Fpu-leder Atle Simonsen vil ta sykelønnsgrep. FOTO: NTB SCANPIX

Utreder sykelønnskutt

SYKELØNN: Det er duket for ny sykelønnsdebatt. Frp vedtok i helgen å se på om kutt i sykelønnen og karensdager vil gjøre velferdsstaten mer bærekraftig.

- Velferdsstaten har feber og noe må gjøres, sier leder Atle Simonsen i Fremskrittspartiets ungdom.

Frp har vedtatt å sette ned et offentlig utvalg som skal gå gjennom alle velferdsordninger i Norge, med sikte på å gjøre velferdsstaten mer bærekraftig på sikt.

 

Karensdager

- Vi har foreslått kutt i sykelønn, å innføre karensdager og sørge for at unge ikke havner på uføretrygd, sier Simonsen.

Den 25 år gamle Fpu-lederen tror hans generasjon vil måtte kunne jobbe til de er 80 år om ikke noen grep blir gjort.

- Vi er et av verdens friskeste land når FN måler oss på helse, når det gjelder sykefraværet er vi et av de sykeste i Europa. Det må være økonomiske insentiver til å gå på jobb, framfor å ligge hjemme, sier Simonsen.

Ved å foreslå karensdag, vil arbeidstakere ikke få lønn den første dagen de er syke. I tillegg åpnes det for å redusere sykelønnssatsen fra dagens 100 prosent.

 

- Alltid for utredninger

Men Frp-leder Siv Jensen er avventende.

- Vi er i utgangspunktet for full sykelønn. Denne resolusjonen sier ikke at vi har endret oppfatning om det. Den peker på behovet for en bred utredning om en rekke spørsmål, som grunnlag for en eventuell ny debatt, sier Jensen.

- Det kan like gjerne bety at Fremskrittspartiet lander på samme standpunkt som vi har i dag. Det kan jeg ikke forskutere. Jeg er alltid for utredninger. Det gir mer kunnskap, sier Jensen til Dagsavisen.

Sykelønnen ble fredet da Høyre og Frp ble enige om regjeringserklæringen for et drøyt halvår siden.

Venstre vedtok på landsmøtet tidligere i vår å gå inn for å redusere sykelønnssatsen til 80 prosent. Neste helg skal Høyre diskutere et forslag fra Unge Høyre om å kutte i sykelønna.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Frps landsmøte: Hagen tapte kampen om OL