Annonse

Utvist regissør får studentvisum

Den palestinske regissøren Mohamed Jabaly får likevel studentvisum i Norge.

Annonse
Innenriks

– Dette er veldig gode nyheter, nå er jeg bare veldig glad, sier Mohamed Jabaly til Dagsavisen. 

Den palestinske dokumentarfilmregissøren måtte forlate Norge i mars, etter at han fikk avslag på sin søknad om arbeids- og oppholdstillatelse. Både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) sa nei. Det spesielle med Jalabys sak er at han ikke fikk opphold fordi myndighetene mener han bør ha formell fagutdannelse som regissør. Jabaly ble i sin tid invitert til Norge på kunstnervisum for å gjøre ferdig sin dokumentarfilm fra Gaza, «Ambulance». Den skildrer og dokumenterer sivilbefolkningens lidelser i Gaza under den israelske offensiven sommeren 2014.

Fått studieplass

Siden mars har Jabaly oppholdt seg på turistvisum i Storbritannia. Derfra søkte han om studentvisum i Norge, etter at han fikk studieplass ved Nordland Kunst- og filmfagskole. Jabaly fikk først avslag på søknaden, fordi han søkte fra Storbritannia, og ikke fra Gaza, hvor han kommer fra. Men grensen mellom Egypt og Gaza er stengt.  

– Jeg kan ikke reise tilbake til Gaza, så for meg er det umulig å søke derfra. Derfor klaget jeg på UDIs avslag, sier den statsløse palestineren. 
Nå har altså UDI snudd og innvilget Jabaly studentvisum. Dermed kan Jabaly begynne ved filmskolen i Kabelvåg i august. 

– Flybilletten er bestilt, nå gleder jeg meg bare til å komme tilbake til Norge. Det har vært veldig stressende for meg å ikke vite hvor jeg skulle gjøre av meg fra august av. Nå vet jeg at jeg har opphold ett år fremover, sier Jabaly.

Til sak mot staten

Etter at Jabaly fikk avslag, bestemte han seg for å gå til rettssak mot staten. Etter planen skal saken opp i august. Akkurat nå er han i tenkeboksen for å finne ut om han skal ta saken til retten eller ikke. 

– Jeg tar en avgjørelse første uka i august. Jeg føler at dette er en prinsipielt viktig sak, så jeg får se hva jeg gjør, sier Jabaly. 

Får støtte av filmbransjen

Jabaly har fått støtte fra norsk filmbransje, som har engasjert seg i saken. Forbundet Norske Filmregissører mener blant annet at UNEs krav til fagutdanning har vært altfor rigid. 

– Vi er veldig glad for at Mohamad Jabaly har fått studentvisum, men vi synes fortsatt det er tragisk at han ikke har fått jobbvisum og kan jobbe som en profesjonell, sier forbundsleder Marianne Kleven i Norske Filmregissører til Dagsavisen. Kleven skal etter planen vitne i saken i august.

– Da vil jeg gjenta det som vi allerede har sagt skriftlig, at det finnes mange veier til regiyrket. Det er sjelden det er en strak linje. Vi synes det er underlig at UDI etterprøver filmskoleutdannelse. Dette er ikke et krav man møter ellers i bransjen. For eksempel krever verken NRK eller filmdistributører dette, sier Kleven. 

Annonse