Innenriks

Varsler milliardkutt i sykelønn

Regjeringsskifte vil gi store kutt i sykelønn og stønader. Det viser budsjettene til Høyre, Venstre 
og Frp.

Grunnleggende rettigheter som sykepenger eller stønader kan bli kraftig kuttet dersom det blir regjeringsskifte neste år. De tre borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre varsler nemlig store kutt i sine alternative statsbudsjetter.

Nå advarer Fagforbundet mot å ødelegge det norske sikkerhetsnettet.

Kutter sykelønna

En gjennomgang Dagsavisen har gjort av de tre partienes alternative budsjetter viser at:

* Venstre vil kutte én måned i sykepengeperioden, fra tolv til elleve måneder - et kutt på 700 millioner kroner.

* Høyre og Venstre vil innføre standardiserte sykmeldinger: Leger skal få normer på hvor lang sykmelding hver diagnose bør gi - et kutt på over 500 millioner kroner.

* Fremskrittspartiet vil kutte sykelønna med over 1,5 milliarder kroner.

Dagpenger og uføretrygd

Men de tre partiene nøyer seg ikke med milliardkutt i sykelønnen. De vil også redusere andre stønader:

* Venstre vil la arbeidsledige vente lenger før de får dagpenger, og utvider antall ventedager fra tre til fem - et kutt på 135 millioner kroner.

* Frp kutter i 500 millioner kroner i dagpenger.

* Både Høyre og Frp vil kutte overgangsstønaden til enslig mor eller far fra tre til ett år - et kutt på 575 millioner kroner.

* Frp kutter dessuten grunnstønaden i uføretrygda med 2,4 milliarder kroner.

«En katastrofe»

Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen har 330.000 medlemmer i ryggen når han sier at de borgerlige partiene vil rasere sikkerhetsnettet som er bygd opp over lang tid.

- Dette vil være en katastrofe for de mange som vil rammes. Sikkerhetsnettet gir trygghet for at man kan komme tilbake i arbeidslivet og opprettholde et normalt liv, sier Davidsen til Dagsavisen.

Han mener den tøffe linjen fra partiene på sikt vil føre til sterkere skiller mellom de som er i jobb og de som står utenfor. Davidsen advarer nå arbeidstakere mot å stemme på Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet på grunn av dette.

«Må betale for skattekutt»

- Med disse kuttene vil det helt klart bli vanskelig å være syk i Norge, sier Anette Trettebergstuen, arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Hun påpeker at de borgerlige partienes politikk vil føre til at flere tusen vil fått sykelønnen sin rasert.

- Det er de syke og trygdede som betaler for skattekuttfesten til de rike, sier hun. Det er særlig Venstre og Høyres forslag om å innføre en norm for hvor lenge man kan være sykmeldt som provoserer Trettebergstuen.

- Men man gjør ikke folk friskere av å tvinge dem ut av sykesenga, sier hun.

Raskere tilbake i jobb

Høyres arbeidspolitiske talsperson, Torbjørn Røe Isaksen, forsvarer standardiserte sykmeldinger. Han viser til at Jens Stoltenberg selv tok til orde for dette i 2009.

- Dette kan få ned noe av langtidssykefraværet og få folk raskere tilbake i jobb, sier han.

Høyre-politikeren viser til at det er store forskjeller i lengden på sykmeldingene: I Telemark er man gjennomsnittlig sykmeldt i 52 dager dersom man får ødelagt skulderen. I nabofylket Vestfold er man i gjennomsnitt sykmeldt 101 dager. Røe Isaksen forsvarer også kuttet av overgangsstønaden fra tre til ett år, og sier det vil gjøre at flere raskere kommer ut i jobb. Han viser til at lengden på overgangsstønaden også ble kuttet for noen år siden, og all evalueringer i ettertid viste da at flere kom tilbake i jobb med riktig oppfølging.

- Det skal vi gi dem også denne gangen, sier Røe Isaksen.

Venstres parlamentariske leder, Borghild Tenden, begrunner også kuttene med at de ønsker å få flere raskere tilbake i jobb.

- Folketrygden er underfinansiert med 102 milliarder kroner, bare for 2013. Vi ønsker å styrke den på sikt og prioritert en målrettet satsing mot de fattige. Da må vi også gjøre noen små endringer andre steder, sier hun.

Frp: «Ingen endringer»

Fremskrittspartiet kommer med de største kuttene. Men finanspolitisk talsperson Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier det ikke vil merkes for syke eller arbeidsledige.

Frp vil behandle flere ved å ta i bruk private sykehus. Dermed vil flere komme raskere ut i arbeid og utgiftene til stønad og sykelønn gå ned, framholder Solvik-Olsen.

- Vi vil opprettholde dagens sykelønns- og trygdeordninger. Vi kutter ikke i satsene. Vi behandler flere, og vil dermed redusere trygdeutgiftene, sier han.

Solvik-Olsen legger til at han synes Fagforbundets Jan Davidsen «driver en skitten valgkamp, ved å komme med slike påstander.»

Trettebergstuen slår tilbake mot Frp, som til sammen kutter over fem milliarder kroner i sykelønn og andre stønader.

- Det er et useriøst budsjett, rett og slett. Å hevde at man over natta vil helbrede masse folk ved å kutte stønaden deres er tull, sier hun.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen