Utmeldt: Tidligere nestleder i Sosialistisk Venstreparti og arkitekt bak det rødgrønne samarbeidet, Øystein Djupedal, har meldt seg ut av SV og inn i Arbeiderpartiet. FOTO: IVAN TOSTRUP

Ut i protest mot Syria-forlik

Tidligere statsråd og nestleder Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV i protest etter at partiet trakk seg fra Syria-forhandlingene i Stortinget.

Innenriks

– Jeg har i flere år vært spørrende til utviklingen i SV. Det maktsøkende og alliansebyggende partiet jeg var med på å bygge opp, er borte, sier Djupedal til Agderposten.

Djupedal er i dag fylkesmann i Aust-Agder, var i en årrekke nestleder i SV, og er regnet som en av hovedarkitektene bak det rødgrønne samarbeidet. Han sier til avisen at det var da SV trakk seg fra forliket om Syria-flyktninger i Stortinget tidligere i år, begeret rant over og han valgt å melde seg ut.

– At partiet valgte å stå utenfor forliket, og når vi ser hva partiet ellers sier i resolusjoner og politisk arbeid, viser det at dagens SV dessverre er irrelevant. Det gir seg utslag i så katastrofale galluptall at om kursen ikke endres, vil partiet falle ut av mange kommunestyrer og fylkesting, og også havne under sperregrensen og ut av Stortinget, sier Djupedal.

Dagsavisen har vært i kontakt med Djupedal, som ikke ønsker å utdype utmeldingen ut over det han sa til Agderposten.

LES OGSÅ: SV til kamp mot lekser

Solheim nekter å svare

En annen tidligere SV-topp som deler kritikken av at partiet trakk seg fra Syria-forhandlingene er tidligere partileder Erik Solheim.

– Jeg er enig med Øystein Djupedal i at det var både riktig og viktig av de seks partiene som var med på Syria-forliket å stå sammen om det. Så få de to partiene som valgte å ikke gjøre det, selv forklare det, sier den tidligere partilederen til Dagsavisen.

I motsetning til Djupedal vil ikke Solheim svare på om han fortsatt er SV-er.

Tidligere i år var han hovedtaler på MDGs landsstyremøte, og det ble spekulert i om han hadde meldt seg inn i partiet.

– Alle vet at jeg snakker godt med MDG, og at miljøsaken står sterkt hos meg. Jeg er imponert over det arbeid MDG har gjort, og det kan se ut som de får et reelt gjennombrudd i denne kommunevalgkampen, sier Solheim, som utover det ikke vil kommentere spørsmålet.

– Men er du fortsatt medlem av SV?

– Jeg vil ikke gå inn på den type spørsmål om norsk politikk. Jeg har for tida base i Paris. Det kan komme en dag hvor det igjen blir relevant, men ikke nå, sier Solheim.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Trakk seg

Det var tidligere i sommer at et bredt stortingsflertall bestående av seks partier ble enige om å ta imot 8.000 flyktninger fra krigsherjede Syria etter lange forhandlinger. Til tross for at det var et faktisk flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 ekstra flyktninger, endte forliket en del lavere.

SV trakk seg i protest både mot at antallet flyktninger ble lavere og at deler av finansieringen skulle hentes fra bistandsbudsjettet.


Ørnhøi: – Større enn partiet

Djupedal og Solheim føler seg større enn partiet, mener Stein Ørnhøi.

En SV-veteran som ikke deler Solheim og Djupedals oppfatninger av partiets rolle i Syria-forhandlingene er mangeårig stortingsrepresentant Stein Ørnhøi.

– Noen vil alltid oppfatte seg selv som større enn selve partiet. Det gjelder nok Djupedal og Solheim. Mer enn det vil jeg ikke si, sier Ørnhøi.

Han har tidligere vært kritisk til regjeringsdeltakelse for SV.

LES OGSÅ: Rosa underdog sparker mot SV

Solhjell takker for innsatsen

Bård Vegar Solhjell vil takke Djupedal for sin store innsats for SV.

– Han var en viktig arkitekt bak det rødgrønne sam­arbeidet. Det er leit at han ikke lenger vil være medlem av SV, men vi respekterer det valget og ønsker ham lykke til videre, sier Solhjell.

– Han mener dere er blitt lite maktsøkende og alliansebyggende?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Vi prøver å omsette enhver SV-stemme i SV-politikk på skole, miljø og rettferdig fordeling, sier Solhjell, og legger til:

– Nå er SV et parti med lav oppslutning i opposisjon, tidligere var vi et parti med høyere oppslutning i posisjon. Når det gjelder Syria-forliket var SV med å dra det i riktig retning helt til siste slutt.