Politi og brannvesen var på plass ved Slependen stasjon i går, der stormen blåste et tre over veien. Andre steder i landet var det opp til orkan styrke i vindkastene. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Uværet herjet i hele Sør-Norge

STORM: Hustak fløy gjennom luften, bølgene slo og trær veltet flere steder i Norge i går. På Sørlandet var 14.000 mennesker uten strøm på grunn av uværet.

- Hold dere inne!

Slik lød oppfordringen fra politi, brannvesen og meteorologer i går. Uværet herjet store deler av Sør-Norge. Aller verst var det på Vestlandet. Dagbladet melder om skoleeleven Kim Alexander Antonsen (10) som var sekunder fra å få et stort tre i hodet på vei hjem fra skolen i går. Gutten var bare en halvmeter unna da treet veltet bak ham i den kraftige vinden.

 

Oljetårn i bakken

Store deler av Stavanger sentrum ble stengt, Bergen kommune ba folk holde seg inne og i Haugesund er Karmsund bru stengt. På TV 2 Nyhetskanalen ble det vist bilder av en trailer som holdt på å blåse av en bru.

I Hordaland raste et 40 meter høyt tårn i bakken, ingen ble skadd, men tårnet på oljebasen på Ågotnes knuste en brakkerigg.

Ved 17-tida var 31 veier og ferjesamband stengt på grunn av uværet. Den sterke vinden som rammer Vestlandet, fører til at en rekke ferjesamband er innstilt. Flere bruer, deriblant Stordabrua og Bømlafjord bru, er også stengt på grunn av sterk vind.

 

Stengte Stavanger

Også Stena Line innstilte avgangen sin fra Oslo til Frederikshavn i går kveld, og fra Frederikshavn til Oslo i dag tidlig. I Stavanger fløy takplater og trampoliner gjennom luften. Store deler av sentrum ble stengt, både for bilister og for gående og folk ble bedt om å holde seg hjemme.

- Utsett julehandelen, oppfordret Rogaland politidistrikt på Twitter, som også meldte at de selv var vanskelige å få tak i, på grunn av stor pågang.

I Haugaland og Sunnhordland har politiet fått inn 50 meldinger om ødeleggelser på grunn av uværet.

I Bokn kommune hadde en lastebil veltet på brua mellom Austre og Vestre Bokn. I tillegg hadde en buss fått blåst inn frontruta.

 

Tog og fly stanset

Sørlandsbanen ble stengt mellom Nelaug og Vennesla fordi en kjøreledning blåste ned. I tillegg er Jærbanen stengt mellom Egersund og Stavanger på grunn av uværet.

- Vi har vurdert det slik at det ikke er forsvarlig å kjøre tog mellom Egersund og Stavanger, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB.

På grunn av værsituasjonen i går var det ikke satt opp buss for tog, tilføyer han.

- Vi har kjørt togene til endestasjonen og ber folk holde seg hjemme inntil videre, sier han til NTB i går kveld.

Lenger sør er NSB derimot innstilt på å kjøre tog, men mellom Nelaug og Vennesla sto trafikken i går kveld på grunn av en nedblåst kjøreledning.

Lufthavnene i Oslo, Haugesund, Stavanger, Bergen og Bodø hadde også store utfordringer i uværet.

På de flyplassene som var åpne måtte flyene holde større avstand enn normalt - noe som ga store forsinkelser.

I Oslo-området var vinden kraftig i kastene. Politi og brannvesen var på plass ved Slependen stasjon i går, der stormen blåste et tre over veien.

havard.therkelsen@dagsavisen.no