Også på begynnelsen av søndag vil det være litt lettere, men utover dagen blir det mer nedbør, sier han.

Kraftig vind

I Nord-Norge er situasjonen den samme som ellers i landet, men med en viktig forskjell, og det er at det blir mye kraftigere vind i Nord-Norge.

– Det er litt farlig vær i Nord-Norge nå, det blåser fryktelig mye og vinden kommer opp i både sterk kuling og full storm, sier han.

Kombinasjonen av kraftig vind og lave temperaturer sammen med mye nedbør kan blant annet føre til problemer med nedising av fiskefartøyer. (NTB)