Innenriks

– Ulikhetene øker. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en annen regjering.

De tyngste Ap-kanonene fyrte løs mot regjeringens politikk i sine 1. mai-taler. Astrid Steinsvik (68) frykter økt ulikhet og for en velferdsstat under press.

Bilde 1 av 2

Flere Frp-topper, med partileder og finansminister Siv Jensen i spissen, har i dagene før 1. mai gått ut med budskapet om at det er Frp som er partiet for arbeidsfolk, ikke Arbeiderpartiet.

På 1. mai-markeringer landet over tok Ap-folk og fagbevegelsen kraftig til motmæle.

– Den blåblå regjeringen, med Venstre på slep, vil aldri gjøre kampen for et trygt arbeidsliv til jobb nummer én. Siv Jensen sier nå at Frp er partiet for arbeidsfolk. Det er med respekt å melde rett og slett visvas, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, fra talerstolen på Youngstorget i Oslo.

Les også: Folk må få svar på utfordringene de opplever i hverdagen: Slik kan Arbeiderpartiet bli et troverdig regjeringsalternativ igjen, mener LO-lederen

– Jeg stoler ikke på dem

– Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakeres rettigheter er fasiten etter fem år med Frp i regjering. Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet en oss, sa byrådslederen.

Ap-nestleder Hadia Tajik var i Harstad, og ga også Frp-lederen svar på tiltale.

– Mens de øker adgangen til midlertidige ansettelser, så sier vi at folk må sikres faste, hele jobber. Mens Frp har kuttet i fagforeningsfradraget, kuttet i pendlerfradraget, og kuttet feriepenger til arbeidsledige, så sier vi det skal være lett å være arbeider og lønnsmottaker i Norge.

– Anders Lange, han som laget Frp, var også en del av noe som kalte seg Fedrelandslaget. De mobiliserte mot arbeiderdemonstrasjoner og drev organisert streikebryteri, sa Tajik i sin 1. mai-tale.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre på torget

– Ulikhetene øker, og velferdsstaten er under press. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en annen regjering. Og internasjonalt ser det verre ut, med ekstremhøyre på frammarsj. Derfor er det viktig å markere 1. mai, sier Astrid Steinsvik (68).

Astrid Steinsvik. Foto: Bjørn Kristiansen

For Astrid Steinsvik (68) er det en tradisjon å møte opp på Youngstorget 1. mai.

– Ulikhetene øker, og velferdsstaten er under press. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde en annen regjering, sier hun til Dagsavisen

– Og internasjonalt ser det verre ut, med ekstremhøyre på frammarsj. Derfor er det viktig å markere 1. mai, sier hun.

TRE GENERASJONER: Farmor Bodil Erichsen (63), Syver (7 md.) og Matilde (3), sammen med Stine Bergseng (31) og Marius Westgård (33). – Mange av godene vi har i dag kan forvitre dersom vi ikke hegner om dem – særlig innenfor arbeidslivet, sier Westgård.

Bodil Erichsen (f.v.), Marius Westgård og Stine Bergseng med Matilde (3) og Syver (7 md.). Foto: Bjørn Kristiansen

Dagsavisen møter flere som forklarer at det er tradisjon å markere 1. mai. Og i enkelte familier går tradisjonen i arv fra generasjon til generasjon.

Farmor Bodil Erichsen (63) satte særlig pris på appellen fra Linn Herning, som er leder i For Velferdsstaten. Hovedparolen i år er «Fellesskap fungerer – Stopp velferdsprofitørene».

Stine Bergseng (31) og Marius Westgård (33) hadde med seg Syver (7 md.) og Matilde (3).

– Mange av godene vi har i dag kan forvitre dersom vi ikke hegner om dem – særlig innenfor arbeidslivet, sier Westgård til Dagsavisen.

INTERNASJONALEN: Kamal Khnoshnood (60) tilhører det iranske eksilmiljøet, og er nestleder i organisasjonen Iranske politiske fanger for fritt Iran. – I Iran er det mange arbeidere som undertrykkes, mange som protesteres fengsles. Vi må vise solidaritet med dem, sier han.  ALLE FOTO: BJØRN S. KRISTIANSEN

Kamal Khnoshnood. Foto: Bjørn Kristiansen

Kamal Khnoshnood (60) tilhører det iranske eksilmiljøet, og er nestleder i organisasjonen Iranske politiske fanger for fritt Iran.

– I Iran er det mange arbeidere som undertrykkes, mange som protesteres fengsles. Vi må vise solidaritet med dem, og derfor er det naturlig for oss å slutte oss til markeringen av 1. mai, sier han.

– Svekker arbeidslivet

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre, som tilbrakte dagen på rundtur i Hedmark, har Norge nå en regjering som svekker det organiserte arbeidslivet og arbeidstakeres rettigheter.

– Vi har nå en klassisk Høyre-regjering som fører en politikk som svekker arbeidstakeres rettigheter med mer midlertidighet. Den motsetter seg begrensninger på innleie i arbeidsmarkedet og svekker det organiserte arbeidslivet ved å kutte i fagforeningsfradraget år for år, sa han til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken gjorde det klart at han mener Frp ikke hører hjemme på talerstolen  på arbeidernes dag.

– Regjeringen fører en politikk for de få, ikke de mange. Fremskrittspartiet hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai, de hører hjemme på hagefest hos overklassen, sa Lysbakken ifølge NTB.

Han mener løsarbeidersamfunnet er på vei tilbake.

– Lengst har det kommet på byggeplassene, men vi ser det også i industrien og helsevesenet. Mange unge får bare midlertidige jobber, og bruken av innleie har eksplodert, sa Lysbakken.

Les også: Sylvi Listhaug og Hadia Tajik barker sammen i et oppgjør om arbeidernes gunst

– En kraft

Rødts Bjørnar Moxnes, som leder et parti som flyr høyt på målingene for tida, advarte i sin 1. mai-tale mot økte forskjeller.

– Det finnes en kraft som er sterk nok til å skape et vendepunkt. Og den kraften heter arbeiderbevegelsen, sa han.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen slo i sin 1. mai-tale fast at sosial dumping har blitt det største hinderet for et trygt arbeidsliv.

– På byggeplassene her i byen opplever folk at faste, trygge jobber er erstattet av innleie og ringevakter og nulltimerskontrakter, sa han.

Frp-politiker Sylvi Listhaug, som er blant dem som de siste dagene har angrepet Ap og LO og hevdet at Frp er arbeidsfolks parti, brukte sin 1. mai-tale i Drammen til å snakke om innvandring.

Og at hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er født med sølvskje i munnen.

Ifølge NTB framholdt hun at mange av innvandrerne som kommer til Norge har lite eller ingen utdanning, og advarte ufaglærte norske arbeidere om at innvandringen kan gå ut over dem. Frp omtalte hun som «arbeidernes parti».

Mer fra Dagsavisen