Innenriks

– Uten utdanning har du ikke en sjanse i framtidens arbeidsliv

Samtidig som robotiseringen er på full fart inn arbeidslivet, har utgiftene til Nav økt med 60 prosent de siste ti årene. Etter- og videreutdanning er alfa og omega for at både arbeidsgivere og arbeidstakere skal kunne henge med i svingene, mener Nav og Kompetanseforum Østfold.

– Det aller viktigste er å fullføre en utdanning – uansett om det er et fagbrev eller høyere utdanning – som du kan bygge videre på, sier markedssjef Hege Aatangen i Nav Østfold.

Onsdag gjestet hun Fredrikstadkonferansen, med kompetansekravene og -behovene i morgendagens arbeidsliv som en av årets røde tråder.

– Jeg tror det er viktig å huske at de ansatte må kompetanseheve seg hele tida, og sørge for at alle henger med på den teknologiske utviklingen. Nummer to er at de ikke bare må se på utdanningen, men også strategien i bedriften – hvilke langsiktige tanker man har rundt digitaliseringen, og hva målet er med de endringene man gjør?

FELLES ANSVAR: Hege Aatangen i Nav Østfold mener både arbeidsgivere, skole og offentlige etater sammen må legge til rette for at framtidas arbeidstakere rustes for å møte morgendagens arbeidsliv.

Vil vekk fra Nav-toppen

I sin presentasjon la Aatangen også fram tall som viser at utgifter til Nav over statsbudsjettet har økt fra 280 til 467 milliarder kroner fra 2008 til 2017. Dette inkluderer alt fra fødselspermisjoner til pensjon, men også det imellom som følge av at personer blir stående utenfor arbeidslivet.

Østfold troner på Nav-toppen, noe Aatangen mener det kreves et samlet krafttak for å gjøre noe med.

– Det er nok ikke gjort i en bråvending, men vi må snu det gamle industrisamfunnet vårt til å jobbe med nye ting. Der er vi på full fart i riktig retning, og så må vi jobbe mer tverrfaglig i skole, etater og næringsliv for å holde folk i arbeid lenger.

– Vi ser at flere og flere dropper ut av skolen, fordi de ikke får læreplass, og i stedet ender opp hos oss. Det er en fortvilende situasjon og en stor utfordring, som også arbeidslivet må ta et ansvar for, fortsetter hun.

Les også: NHO kritiserer Østfold-skolene

– Lærevilje

Samtidig som Nav-utbetalingene har økt med over 60 prosent, blir arbeidsmarkedet stadig mer robotisert og teknologidrevet. Det åpner nye utfordringer, og gjør det enda tøffere å få en fot innenfor som ufaglært, mener Elena Rosnes i Kompetanseforum Østfold.

– Det blir bare vanskeligere å få jobb uten en utdannelse eller fagbrev. Det er minimumskravet i det kompetansekrevende arbeidslivet. Derfor må skoler og foreldre jobbe med de unge for å utvikle lærevilligheten – at man er ivrig på å lære noe nytt og putte på mer og mer. Uten det har du ikke en sjanse i framtidens arbeidsliv, fastslår hun.

Som Aatangen, mener også Rosnes at arbeidsgiverne må ta sin del av ansvaret.

– Etter- og videreutdanning er alfa og omega nå. Dette skjer så fort, så hvis bedriftene planlegger å rekruttere om tre år, er det allerede for sent. Det støvsuges kompetanse innen teknologi, og derfor må de oppgradere kompetansen hos sine egne ansatte, og de må begynne nå, utdyper hun.

Men det er ikke bare teknologikunnskapene som må opp for å sikre seg for framtida.

– Flere og flere peker også på etterspørselen etter menneskelig kompetanse innenfor det sosiale og emosjonelle, kommunikasjonsegenskaper og mental styrke – det som skiller oss fra maskiner, som kreativitet og kritisk tenkning, forteller Rosnes.

Les også: Økende mangel på arbeidskraft i Østfold

HAR TRUA: Daglig leder Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad Næringsforening.

Betinget optimist

Handelsstanden er blant næringene der robotiseringen allerede er synlig, gjennom at stadig flere erstatter betjente kasser med automater. Daglig leder Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad Næringsforening tror likevel behovet for menneskelig arbeidskraft vil være der også i årene som kommer.

– Du må se på hva som er produktivt her – er det å sitte i kassa på en butikk, eller er det å veilede kundene og gi de rettferdighet for kjøpet sitt? Det siste tror jeg er en av de varige tingene vi ikke vil endre oss på.

Til tross for en galopperende utvikling er han framtidsoptimist på vegne av næringslivet, selv om kravene til både ledere og andre ansatte skjerpes.

– Dette når oss uansett og enten tar du det inn over deg, eller så blir du rett og slett en dinosaur som dør ut. Det har vi sett nok av, og derfor trenger vi bedriftsledere som ser mulighetene framfor truslene. Teknologi kommer til å forandre verden veldig, og stort sett til det bedre, slutter Græsdal.

Mer fra Dagsavisen