Innenriks

Under press fra alle kanter

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er under press fra flere hold: Frps prestisjesaker om asyl og politireform møter kraftig motbør.

Av Marie Melgård og Håvard Therkelsen

Tirsdag kunne Bergens Tidende avsløre at politiet har prioritert å kaste ut lengeværende asylbarn til tross for en annen instruks fra Justisdepartementet. Dette har skjedd samtidig som regjeringspartiene og sentrumspartiene har kranglet om en ny løsning som skal gi opphold til lengeværende asylbarn.

Resultatet av politisk krangel og misforståelser hos politiet er at 84 asylbarn, som har vært i Norge i mer enn tre år, og som potensielt kunne ha fått opphold etter de nye reglene, er blitt uttransportert fra Norge.

 

Under hardt press

Som første minister i Solberg-regjeringen, måtte Anundsen tirsdag stå skolerett for Stortinget og beklage at politiet ikke har oppfattet hva som er regjeringens politikk. I går forsøkte statsminister Erna Solberg (H) etter beste evne å forsvare Anundsen for Stortinget etter asyl-tabben. Til Dagsavisen sa hun at Anundsens beklagelse var en «naturlig» ting å gjøre. Men dette ser ikke ut til å roe gemyttene. Anundsen, som ansees som et av Frps sterkeste kort i regjeringen, er nå under hardt press fra flere hold:

* Anundsen anklages for bevisst å ha trenert asylbarn­avtalen.

* Kontroll- og konstitusjons­komiteen vil se på asylrotet.

* Asylavtalen med sentrums­partiene henger i en tynn tråd.

* Anundsen sliter med å få gjennomslag for den prestisjetunge politireformen.

 

Les også: Solberg møtt med ultimatum

 

Murring om mistillit

En kilde i Fremskrittspartiet understreker alvoret i situasjonen, og sier at dersom Anundsen har kommet med feil informasjon til Stortinget om prosessen i politiet «er han ferdig». Dette presset må Anundsen kjenne på:

Da asylrotet ble kjent, murret det om mistillit på Stortinget. Flere påpeker at Anundsens beklagelse var den eneste måten han kunne unngå dette på.

- Nå kom han med en beklagelse før vi ba om det. Jeg tror det var klokt av ham, kommenterer en ordknapp KrF-leder Knut Arild Hareide.

I går kom Anundsen også med en uvanlig, uoppfordret presisering: Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) sendte i oktober et skriftlig spørsmål til Anundsen om statsråden har gitt politiske føringer til UDI når det gjelder utsendelser av barnefamilier. I oktober svarte Anundsen at «Politiets utlendingsenhet (PU) ikke er instruert om å prioritere utsendelse av lengeværende barne­familier.»

I går, nær to måneder etter, kommer Anundsen med et tilleggssvar hvor han skriver at PU og politidistriktene fikk beskjed fra POD om at saker som omfatter barn som har oppholdt seg lenge i Norge, skal prioriteres. «Presiseringen kommer nå fordi jeg nylig er gjort oppmerksom på denne feilen.» skriver Anundsen. Flere spør seg om justisministeren gjør dette for å unngå å bli anklaget for å ha feilinformert Stortinget.

Komiteen Anundsen selv har vært leder for, Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skal etter det Dagsavisen forstår, i dag diskutere hvorvidt de skal granske asylrotet videre. Dersom komiteen mener det er behov, må Anundsen møte til høring og forklare seg for Stortinget.

 

Les også: Truer med å trekke asylavtalen

 

Trenerte forhandlingene

Både Solberg og Anundsen har forfektet at de har jobbet så raskt som mulig med å få til en løsning for de lengeværende asylbarna. Solberg forklarte i går at årsaken til at ting tar tid er fordi regjeringens opprinnelig forslag ble dårlig mottatt i høringsrundene:

- Hadde vi truffet med det alle partiene trodde var en god løsning, og ikke fått medfart i høringsrunden, ville løsningen vært på plass allerede for to måneder siden, sier Solberg.

Det får Venstre og KrF til å se rødt. De mener Justisdepartementet med vilje har påført seg selv en ekstra strafferunde: En måned etter at høringsrunden på forslaget var gått ut, la Justisdepartementet fram et likelydende forslag for sentrumspartiene. Sentrumspartiene kunne ikke akseptere dette og stilte et ultimatum: Kom tilbake med et bedre forslag ellers trekker vi oss fra asylavtalen. Nå har det gått ytterligere en måned, Statsministerens kontor har vært involvert, men departementet har ikke kommet tilbake til sentrumspartiene med et nytt forslag.

Mens forslaget er blitt diskutert i høring og på kammerset, ble 32 lengeværende barn sendt ut i september og ni barn sendt ut i oktober. Under spørretimen i går var Hans Olav Syversen (KrF) åpenbart lei av ventetida og uttransportene:

- Hvis statsministeren vil ha dette på plass før jul, da skal vi ha en enighet om forskriften innen 14. dager, sa Syversen fra talerstolen.

Ifølge kilder Dagsavisen har snakket med sliter også Anundsen med å få igjennom politireformen. KrF skal ha brutt ut av forhandlingene. Forhandlingene med Venstre skal også være tøffe, forteller kilder til Dagsavisen.

Det skal særlig være distriktspolitikken KrF ikke er enige med regjeringen om.

Dermed kan justisministeren ende opp med en ny kampsak i Stortinget uten velsignelse fra sentrumspartiene.

 

Les også: - Viser svakheten i asylavtalen

 

- Stemmer ikke

Justisminister Anders Anundsen påpeker overfor Dagsavisen at Politiets utlendingsenhet har fått ny beskjed som presiserer prioriteringene i et skriv, og han sier de vil finne en rask løsning på asylforhandlingene.

- KrF og Venstre mener du bevisst har trenert forhandlingene ved å sende ut det samme forslaget som ble slaktet i høringen som skisse til løsning?

- Det stemmer ikke. Vi har hatt en god dialog med KrF og Venstre, og ryddet unna en rekke problemstillinger underveis i disse forhandlingene. I vårt siste møte er det ingen uenighet om intensjonen, og vi arbeider nå for å finne den praktiske løsningen på dette rent juridisk, sier Anundsen og fortsetter:

- Dette må være en juridisk holdbar regel som gjør det enkelt for UDI og UNE å skjønne hva regelverket faktisk skal være. Hadde man kunnet vedta politiske intensjoner, så hadde ikke dette vært noe problem. Men det kan man ikke gjøre.

Les  også: Slik skal KrF stoppe Frps asylkjør

Les også: Sendte ut rekordmange i oktober

Mer fra Dagsavisen