Politikk

Tybring-Gjedde vil bryte samarbeid

POLITIKK: Frps Christian Tybring-Gjedde har bedt partiledelsen om å fristille ham i innvandringssaker. Han mener det er et samvittighetsspørsmål på linje med abortsaken.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har skrevet et brev til Fremskrittspartiet der han ber om å bli fristilt. Han vil ha muligheten til å stemme for en mer restriktiv innvandringspolitikk selv om det bryter med asylavtalen som ble inngått mellom regjeringen og KrF og Venstre for to uker siden. Han vil også ha muligheten til å fremme egne forslag som ikke omhandles av avtalen.

- For meg er det snakk om et personlig samvittighetsspørsmål, på linje med hva abort er for KrF. Vi kan tape noen slag om bompenger, handlingsregelen og så videre. Men jeg kan ikke sitte og se på at samfunnet forvitrer, sier han til Aftenposten.

Les også: - Løse kanoner forverrer asylstriden

- Feil premiss

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik ønsker ikke å kommentere brevet overfor Aftenposten. Tybring-Gjeddes partikollega, Frp-nestleder Per Sandberg, mener Tybring-Gjedde legger feil premisser til grunn for sin søknad om å bli fristilt. Han viser til at partiet har fått avklart at samarbeidet mellom KrF og Venstre kun regulerer de konkrete punktene i avtalen.

Sandberg er heller ikke like misfornøyd med avtalen som Tybring-Gjedde er. Han mener den medfører en betydelig innstramming, og viser blant annet til innføring av lukkede mottak og 24-års grense ved familiegjenforening.

Fremme forslag

- Jeg er imidlertid enig med min gode venn Christian i at det må betydelig mer på plass enn det. Men det er ingenting som hindrer oss i å fremme forslag eller stemme for andre forslag som avtalen ikke nevner. Den omhandler bare en liten del av det totale asylbildet, og skal ikke styre hele Frps asyl- og integreringspolitikk, sier han til Dagsavisen.

Verdispørsmål

Som hovedregel stemmer partienes stortingsrepresentanter ut fra partiets offisielle og vedtatte linje i sakene som kommer opp, den såkalte partipisken. Et unntak er i samvittighetsspørsmål, som for eksempel saker som omhandler liv og død, der partiene har som tradisjon å la representantene stemme etter egen overbevisning. Abortspørsmål er et eksempel på det.

Sandberg sier det er opp til partiets gruppestyre å svare sin stortingskollega, men viser til at partiet hittil har hatt to løsninger for fritak av representanter. Enten er de blitt byttet ut ved votering, eller så har man fått lov til å stemme etter egen overbevisning. Det siste har skjedd i verdispørsmål der man ikke vil utfordre representantenes samvittighet.

- Er innvandring et verdispørsmål?

- Det er i hvert fall ikke diskutert som det tidligere. Men i denne saken mener jeg som sagt at Tybring-Gjedde ikke har grunnlag for sin henvendelse, sier han.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Forholder seg kun til avtalen

Venstres Abid Raja (bildet) mener stortingskollegaen må innse at han er parkert på sidelinja - også av eget parti.

Regjeringen er avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å få flertall i Stortinget. Samarbeidet reguleres gjennom en historisk avtale undertegnet av alle de fire partiene, og skjer konkret gjennom budsjettarbeid. Det inngås også mer detaljerte avtaler på konkrete politikkområder, som asylavtalen inngått for to uker siden.

Dagsavisen vet at representanter i Venstre og KrF er lei det de kaller «Frps løse kanoner på Stortinget», og flere mener regjeringen bør være flinkere til å samle rekkene.

Stortingsrepresentant for Venstre Abid Raja skriver i en SMS at partiet kun forholder seg til at det foreligger en avtale om utlendingsfeltet - og ikke til Tybring-Gjedde. Han kommer imidlertid med et lite stikk til stortingskollegaen.

- Han må innse at han er parkert av eget parti på sidelinja. Hans meninger gir ikke engang gjennomslag hos hans egne. Men- som alle andre i Norge har han ytringsfrihet. Dette er til slutt en sak mellom Tybring-Gjedde og Frps partiledelse, sier han.

Mer fra Dagsavisen