Valhammer blir ny byrådsleder i Bergen

Roger Valhammer (Ap) blir ny byrådsleder i Bergen etter partikollega Harald Schjelderup, som trekker seg fra stillingen. Også helsebyråden trekker seg.

Av Dag Kjørholt

Etter at Schjelderup torsdag meddelte at byrådet fratrer med umiddelbar virkning, har ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) sondert blant gruppelederne for byrådspartiene Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Hun har kommet til at den kandidaten som har best grunnlag for å danne nytt byråd i Bergen, er Roger Valhammer.

– Jeg har i dag bedt byrådslederkandidat Roger Valhammer om å danne et nytt byråd i Bergen, og avventer det nye byrådets konstituering. Jeg vil samtidig benytte anledningen til å takke Harald Schjelderup for den jobben han har gjort og det gode samarbeidet vi har hatt, både mellom byrådet og bystyret og personlig som partifeller, sier ordføreren.

Schjelderup forteller på sin Facebook-side at han gleder seg til å få litt bedre tid og til å se etter nye utfordringer utenfor politikken.

– Nå skal det avtroppende byrådet spise hvit dame med makronbunn, skriver den avtroppende byrådslederen.

Helsebyråd går også

Også byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF), trekker seg. Grunnen er at hun har fått en ny jobb som samhandlingssjef på Haraldsplass Diakonale Sykehus, skriver Bergens Tidende.

Hun opplyser på sin Facebook-side at hun skal jobbe opp mot kommuner, andre sykehus, politikere og utdanning- og forskningsinstitusjonene.

– Jeg gleder meg veldig til å bidra til å løse nye viktige helseutfordringer i årene fremover derfra, skriver Ljosland.

Ny byråd for helse og omsorg blir Beate Husa (KrF), mens Linn Kristin Langley-Rasmussen (Ap) blir ny byråd for barnehage, skole og idrett.

Profilere seg

Valhammer ble valgt til Aps byrådslederkandidat i februar, og det har blitt spekulert i at Schjelderup ville gi plass til sin etterfølger for å gi ham enda bedre mulighet til å profilere seg.

Valhammer har til nå vært byråd for skole, barnehage og idrett, og har vært medlem av Bergen bystyre siden 2011. Han har også vært leder av Ap i Bergen siden 2017 og ledet partilagets programkomité fra 2018 til 2019.