Innenriks

Unge føler seg ensomme

Hjelpetelefonene opplever at mange barn og unge tar kontakt fordi de føler seg ensomme i ferien.

Sommerferien er for mange barn årets høydepunkt, men for andre kan to måneder med fri virke som en liten evighet.

– Vi vet at sommerferien er utfordrende for mange barn og unge. De som allerede føler seg ensomme får forsterket denne følelsen fordi de har lite å gjøre på dagtid, og kanskje de ikke har så stort sosialt nettverk utenom skolen, sier Carina Lund, leder av Mental Helse Ungdom i Stavanger til Rogalands Avis.

LES OGSÅ: Unge jenter sliter psykisk

Sommeren er verst

Hun har lang erfaring med å jobbe med psykisk helse hos ungdom, og forteller at sommerferien er en tid på året hvor mange tar kontakt med organisasjonen for å få hjelp og råd.

– Hvor mange som kontakter oss går veldig opp og ned, men vi ser helt klart at det er jul og sommer som er de verste tidene på året. Det er da man er alene, sier Lund.

LES OGSÅ: Røde Kors vil ha tiltak for ensomme ungdommer

Sommerstenger hjelpen

Lund får støtte fra Aslaug Timland Dale, som er daglig leder i Mental Helses hjelpetelefon. Siden begynnelsen av juni har de sett en økning i antallet henvendelser fra unge under 30 på 10 prosent sammenlignet med i fjor. Så langt i år har de fått rundt 3400 henvendelser, fra folk i alle aldre.

– Det vi ser er at mange bekymrer seg ekstra mye i sommermånedene, når det offentlige hjelpeapparatet stenger og tar ferie, sier Dale.

Ifølge Folkehelseinstituttet oppga i 2010 én av tre unge mellom 12 og 17 år at de av og til eller ofte føler seg ensomme. Dalhaug mener manglende nettverk kan være en av hovedårsakene til ensomheten.

– Det er viktig å ha et nettverk, slik at man har noen å snakke med når tankekjøret blir overveldende. Det er ikke alle som har et slikt nettverk rundt seg, og da kan man for eksempel ta kontakt med Hjelpetelefonen vår, sier Dale.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Økning

Anette Børresen er koordinator i Røde Kors’ hjelpetjeneste, Kors på Halsen, en anonym hjelpetjeneste for barn og unge. De opplever ikke en vesentlig økning i antallet henvendelser om sommeren, men at de som tar kontakt i sommermånedene, ofte har alvorligere problemer enn ellers.

– Det vi merker er at de som har det vanskelig fra før, ofte har det ekstra vanskelig om sommeren, mens de som snakker med oss litt ellers, og bare trenger noen å snakke med innimellom, kan ha det enklere. Det kan komme av at foreldre for eksempel har bedre tid om sommeren, sier hun.

Hun oppfordrer de som er i en vanskelig situasjon til å dele problemene sine med andre.

– Det som kanskje er aller viktigst er å finne noen man kan snakke med, særlig hvis helsesøstre og leger er på ferie. Man kan ta kontakt med oss som har åpent som normalt, eller forsøke å finne aktiviteter lokalt som gjør at man får nytt nettverk.

KOMMENTAR: Skårderud og Myhre er ikke alene om omaniseringen av spiseforstyrrelser

Mer fra Dagsavisen