Innenriks

Utflytende opposisjon

Partilederdebatten i NRK torsdag kveld må ha forvirret mange seere.

NRK-studioet var rigget for storpolitisk oppgjør torsdag kveld. På den ene siden regjeringspartiene representert ved fire kvinner: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), Venstre-leder Trine Skei Grande og fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen.

På motsatt side opposisjonen, representert ved fire menn: Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken, MDG-leder Rasmus Hansson og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Det var et godt bilde på styrkeforholdet i Stortinget, men bildet var ikke særlig opplysende om de politiske skillelinjene. I debatten var Trine Skei Grande mer opposisjonspolitiker enn forsvarer av regjeringen. Hun var like tøff med Erna Solberg og Siv Jensen som hun var med Jonas Gahr Støre. Dagrun Eriksen tok også rollen som opposisjonspolitiker.

På herresiden var det stort sprik. Audun Lysbakken var tidvis like hard mot Støre som han var mot Solberg. Rasmus Hansson rettet sitt skyts mot regjeringen, men det lå under at han var meget misfornøyd med Aps olje- og klimapolitikk.

Støre var uenig med Erna Solberg og Siv Jensen i flere saker, men han ga også regjeringen støtte i viktige spørsmål. Trygve Slagsvold Vedum nøyde seg med å kritisere regjeringen.

Inntrykket av debatten er at vi for tida har en utflytende og ingen fasttømret opposisjon. Regjeringspartiene Høyre og KrF har ikke mange venner i samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Arbeidsløsheten er den eneste saken som samler opposisjonspartiene. I en situasjon med 135.000 arbeidsløse, en tangering av den sørgelige norgesrekorden fra 1993, er det ikke mulig å påstå med troverdighet at regjeringen fører en god politikk. I denne saken kom Erna Solberg og Siv Jensen på defensiven, mens Støre og Lysbakken var på offensiven. Grepet glapp derimot for Støre da det kom til skattepolitikk. Støre er rykende uenig med Solberg og Jensen som hevder at skattelettelser er et godt virkemiddel for å skape nye arbeidsplasser. Aps stortingsgruppe har spurt Statistisk sentralbyrå om hva skattekutt betyr for å skape arbeidsplasser. Byråets svar passer Støre som hånd til hanske. Skattekutt er dyrt og ineffektivt. Offentlige investeringer er 15 ganger mer effektivt enn skattelettelser.

Men i TV-debatten fikk Støre et problem da Lysbakken minnet om at Ap nylig har inngått et skatteforlik med Erna Solberg og Siv Jensen. Forliket kutter skatten både på bedrifter og formuer. Skatteforliket blir en klamp om foten fram til valgdagen. Forlik må ikke overdrives, det begraver naturlig uenighet og svekker partiprofilen. «Oh, when will they ever learn?»

I utenrikspolitiske spørsmål har regjeringen støtte fra et bredt flertall i Stortinget. I utenriks- og sikkerhetspolitikken utgjør SV og delvis MDG opposisjonen.

I oljepolitikken har regjeringen flertall sammen med Ap. Støre svarte et klart ja på at Ap støtter opptrappingen av oljeletingen nord i Barentshavet. Han vil ikke være med på at det er klima- og miljømessig på kanten å tillate oljeleting helt opp til iskanten. TV-debatten bekreftet at den klimapolitiske opposisjonen består av fire partier: Venstre, KrF, SV og Miljøpartiet De Grønne. Ap henger etter på utsiden.

Torsdag kom meldingen om at de norske klimagassutslippene steg med 1,5 prosent i fjor. Klimaminister Vidar Helgesen (H) opplyser at en stor del av veksten skyldes olje- og gassutvinning, og at økningen spesielt kommer fra felt som ble åpnet det siste tiåret. Slikt gjør Trine Skei Grande fly forbannet. Hun truer med å kaste regjeringen hvis ikke statsbudsjettet som legges fram til høsten, blir tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis opposisjonen følger etter Venstre, får Solberg et kjempeproblem.

Sp har funnet sin sak i regjeringens kommunalreform. Det viste Trygve Slagsvold Vedum i debatten med statsminister Solberg om dette temaet. Han er like beinhardt mot å slå mindre kommuner sammen med de større, som Sp var mot å melde Norge inn i det større Europa under folkeavstemningene i 1972 og 1994.

Som i forrige runde med lokale folkeavstemninger, ble det også torsdag flertall for nei-siden. Nei-folkets seirer ved folkeavstemningen i 1972 og 1994 ga Sp framgang. Partiet vil også gå fram hvis nei-siden også vinner de lokale folkeavstemningene denne gangen.

Mer fra Dagsavisen