Innenriks

Utsira-nederlag for regjeringen

NEDERLAG: Regjeringen og Statoil er i ferd med å bli påført et nederlag i striden om Utsirahøyden. Opposisjonen står sammen om full elektrifisering.

Samtlige partier med unntak av regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet har innkalt til pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget klokken 11.

Etter det NTB erfarer, har opposisjonen kommet til enighet om en områdeløsning som sikrer at alle de fire olje- og gassfeltene skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup som regjeringen og Statoil i første omgang la opp til.

Regjeringen har til nå ønsket å elektrifisere alle feltene på Utsirahøyden i to faser, noe opposisjonen har advart mot. At et flertall i energi- og miljøkomiteen nå samler seg om en pressekonferanse, innebærer at regjeringen vil kunne bli påført et nederlag i saken.

Stor strid

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har vært utsatt for et betydelig press fra Stortinget i spørsmålet om Utsira.

Regjeringens to støttepartier KrF og Venstre har vært tydelige på at Statoil og de andre kommersielle aktørene må sørge for en områdeløsning fra dag én, men Lien har nølt med en slik innrømmelse.

Statsråden har også avvist anklagene om at alt annet enn en områdeløsning vil være et brudd på klimaforliket. Lien har gjentatte ganger vist til at Stortinget i klimaforliket ikke har vedtatt at hele Utsirahøyden skal forsynes med ren kraft fra land, bare at dette skal vurderes.

Til grunn for de politiske diskusjonene om Utsira ligger enorme sprik i kostnadsanslagene for en elektrifisering. Tiltakskostnadene har variert fra 2.000 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp til 40 kroner.

Statoil-refs

Statoil har måttet tåle kraftig kritikk for håndteringen av Utsira-saken, ikke minst er det kommet beskyldninger om opphaussede kostnadsanslag. Overfor NTB har konsernsjef Helge Lund avvist anklagene.

– Vi har aldri presentert og vil aldri presentere noe annet enn det vi mener er riktig, og det vi mener er den beste vurderingen og de beste analysene, sa han i april.

Statoil-sjefen advarte også Stortinget på det mest innstendige mot å treffe vedtak som forsinker utbyggingen av det største Utsira-feltet, Johan Sverdrup.

– Det er store verdier i å holde en tempoplan for oss, men ikke minst for det norske samfunnet. Det er av stor verdimessig betydning at vi klarer å holde tidsplanen, sa Lund.

Statoil har tidligere anslått et tap på 20 milliarder kroner ved ett års utsettelse av den gigantiske utbyggingen. Men KrFs Hans Fredrik Grøvan sa nylig til NTB at han ikke synes «veldig mye om den måten å presse myndighetene på i forhold til Utsira-saken».

Nå kan situasjonen være snudd på hodet, ved at et flertall på Stortinget presser regjeringen og Statoil til å gjøre noe de har advart mot.

Klimasak

Elektrifisering av Utsirahøyden er en viktig sak i det nasjonale klimaregnskapet. En rapport fra Miljødirektoratet synliggjorde tidligere i år hva som må til til for at Norge skal nå klimamålene.

Ifølge klimaforliket skal to tredeler av de totale utslippskuttene innen 2020 tas nasjonalt. Det største enkelttiltaket er i henhold til rapporten elektrifisering av alle de nye feltene på Utsirahøyden. Dette vil gi anslåtte utslippsbesparelser på 0,6– 0,8 millioner tonn CO2.

Statoils løsning, som bare dekker feltet Johan Sverdrup i fase 1, vil til sammenligning gi en CO2-besparelse på bare 0,2– 0,3 millioner tonn i 2020.

LO-forbundet Industri Energi har advart mot elektrifisering av frykt for at fastlandet blir tappet for strøm og at nye investeringer i landbasert industri undergraves. Fremskrittspartiet har vært inne på det samme.

– Arbeiderpartiet gambler med tusenvis av arbeidsplasser i verftsindustrien, sa Frps energi- og miljøpolitiske talsmann Oskar Grimstad til NTB tidligere i måneden. (NTB)

Statoil: Uklare konsekvenser av Utsira-løsning

Statoil sier det er viktig for selskapet at stortingsflertallets Utsira-løsning ikke innebærer en forsinket utvikling av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

I en pressemelding antyder selskapet tvil om forsikringene fra Stortinget om at Utsira-enigheten ikke vil føre til forsinkelser.

– Statoil vil sammen med partnerne vurdere om det kan være konsekvenser i dette forslaget som kan medføre utsettelse av Sverdrup. Det er uklart hva kravet om å legge kabler mellom installasjonene fra oppstartsfasen av Sverdrup innebærer for det valgte konseptet og framdriften av prosjektet, anfører selskapet.

Kraft fra land til hele Utsirahøyden ligger inne som ett av tre alternativer i konseptvalget for Johan Sverdrup. Statoil har ønsket en to-faset utbygging ut ifra industrielle, økonomiske og miljømessige vurderinger.

– Det er viktig for Statoil og utviklingen av Sverdrup-feltet at framdriftsplanen opprettholdes. Ett års utsettelse av Sverdrup vil medføre et nåverditap på 20 milliarder før skatt, står det i pressemeldingen. (NTB)

Oljebransjen frykter framtida etter Utsira-kupp

Politikernes uforutsigbare håndtering av oljenæringens vilkår kan svekke sokkelen, advarer NHO-foreningen Norsk olje og gass.

Et flertall i Stortinget kunngjorde fredag sitt krav om at alle oljefeltene på Utsirahøyden forsynes med kraft fra land fra første utbyggingsfase.

– Fortsetter politikerne å håndtere oljenæringens rammevilkår på en så uforutsigbar måte, kan det bety tapte arbeidsplasser og tapte inntekter for Norge, sier direktør Erling Kvadsheim for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Han påpeker at interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen er positiv til elektrifisering.

– Men vi stiller oss sterkt kritiske til Stortingets fremgangsmåte i denne saken, sier Kvadsheim.

Han mener konkurransekraften til norsk sokkel er dårlig tjent med det han beskriver som plutselige endringer i rammebetingelsene for næringen.

– Stortinget har med sin inngripen overstyrt både regjeringen og et rammeverk som gjennom mange år har fungert utmerket både for myndigheter og selskapene på norsk sokkel, mener Kvadsheim. (NTB)

Flertallet stiller seg bak SVs Utsira-forslag

SVs Heikki Eidsvoll Holmås gleder seg over at samtlige på Stortinget utenom regjeringspartiene stiller seg bak hans forslag om kraft fra land til Utsirahøyden.

– Når olje- og energiministeren ikke har tatt grep for å nå Norges klimamål, så må Stortinget gjøre det. Nå er marsjordren gitt: Utsiraområdets kraftbehov skal dekkes med ren kraft fra land, sa Holmås da han sammen med de øvrige opposisjonspartiene presenterte deres løsning for elektrifisering av feltene på Utsira.

Holmås roste samtidig mediene som har drevet kritisk gravejournalistikk for å få fram tallene som han mener var avgjørende for å oppnå enigheten i Stortinget.

– Med denne enigheten klarer vi å hindre nye utslippsøkninger fra Norge. I dag har vi reddet Norges klimamål dersom vi kan stole på Miljødirektoratets tall, sa Holmås. (NTB)

KrF: En merkedag for miljøet

KrF mener stortingsflertallet for elektrifisering av Utsirahøyden hjelper regjeringen i gang med å nå utslippsmålet.

– Vi fjerner nå sterkt forurensende gasskraftverk og sikrer bruk av miljøvennlig kraft fra land. Dette legger til rette for at 400.000 tonn CO2 fra gasskraftverkene nå kan bli fjernet. Dette tilsvarer utslipp fra 1/3 av all innenriks flytrafikk i ett år, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Opposisjonens enighet hjelper regjeringen i gang med å fjerne sterkt forurensende gasskraftverk fra sokkelen, mener Ropstad.

Han uttrykker samtidig uro for det han beskriver som store svakheter som i løpet av våren er avdekket ved at Stortinget ikke har fått innsyn i bakgrunnstall som er lagt til grunn i regjeringens vurdering av saken.

– KrF har krevd at alle opplysninger må på bordet, og at de ulike løsningene må kvalitetssikres og gjennomgås. Dette viser behovet for bedre behandling, bedre kontrollmekanismer og større åpenhet, sier Ropstad. (©NTB)

Venstre: Tøff beslutning

Regjeringens støtteparti Venstre omfavner opposisjonens Utsira-forslag. Ola Elvestuen (V) kaller det en tøff avgjørelse.

– Når vi må gjennomgå store endringer i årene framover for å nå våre egne klimamål, kreves det tøffe beslutninger. Dette er en av de tøffe beslutningene som flertallet nå står bak, sa Elvestuen da han sammen med samtlige partier på Stortinget unntatt Høyre og Frp presenterte Utsira-forslaget.

Det innebærer at kraftbehovet i alle de fire olje- og gassfeltene skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup som regjeringen og Statoil i første omgang la opp til.

– Nå har vi et flertall som står bak tydelige vedtak som sikrer at det i konsesjonsvilkårene kreves en områdeløsning i oppstartsfasen av Johan Sverdrup, sa Elvestuen. (NTB)

Frp: Uryddig prosess om Utsira

Opposisjonspartiene opptrer uansvarlig og uryddig og setter framtidige investeringer i oljesektoren i fare, mener Fremskrittspartiet.

Fredag ble regjeringspartiet tatt på senga av den tverrpolitiske enigheten i Stortingets energi- og miljøkomité om full elektrifisering på Utsirahøyden fra første fase i utbyggingen av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

– Jeg visste ikke noe om dette, sier parlamentarisk nestleder Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet til NTB.

– Når man skal fatte viktige beslutninger som dette, må grunnlaget være godt. Man må vite hva slags kostnader man påfører skattebetalerne. Det er ikke gjort, sier han.

Frps energi- og miljøpolitiske talsmann Oskar Grimstad antyder at KrF og Venstre har forbrutt seg mot samarbeidsavtalen med regjeringen.

– Det er i plattformen understreket en konsultasjonsavtale, og jeg vil håpe de tar avtaleteksten på alvor. Enten har du konsultert eller så har du ikke gjort det, sier han til NTB.

Hagesæter anfører at KrFs og Venstres holdning har vært velkjent lenge, men han er likevel sterkt kritisk til framferden.

– Stortingsflertallet påfører nå skattebetalerne store ekstrautgifter og skaper usikkerhet om forutsigbarheten til industriens rammevilkår. Det kan dempe lysten på investeringer i Norge. (NTB)

Høyre skuffet over opposisjonens «Utsira-kupp»

Samarbeidsavtalen er ikke brutt, mener Høyres Nikolai Astrup. Han er likevel skuffet og overrasket over at opposisjonen etter hans mening valgte å kuppe prosessen rundt Utsira-saken.

– Jeg mener dette ikke er brudd med samarbeidsavtalen, fordi det har vært kontakt mellom partiene i forkant og partienes standpunkter har vært kjent, sier Høyres parlamentariske nestleder til NTB.

– Men jeg mener denne saken hadde fortjent at vi behandlet den i komiteen med alle partier – at den ikke ble kuppet av opposisjonen før vi hadde kommet i gang og satt oss til bordet, understreker han.

Opposisjonspartiene Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og De Grønne er enige om å be regjeringen kreve kraft fra land til alle feltene på Utsira-høyden. Dette anses som et viktig tiltak for å nå Norges klimamål.

Astrup hadde håpet på en bredest mulig enighet i Stortinget når rammevilkårene for et så stort industriprosjekt skal endres.

– Da er det viktig at vi har en ryddig og ordentlig behandling i Stortinget. Jeg er skuffet over at opposisjonspartiene ikke forstår det, sier Høyre-politikeren. (NTB)

Ap: Vi har lyttet til Statoil

Arbeiderpartiet forutsetter at opposisjonens Utsira-løsning ikke fører til forsinkelser for Statoil på Johan Sverdrup-feltet.

Stortinget har gått bort fra den opprinnelige formuleringen i SV-forslaget om kraft fra land fra «første dag i Johan Sverdrup-feltets operasjonstid». I stedet slås det fast at dette skal skje «i forbindelse med oppstartsfasen».

– Vi sier at det skal være en tidsangivelse i konsesjonsvilkårene som slår fast når området skal være ferdig elektrifisert. Det er et viktig element som sørger for at det ikke blir utsettelser i prosjektet, sier Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.

Han understreker at grepet med å instruere regjeringen i spørsmål som angår selskapene som driver på sokkelen, ikke vil bli tydd til ofte.

– Utbygging av Utsirahøyden er en helt spesiell sak. Derfor presiserer vi også at dette er et ekstraordinært tilfelle, sier Aasland.

På spørsmål om han kan gi en konkret tidsangivelse av når hele Utsirahøyden vil være elektrifisert, viser han til regjeringen.

– Vi har gitt statsråden et veldig klart arbeidsoppdrag. Nå er det opp til ham å jobbe videre med saken. Jeg håper og tror at han nå vil vise noe mer vilje til å imøtekomme Stortinget enn hva han har gjort tidligere. (NTB)

Sp mener Statoil har tid nok til Utsira-løsningen

Oljeselskapene som er operatører på Utsirahøyden har god tid til å rette seg etter opposisjonens krav om full elektrifisering, påpeker Marit Arnstad (Sp).

– En klar beskjed til statsråden og også et klart signal til selskapene om hvilken jobb som må gjøres, sa Arnstad om enigheten som ble presentert av opposisjonspartienes medlemmer i Stortingets energi- og miljøkomité fredag.

Arnstad mener flertallet, som nå står fram, i realiteten har eksistert i lang tid. Det var viktig å legge kortene på bordet, slik at selskapene har god tid på seg, påpeker hun.

– Jeg er overbevist om at selskapene er i stand til å løse dette på en svært god måte. Nå har de et år på seg før plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup skal behandles i Stortinget, sa Arnstad

Det er tre operatører i området: Statoil, Lundin og Det norske oljeselskap. Lundin er operatør for Edvard Grieg-utbyggingen, Det norske oljeselskap for Ivar Aasen og Statoil for Gina Krog og Johan Sverdrup.

– Det var nødvendig ut ifra den debatten som har vært de siste tre-fire månedene, å få et flertall som i realiteten har vært der i lang tid, nedfelt i et vedtak i Stortinget, mener Arnstad. (NTB)

Miljøpartiet: – Dette viser at regjeringen ikke bestemmer

Opposisjonens Utsira-flertall viser at regjeringspartiene ikke kan bestemme klimapolitikken alene, mener Miljøpartiet De Grønne.

– Dette er en gledens dag og viser at vi kan bevege klimapolitikken i Norge om vi går sammen, sa Miljøpartiets Une Bastholm da hun sammen med samtlige partier utenfor regjeringen presenterte opposisjonens krav på Stortinget fredag.

De foreslår at kraftbehovet i alle de fire olje- og gassfeltene skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup som regjeringen og Statoil i første omgang la opp til.

– Regjeringspartiene kan ikke bestemme klimapolitikken alene. Det er veldig spennende også for videre miljøsamarbeid på Stortinget, mener Bastholm, som er vara for Rasmus Hansson – partiets eneste representant i nasjonalforsamlingen. (NTB)

Bellona: Statoil er tvunget i kne

Miljøorganisasjonene jubler over at opposisjonen står sammen om full elektrifisering på Utsirahøyden.

Ole Henrik Tveten

Opposisjonsflertallet består av Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne. De er enige om en områdeløsning for Utsirahøyden som skal sikre at alle de fire olje- og gassfeltene forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup, slik regjeringen har lagt opp til i første omgang.

Miljøorganisasjonene jubler over opposisjonspartienes forslag. Bellona-leder Frederic Hauge sier Stortinget har tatt tilbake makten fra Olje- og energidepartementet og Statoil.

– Dette er en full seier, sier Hauge til NTB.

– Må granske

Hauge berømmer opposisjonen på Stortinget og trekker særlig fram det han beskriver som en snuoperasjon fra Arbeiderpartiet, som tradisjonelt har hatt tette bånd til Statoil.

– Statoil har brukt enormt med lobbyressurser og utvist et ekstremt hemmelighold. Til slutt falt selskapet for eget grep. Hovmod står for fall, sier Hauge.

Han beskylder Statoil for uhyrlige kostnadsanslag og mener selskapet har null troverdighet i saken. Også Oljedirektoratet får så hatten passer.

– Riksrevisjonen må granske hele denne historien og finne ut om Oljedirektoratet har forbrutt seg mot forpliktelsene i petroleumsloven, sier han.

- Seier for demokratiet

– Tiden hvor oljeindustrien kan ture fram som de vil i klimapolitikken, er over. Dette er et sviende nederlag for forurensningskameratene i oljeindustrien, sier leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Han mener at Statoil og oljeindustrien nå får klar beskjed om at de også må være med på klimadugnaden.

Også hos organisasjonen ZERO står jubelen i taket.

– På mange måter er elektrifiseringen av Utsira-høyden en seier også for demokratiet, når Stortinget ikke lar oljeindustrien styre norsk klimapolitikk, sier Elisabeth Kaski, nestleder i ZERO.

– Dette er en gigantseier for klimaet med enorm langsiktig effekt, sier Kaski. (NTB)

Mer fra Dagsavisen